Pas toen we met Archicad begonnen, ontdekten we alle voordelen

Pas toen we met Archicad begonnen, ontdekten we alle voordelen

Lawrence, Evelien en Jeroen vormen samen Élan architecten. Een Belgisch architectenbureau dat draait om persoonlijkheid, emotie en uitstraling. Inmiddels werken zij alweer ruim 1,5 jaar met Archicad. Samen met Lawrence Bessemans blikken we terug op hoe de overstap naar Archicad destijds is verlopen.

Maak kennis met Élan architecten

Jeroen Jeuris, Evelien Kumpen, Lawrence Bessemans en kantoorhond Walter: samen vormen ze Élan architecten in het Vlaamse Stevoort. Hier bundelen ze hun ervaring en expertise om klanten een uitmuntende service te bieden. In hun ontwerpen streeft dit drietal architecten ernaar om het verhaal van de gebruiker te vertalen naar architectuur. Wie is de gebruiker en wat heeft deze nodig? Door de focus te leggen op persoonlijkheid, emotie en uitstraling komen ze telkens weer tot unieke ontwerpen.

Casestudie-Elan.png

Van 2D-tekenen naar 3D-modelleren

In 2019 ontstond binnen Élan architecten de wens om de overstap van 2D naar 3D te maken. Vanwege de positieve ervaring met de 2D-software waar al mee gewerkt werd, werd de logische keuze gemaakt om over te stappen naar de 3D-variant van dezelfde leverancier. Helaas was die ervaring minder positief: “We liepen tegen heel wat beperkingen aan. We zijn in die tijd naast nieuwbouwprojecten ook renovatiewerk gaan doen. Hiervoor was het 3D-gedeelte te beperkt. Het was traag, crashgevoelig en de renovatietool was te complex. Dus op dat moment wogen de voordelen van werken met 3D met onze huidige software niet op tegen de nadelen”, aldus Lawrence.  

Meer weten over overstappen naar BIM-software?

In dit blog geeft BIM Consultant Michelle Vrolix antwoord op de 7 meest gestelde vragen rondom overstappen naar (een andere) BIM-software.

 

De overstap naar Archicad

Hoewel het team van Élan architecten bij de opstart van hun architectenbureau in 2018 Archicad als een van de opties bekeken had, kozen ze toch voor een andere leverancier. “We waren zeker wel enthousiast over het programma en de mogelijkheden. Maar helaas waren we echt in opstart en hadden we onvoldoende budget voor Archicad. Het financiële plaatje woog destijds dus zwaarder dan de voordelen, iets waar we later eigenlijk een beetje spijt van hebben gehad”, vertelt Lawrence.

Zo’n drie jaar later in 2021 besloten Jeroen, Evelien en Lawrence de overstap toch te maken. “Het was in het begin soms wel even vloeken. We waren zo gewend aan onze vorige software. Maar gelukkig kon de Helpdesk van KUBUS ons vakkundig ondersteunen”, aldus Lawrence. Ook volgden de drie architecten de 
Archicad basiscursus, iets wat ze iedereen die de overstap maakt zouden aanbevelen.

Na de Archicad Basiscursus had iedereen de capaciteiten om een project van begin tot eind uit werken. Die cursus zou ik iedereen aanraden!

-Lawrence Bessemans, Élan architecten

De voordelen van Archicad

Op het moment dat we Lawrence spreken is de overstap alweer 1,5 jaar geleden. Op de vraag welke voordelen Archicad het team sindsdien gebracht heeft zijn de antwoorden duidelijk. Volgens Lawrence is onder andere de crashgevoeligheid veel lager: “Zelfs bij relatief simpele particuliere woningen hadden we met onze vorige software 2 á 3 keer per week een crash. Daar hebben we nu geen last meer van”.
 
Een ander groot voordeel dat Lawrence noemt is de tijdwinst die ze behalen. Waar de opmeting in hun vorige software ongeveer 25 uur duurde om alles in 2D te krijgen, kost alles in 3D modelleren 15 tot 20 uur. Dat is dus een tijdwinst die op kan lopen tot wel 10 uur. Ook de renovatietool blijft niet ongenoemd: “Hiermee kunnen we aannemers direct laten zien wat wel en niet afgebroken moet worden”. 

Elan-foto-case.png

De grootste meerwaarde van Archicad ziet het Vlaamse bureau echter in het voorkomen van fouten: “Op het moment dat je bijvoorbeeld een raam in de tekening verschuift, wordt dat meteen in alle modellen verwerkt. Zo vermijden we veel fouten, zeker bij kleine spontane verzoekjes van de klant.”, vertelt Lawrence enthousiast.  

Vrijblijvend kennis maken met Archicad?

In de gratis Demo on Demand ontdek je o.a. hoe je een Archicad project opzet, welke gebruiksvriendelijke tools de software biedt en welke uitgebreide presentatiemogelijkheden er zijn.