Wat is OpenBIM? Alles wat je hierover moet weten

Wat is OpenBIM? Alles wat je hierover moet weten

Wat is openBIM?

OpenBIM is een universele benadering van ontwerp, realisatie en exploitatie van gebouwen op basis van open software standaarden en workflows. OpenBIM is een initiatief van buildingSMART en wordt door haar leden wereldwijd gepromoot in de gehele AEC industrie. Door middel van certificering worden softwareleveranciers gestimuleerd hun software te verbeteren, te testen en te valideren op het gebied van data-uitwisseling.

Werk met software die het beste bij jóu past

Deel gegevens met wie jij wil

Omdat je bij openBIM samenwerkt op basis van 'open' bestandsformaten die uitwisselbaar zijn met iedereen, heb je geen problemen om gegevens met anderen te delen. Je laat je natuurlijk geen software voorschrijven door bouwpartners

Duurzame projectgegevens

Een informatietaal die onafhankelijk is van de software die je gebruikt, is de beste garantie op duurzame opslag van je werk. Niet voor niets kiezen steeds meer overheden, zoals zowel de Nederlandse als Belgische, voor openBIM.

OpenBIM: modellen via IFC

OpenBIM is dus samenwerken op basis van modellen met het softwarepakket dat je prefereert. De taal voor het uitwisselen van gegevens noemen we IFC (Industry Foundation Classes). IFC is bedoeld om complete projectmodellen uit te kunnen wisselen in tegenstelling tot DXF/DWG die bedoeld zijn om grafische entiteiten uit te wisselen (lijnen, cirkels, arceringen). IFC is een open standaard en beschikbaar voor iedereen.
 

OpenBIM: issues via BCF

De issues die tijdens een project boven water komen, moeten worden doorgegeven aan de 'auteur' van het desbetreffende (deel)model om ze op te lossen. Om bij deze manier van communiceren fouten te voorkomen legt BCF een directe communicatielijn tussen model checkers en BIM modelleerpakketten over deze issues. In tegenstelling tot IFC waar informatie als 'eigenschap' aan het model wordt toegevoegd, worden met BCF alleen de issues zelf beschreven.