Archicad is geweldig voor herbestemmingsprojecten

Archicad is geweldig voor herbestemmingsprojecten

In dit interview vertelt Gerhard Vermeulen van Architecten HMV over zijn ervaring met Archicad. Ook heeft hij het over een bijzonder herbestemmingsproject: Heilig Hartkerk in Breda. “Hier komt van alles bij kijken, maar met de hulp van Archicad wordt een herbestemmingsproject een stuk gemakkelijker.” Architecten HMV is opgericht in 1986 en gevestigd in Breda. Het is een veelzijdig architectenbureau met veel ervaring in nieuwbouw, renovatie en herbestemming.

Noordzicht van de Heilig Hartkerk in Breda, herbestemming door Architecten HMV

Archicad is intuïtieve ontwerpsoftware

“Ik ben nog achter de tekentafel begonnen”, begint Gerhard te vertellen. “We zijn al heel snel overgegaan op AutoCAD. Deze software was puur 2D en we hadden SketchUp nodig als aanvulling om visualisaties te maken. Hierdoor deden we dubbel werk. Daarom besloten we de overstap naar ontwerpsoftware maken. Ik heb Revit en Archicad uitgeprobeerd, maar Archicad sprak mij het meeste aan als architect. De ontwerpsoftware is veel intuïtiever en past goed bij hoe ik werk als architect. Je kunt al snel in de ontwerpfase een resultaat aan de klant tonen.”

Ik teken al heel lang in Archicad en ben ooit met Archicad 13 begonnen. Ik kan niet meer zonder.

Het voordeel van Archicad bij een herbestemmingsproject

Gerhard: “Voor een herbestemmingsproject laat ik een 3D-scan maken die ik importeer in Archicad. Op basis daarvan modelleer ik het gebouw in 3D. Met een 3D-scan heb je bovendien goed inzicht in de basisstructuur van het gebouw. We gaan ook wel eens een gebouw inmeten en van scratch af aan opzetten in Archicad, maar met een 3D-scan heb je zoveel meer toegevoegde informatie. Dit is een enorm voordeel.” Gerhard geeft een voorbeeld waarbij Archicad onmisbaar was. “Bij een project van een monumentale boerderij moest de houtconstructie blijven staan. Het plan moest zodanig gemaakt worden dat je helemaal om die houten constructie heen werkte. Daarbij is zo’n 3D-model in Archicad echt van onschatbare waarde. Anders zou je het niet voor elkaar krijgen.”

Benieuwd naar de voordelen van Archicad? Kijk het webinar 9 redenen om te kiezen voor Archicad.

Daarnaast vertelt Gerhard dat hij ook fan is van de renovatie tool in Archicad. “Ik maak bijna dagelijks gebruik van deze tool. Vooral bij verbouwingen, maar ook bij de herbestemming van de kerk. Ik ben al zo lang met het project bezig, maar het bestand is nog steeds zuiver. Als ik de bestaande toestand aanzet, dan komt het oorspronkelijke gebouw tevoorschijn. Het voordeel is dat je steeds weer terug kan naar de basis, dus als je dingen wijzigt, kan je toch weer even terug kijken hoe het oorspronkelijk in elkaar zat. Nog een voordeel is dat je dingen terug kunt halen en aanpassen. En natuurlijk haal je er ook makkelijk een slooptekening uit. De renovatie tool neemt een hoop werk uit handen en zorgt ervoor dat je dingen niet dubbel hoeft te doen.”

Ik laat andere architecten graag iets zien en zo raken ze overtuigd, waardoor ze ook met Archicad gaan werken.

Archicad onmisbaar bij herbestemming Heilig Hartkerk

De kerk uit 1890 is in 1986 aan de eredienst onttrokken en in 2000 werd er zelfs nog een sloopvergunning afgegeven. In 2004 kreeg de kerk de status van Rijksmonument en nu wordt de Heilig Hartkerk in Breda herbestemd als appartementencomplex met 20 woningen. Bekijk hieronder een video van de Heilig Hartkerk in Archicad.

“Dit project was een enorme uitdaging”, vertelt Gerhard. “Het is een Rijksmonument en daarnaast is het lastig om te zorgen voor voldoende daglicht. Uiteindelijk is er een heel mooi plan uit voortgekomen. Het is een project waar ik al 30 jaar mee bezig ben.” Gerhard vertelt hoe hij te werk is gegaan bij het project: “Om te beginnen is er een 3D-scan gemaakt en van daaruit heb ik de basis opgezet. Ik ontwerp in 3D: eerst snelle handschetsen om een basisidee van het programma te krijgen en daarna ligt de focus al snel op het positioneren van de vloeren. Dit is een belangrijk uitgangspunt, omdat er veel ornamenten en bepaalde onderdelen in de kerk staan waar rekening mee gehouden moet worden. Ik heb in de verticale zin een verdeling in vloervelden gemaakt, die heel goed aansluit op de bestaande structuur. Ik heb dan ook de filosofie dat het monument steeds het uitgangspunt moet zijn, zodat als je er later alles weer uithaalt, het monument er nog steeds staat.”

Doorsnede van de Heilig Hartkerk in Archicad

“Na het positioneren van de vloeren ga je steeds meer verfijnen tot op detailniveau. Als je ergens een wand plaatst, zie je meteen waar je overal rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld kolommen met grote kapitelen waar nieuwe wanden op komen. Dan kan je precies zien waar de moeilijke knooppunten komen te liggen. In de basis heb je de ruwe details waar je op in kan zoomen en vervolgens oplossingen voor kan bedenken. Een ander voordeel van Archicad is dat ik de welstands- en monumentencommissie snel en gemakkelijk kon laten zien hoe de daglichttoetreding werkt. Ik moest gaten in het dak van de kerk maken waar ze eerst geen voorstander van waren, maar doordat je het resultaat heel mooi in 3D kan laten zien, kun je heel makkelijk in beeld brengen wat deze ingrepen veroorzaken. In 3D zie je de samenhang veel meer dan in puur 2D-tekeningen. Je hebt een heel krachtig instrument met Archicad om mensen mee te nemen in het ontwerpproces. Ze zien de meerwaarde er pas van in als ze het echt in 3D kunnen zien.”

Ontdek wat Archicad voor jouw architectenbureau kan betekenen