Archicad STAR(T) Edition perfect voor eenmanszaken

Archicad STAR(T) Edition perfect voor eenmanszaken

Toon de Coster runt al 19 jaar zijn eigen zaak: Architectuurburo TDCA. In de beginfase van zijn carrière als architect combineerde hij zijn eenmanszaak met het werken binnen een bureau. Terwijl hij zelf nog werkte met Autocad en SketchUp, leerde hij hier ontwerpen in Archicad. “Doordat Archicad erg fijn werkt en veel tijd bespaart, ben ik voor mijn eenmanszaak overgestapt op de Archicad STAR(T) Edition. Dit werkt perfect!”

Keuze voor de STAR(T) Edition was snel gemaakt

Toen Toon in aanraking kwam met Archicad via het bureau waarvoor hij ging werken, ontdekte hij al snel veel voordelen aan de 3D modelleersoftware: “Toen ik in 2D tekende, leidden wijzigingen in het ontwerp vrijwel altijd tot dubbel werk. 2D tekenen deed ik namelijk in Autocad en 3D in SketchUp”, vertelt Toon. “Daarnaast is het in 2D veel lastiger om klanten een goede indruk te geven van een gebouw. Met Archicad was dit gelijk verleden tijd. Natuurlijk was het even wennen om van 2D-software naar BIM-software te gaan, maar dankzij de intuïtieve interface en de Archicad basiscursus had ik het snel onder de knie.”

De Archicad STAR(T) Edition voldoet aan al mijn wensen als eenmanszaak.

Naarmate Toon meer opdrachten kreeg, werd de overstap op Archicad voor zijn eenmanszaak noodzakelijk. De vraag was alleen of het de STAR(T) Edition of de volledige versie van Archicad zou worden. “Ik heb de tools van beide varianten op een rij gezet, en een prijsvergelijking gemaakt. Omdat de STAR(T) Edition voor mij als eenmanszaak aan mijn wensen voldoet en de prijs lager ligt, heb ik hiervoor gekozen. En tot op heden ben ik zeer tevreden.”

Ontdek de voordelen van de Archicad STAR(T) Edition

De voordelen van de Archicad STAR(T) Edition

Inmiddels werkt Toon volledig voor zichzelf. De Archicad STAR(T) Edition biedt Toon drie grote voordelen: zijn ontwerpproces verloopt sneller, hij heeft meer controle over zijn projecten én hij kan zijn klanten in een heel vroeg stadium meenemen in het ontwerp dankzij BIMx. “Met BIMx kan ik mijn ontwerpen fantastisch presenteren. Klanten zijn vaak overweldigd als ik ze hun woning in BIMx laat zien. De realistische weergave wordt écht gewaardeerd.”

Als Toon de STAR(T) Edition vergelijkt met de volledige versie van Archicad, geeft hij aan dat de STAR(T) Edition voor hem de benodigde tools bevat om ontwerpen vlot vorm te geven én te presenteren. “Natuurlijk zijn er verschillen met de volledige versie, anders zou het ook niet goedkoper zijn, maar deze verschillen worden door mij niet als hinderlijk ervaren.” Op de vraag wat zijn grootste gemis is binnen de Archicad STAR(T) Edition antwoordt Toon het niet kunnen koppelen van wanden en vloerplaten. “Als ik een vloerplaat wijzig, moet ik de verdiepingshoogte van de muren opnieuw aanpassen. Maar een goede voorbereiding helpt, en beperkt het extra werk.” Ook het ontbreken van layout-mappen, de renovatietool en de minder ontwikkelde rendertool vormen voor Toon geen struikelblok.

Archicad is echt gericht op de Architect.

Render van een appartementencomplex, ontworpen met de Archicad STAR(T) Edition. “Het gebouw beschikt over veel speciale aansluitingen en detailleerwerk. Dankzij de STAR(T) Edition kon ik de details makkelijk integreren en weergeven op lay-outs. Zo had ik de volledige controle over het ontwerp”, aldus Toon.

Archicad voor interieur

Ongeveer 10% van Toons opdrachten zijn interieurontwerpen. Ook op dit vlak is hij zeer te spreken over de STAR(T) Edition. “Ik kan gemakkelijk aanzichten en doorsnedes maken, wat voor een interieurontwerp erg belangrijk is. Daarnaast kunnen texturen eenvoudig worden toegevoegd en speelt ook de verlichting een belangrijke rol. Door de Archicad STAR(T) Edition te combineren met TwinMotion kan ik bovendien mooie sfeerbeelden maken.”

Toon kijkt erg positief terug op de overstap naar Archicad. “Ik ben heel blij dat ik heb gekozen voor BIM-software. Het dubbelwerk in 2D is frustrerend, en dat is nu gelukkig verleden tijd. Als je wil starten met BIM, dan is de Archicad STAR(T) Edition de perfecte oplossing.”

Benieuwd of de STAR(T) Edition iets voor jou is?