Archicad sterke basis voor bio-based passief huis-project

In de nazomer start Brightside Architects met de bouw van het eerste bio-based passive-house gecertificeerde penthouse in Nederland. Een bijzonder, maar complex project waarvoor Archicad een sterke basis bood. Axel Beem: “Hoewel we nog maar net waren overgestapt, was de productie meteen al sneller én van hogere kwaliteit dan bij projecten die we in onze vorige software ontwierpen.”

“Met Archicad behouden we de controle in elke fase van het BIM-proces”

In dit interview vertellen Rik Meijer en Max Hissink van Orange Architects hoe Archicad hen in staat stelt de controle te behouden gedurende het gehele BIM-proces. Dit doen ze aan de hand van het project Beaufort in Zeist. “Archicad verbreedt onze ontwerpmogelijkheden.”

“De accuratesse van Archicad is erg nuttig bij onze restauratieprojecten” 

Holstein Restauratie Architectuur richt zich op herstel, herbestemming, aanpassing, verduurzaming en uitbreiding van monumentale panden en cultureel erfgoed. Wouter Slager: “Archicad werkt perfect om de daadwerkelijk potentie uit onze projecten te halen.”

“Ook voor eenmanszaken is Archicad van grote toegevoegde waarde”

Voor Ben Schepens was het letterlijk een verademing toen hij in 2017 overstapte op Archicad. De zelfstandig architect heeft een indrukwekkende carrière achter de rug waarbij hij met diverse software werkte. Nog niet eerder was hij zo tevreden. “Archicad is bijna een sub intelligente tekentafel.”

“Dankzij KUBUS kunnen wij de KAW-kwaliteit waarborgen”

Als er iemand kan meepraten over Ondersteuning op maat van KUBUS, dan is het Mark Oostmeijer van KAW Architecten wel. In de 24 jaar dat hij bij het bureau werkt, heeft hij vaak gebruikgemaakt van deze ondersteuning. De onderwerpen komen voort uit specifieke vragen van medewerkers en vanuit KIM (KAW Informatie Methodiek). “We willen uniformiteit tussen onze filialen uitstralen en ons kennisniveau up-to-date houden. Ondersteuning op maat van KUBUS is hierbij heel waardevol.”

“Alles valt op zijn plaats dankzij Archicad”

3D/BIM wordt steeds meer de norm in de bouwwereld, merkt architect-bestuurder Levi Deryckere van DEMO Architecten. Vijf jaar geleden besloot het bureau daarom over te schakelen op Archicad en daarin meteen het ambitieuze project ‘Bedrijfsgebouw TVH Equipment’ te modelleren. “Met een 2D-programma waren we nooit op de ideeën gekomen die we nu hebben uitgewerkt.”

“Archicad voelt als een gespreid bedje”

Tekeningen zijn eigenlijk bijzaak geworden voor een architect. Dat vindt Naomi Schiphorst, zelfstandig architect met een indrukwekkend portfolio. Bij haar projecten maakt ze graag gebruik van Archicad. ‘Het is enorm prettig om alles meteen 3D te kunnen ontwerpen.’

Office Winhov: van nieuwbouw naar renovatie met Archicad

Waar Office Winhov zich voorheen vooral richtte op nieuwbouw, legt het bureau nu steeds meer de focus op bestaande bouw. In deze casestudy vertellen Henk Tiegelaar (Architect Zakelijk Directeur) en Caroline Versteden (Architect Projectleider) hoe deze omschakeling verliep en welke bijdrage Archicad daarin leverde. “Een goed BIM-model is essentieel voor de communicatie en samenwerking.”

Milieu-impact in één oogopslag helder met DesignLCA

Sinds afgelopen voorjaar de DesignLCA in Archicad werd geïntroduceerd, maken veel gebruikers er enthousiast gebruik van. De add-on biedt complete, feitelijke informatie op basis waarvan een duurzaamheidsstrategie kan worden bepaald. Ook architectenbureau HofmanDujardin werkt graag met de DesignLCA: “Evidence based design is eenvoudiger geworden.”

Van schets naar realisatie met Archicad

Schetsen vormen een integraal onderdeel van het ontwerpproces bij Dok architecten. Daarbij worden de mogelijkheden van Archicad optimaal benut. In deze casestudie belichtten Marta Meijer en Luuk de Rouw van Dok architecten hun werkwijze aan de hand van een aantal indrukwekkende projecten. “Met de aloude traditie van het schetsen krijgt onze architectuur een innovatieve, persoonlijke touch.”

“Voor ons kan Archicad niet meer stuk” 

Aan de Leie in Kortrijk ligt het hypermoderne stadsdeel Kaai City. Een opmerkelijk project waar wonen, ondernemen, onderwijs, stad en natuur samenkomen. Een groot deel van de realisatie ligt in handen van Goedefroo architects. “Met Archicad behouden we het overzicht zonder in te leveren op ontwerpvrijheid.”

Gebruiksvriendelijkheid is een enorme meerwaarde van Archicad

Gebruiksvriendelijkheid was voor WAB Architecten  de belangrijkste reden om over te stappen naar Archicad. Sinds enkele jaren is het bureau een dankbare gebruiker van deze BIM-modelleersoftware. Zaakvoerder Tom Wylein vertelt over de voordelen voor zijn bureau.

Archicad helpt ons de controle te behouden

Binnen niet afzienbare tijd wordt de Royale Belge in Brussel opgeleverd. Het voormalige verzekeringskantoor krijgt een mix van toepassingen waaronder een healthclub, hotel, restaurant en werkruimtes. Architecten Casper Pasveer en Wim Boesten van Bovenbouw Architectuur vertellen hoe ze met Archicad de controle over het ambitieuze project behielden. “Zonder de Teamwork-functie in Archicad was het niet gelukt.”

”Dankzij Archicad maken we beloftes waar”

Samen de wereld verbeteren; dat is waar Orange Architects in gelooft. Vanaf de eerste schetsen tot de voltooiing worden thema’s als duurzaamheid, sociale controle, welzijn en gezondheid uitgediept en opgenomen. Senior architect Florentine van der Vaart: “We willen gebouwen ontwerpen die een positief effect hebben op de kwaliteit van leven.”

Archicad ondersteunt ons werkproces van A tot Z

“Door Archicad kunnen wij met een klein team toch grote projecten draaien”, vertelt oprichter en architect Sander van de Weijer van BALK Architects. In deze casestudie neemt hij ons mee in de werkwijze binnen het bureau, waarbij BIM-modelleersoftware Archicad een essentiële functie heeft.

De rol van Archicad in transformatieproject Fort Isabella

Wanneer je de poort van Fort Isabella nadert, waan je je even in een andere tijd en plaats. De op historische grond gebouwde buitenstad ademt een unieke sfeer van 400 jaar geschiedenis gevangen in een moderne, stadse dynamiek. Aan de rand van het fort ligt het kantoor van WakkerArchitecten, dat een groot deel van het project heeft getransformeerd. Eigenaar Jan Hein Janssens: “3D-ontwerpen is de toekomst.”

De toegevoegde waarde van de KeyMember Editie

BISAR Architecten is gespecialiseerd in B2B-projecten. De architecten en interieurarchitecten van het bureau richten zich vooral op hoog-technische industriepanden, kantoren, retail, horeca en noem maar op. De Archicad KeyMember Editie heeft hierin een belangrijke toegevoegde waarde. We praten erover met mede-oprichter architect Ismaël Gielen en zijn collega Umut Kinik.

Atrium Architecten over de meerwaarde van Archicad

Atrium Architecten over de meerwaarde van Archicad

Met zijn jarenlange ervaring heeft BIM-modelleur Johan Stinckens van Atrium Architecten de ontwikkelingen van 2D naar BIM-modelleersoftware van dichtbij meegemaakt. De uitgebreide ontwerp- en modelleermogelijkheden van Archicad bevallen hem goed: “We hebben meer ontwerpvrijheid en werken stukken efficiënter.”