Archicad ondersteunt ons werkproces van A tot Z

Sinds de oprichting heeft Balk Architects zich in sneltreinvaart ontwikkeld tot specialist in een breed scala aan architectuur- en interieurprojecten. Bouwen met hout is een belangrijk speerpunt van het bureau. “In onze visie is elk ontwerpproces hetzelfde”, vertelt oprichter en architect Sander van de Weijer. “We doen onderzoek naar een concept en werken dat vervolgens uit waarbij we een zo natuurgetrouw mogelijk beeld schetsen van het ontwerp. Grootte en complexiteit staan hier in principe los van. Met name doordat Archicad zich in ons werkproces van A tot Z ondersteunt.” Het team van Balk Architects bestaat uit een stel creatieve enthousiastelingen die niet bang zijn voor uitdaging en die ieder hun eigen kwaliteiten inbrengen. “Samen staan we voor het proces van schetsontwerp naar voorlopig ontwerp tot definitief ontwerp”, vertelt Sander. “Omdat we een klein team zijn, zijn gestructureerde processen, heldere communicatie en een goede interne en externe samenwerking extra van belang. Archicad maakt dit mogelijk.”

Archicad wordt door BALK Architects gebruikt voor zowel architectuur als interieur

Bekijk de video en laat je verrassen!

Speciale template

Hoe BIM wordt ingezet is afhankelijk van het soort project, legt Sander uit. “Als het om architectuur gaat maken we onze ontwerpstudies direct in Archicad. Ook de technische uitwerking en bouwbesluitgerelateerde tekeningen, ten behoeve van de bouwaanvraag, worden middels Archicad vervaardigd. Bij interieur zoomen we juist in op diverse materialen die in zo’n project worden gebruiktafwerkingstekeningen, maatwerk-tekeningen, meubelplannen, et cetera.” De uitdaging is om al deze verschillende werkmethodieken in één model georganiseerd te krijgen, vindt Sander. “Dat is onder andere waardevol voor het delen en exporteren van informatie en voor de uitwerking van het ontwerp. Hiervoor hebben we een speciale template ontwikkeld waarmee we, via een duidelijke mappenstructuur, kunnen specificeren om wat voor type project het gaat. Door middel van deze template en met onze gestandaardiseerde opmaak is onze workflow erg gestructureerd en efficiënt en kunnen we alles nauwkeurig documenteren. Via het 3D-model zorgen we ervoor dat de juiste informatie terechtkomt bij de juiste partij: aannemer, onderaannemer of opdrachtgever.”

 Dankzij Archicad kunnen we naadloos schakelen en samenwerken met veel verschillende partijen

Een van de projecten waar Balk Architects zich momenteel mee bezighoudt is de transformatie van een rijksmonument in Amsterdam in een kantoorpand met restaurant. “Oorspronkelijk was dit een waterzuiveringsbedrijf uit 1851”, beschrijft Sander. “Het is een site van 3500 vierkante meter waarbij we het monumentale karakter van het pand willen combineren met een tropische sfeer. Ook hier hebben we weer te maken met veel verschillende partijen waarmee we via Archicad naadloos kunnen samenwerken en schakelen. Terwijl de een zich met de sloop en verbouw bezighoudt, werkt een ander aan de restauratie en het nieuwe interieur.” Alle informatie die we met de betrokken partijen communiceren komt uit het 3D-model, vertelt Sander. “Tekenen in 2D is bij ons voorgoed verleden tijd. Op verzoek van opdrachtgevers maken we nog af en toe een 2D-export naar een DWG-bestand voor een fit-out. Ook printen we, indien gewenst, plattegronden voor op de bouwplaats. Het mooie is dat het model in Archicad een heel realistisch beeld geeft, wat we bijvoorbeeld via fotorealistische renderingen inzichtelijk maken. Een opdrachtgever weet hierdoor precies wat hij kan verwachten en maatwerkbouwers kunnen aan de hand hiervan offertes opstellen. Iedereen is dus op de hoogte hoe het uiteindelijke resultaat eruit komt te zien. En zo kunnen we ook bewijzen: wat we vertellen maken we waar.”

Ben jij je aan het (her)oriënteren op het gebied van 3D/BIM modelleersoftware?

Tijdens dit overleg van slechts 15 minuten met onze BIM Consultant wordt duidelijk wat precies de mogelijkheden zijn voor jouw bureau.