Wederopbouw en inspiratie in één: Basisschool Miyanomori

Wederopbouw en inspiratie in één: Basisschool Miyanomori

De Tohoku aardbeving en tsunami uit 2011 verwoestte grote delen van Japan. Ook de basisschool Miyanomori in Higashi-Matsushima werd getroffen. Coelacanth K&H architects, één van de meest vooraanstaande bureaus uit Japan, nam de uitdaging aan om deze basisschool weer op te bouwen. Zo gaven zij niet alleen de kinderen uit de regio een veilige plek, maar wisten zij ook de gemeenschap weer positieve moed te geven

Licht, wind, land en omgeving

Duurzaamheid en milieubewust ontwerpen zijn twee pijlers waar bij Coelacanth K&H architects veel waarde aan wordt gehecht. Het team van 14 professionals wordt geleid door Hiroshi Horiba en Kazumi Kudo. Samen hebben zij voor hun ontwerpen van openbare gebouwen, zoals scholen en bibliotheken, al diverse onderscheidingen ontvangen. Wat de ontwerpen van Coelacanth K&H architects bijzonder maakt is het gebruik van de natuurlijke en stedelijke omgeving van de aangewezen bouwlocatie. Het bedrijf zet zich in om de beschikbare middelen als licht, wind, land en stedelijke omgeving zo optimaal mogelijk te benutten. Op die manier kan er telkens weer een duurzaam en milieubewust gebouw ontworpen worden waar vele generaties van kunnen genieten. 

Meer weten over duurzaam en circulair ontwerpen?

Bekijk het webinar ‘Duurzaam & Circulair ontwerpen met Archicad’. Hierin nemen we je mee in de verschillende tools die Archicad hiervoor biedt.

Een positieve toekomst met BIM

Om in de toekomst beter beschermd te zijn, werd het nieuwe gebouw hoger gepositioneerd. De gekozen locatie was bedekt met dichte, verwaarloosde bomen en struiken. Door met de natuur mee te bewegen in plaats van alles weg te halen werd de locatie omgetoverd tot een bos van licht en diversiteit, met als middelpunt de volledig houten basisschool Miyanomori. 

De volledig uit hout vervaardigde school bestaat uit meer dan 5000 onderdelen, wat het moeilijk maakte voor betrokken partijen om zich een eindresultaat voor te stellen. Dankzij de 3D modellen in Archicad en de mogelijkheid om via die weg een render te maken, werd de visie van Hiroshi en Kazumi voor het gebouw al vroeg in het proces gevisualiseerd. 
 
Met behulp van BIM kon bovendien aan de mensen in de gemeenschap uitgelegd worden hoe het gebouw eruit zou zien, en hoe deze in de bestaande natuur gepositioneerd zou worden: de zee aan de linkerkant en de bergen en bomen aan de rechterkant. Met Archicad werd het mogelijk om het ontwerp eenvoudig naar alle belanghebbenden te communiceren.

Interesse in meer houtbouwprojecten?

Lees het interview met SeARCH over hoe zij Archicad inzetten voor het uitvoeren van houtbouwprojecten.

Dit artikel is gebaseerd op een casestudie van Graphisoft