>" /> >" />
BIMcollab stimuleert echte samenwerking

BIMcollab stimuleert echte samenwerking

Het Nederlandse softwarebedrijf AFAS heeft in 2020 een nieuw hoofdkantoor gebouwd: het AFAS Experience Centre. Het nieuwe hoofdkantoor beschikt over 750 werkplekken, een privétheater, een restaurant met 700 plaatsen en een atrium voor evenementen en tentoonstellingen. Rob Duindam van Just Architects en Luc Nelis van EversPartners vertellen hoe Archicad en BIMcollab hebben geholpen bij het ontwerpen van het nieuwe AFAS-hoofdkantoor.
 

“De klant eiste expliciet dat het project in BIM werd uitgevoerd en wilde dat alles in 3D werd gepresenteerd. We kozen voor Archicad en BIMx Presenter om dit te realiseren." 

                                                                                                                                 - Rob Duindam, Just Architects
 

Goed samenwerken door BIMcollab

Rob Duindam: "We zochten partners die met BIM konden werken. Er wordt tegenwoordig veel over BIM gepraat, maar BIM wordt zelden teambreed gebruikt. Er is op dat gebied nog veel winst te behalen. Gelukkig zien we dat door de beschikbare software steeds meer met BIM kan worden bereikt." Om het project zo soepel mogelijk te laten verlopen werden de bestanden uitgewisseld via IFC. Luc Nelis heeft hiervoor een BIM-protocol geschreven en begeleid. Een BIM-protocol is een lijst met afspraken waarin bedrijven en organisaties voorafgaand aan het project als team helder omschrijven welke gegevens ze van elkaar verwachten en hoe ze deze communiceren. In dit project werd bijvoorbeeld afgesproken om het model op te delen in vijf bouwdelen: het kantoor, de experience, het restaurant, het theater en de ondergrondse parkeergarage. Deze bouwdelen werden via IFC met elkaar uitgewisseld. BIMcollab bleek een uitstekende tool te zijn om de issuemanagement workflow te beheren.
 


 


“Omdat ik tijdens een ander project al een goede ervaring had met BIMcollab, wilden we daar graag mee werken.”

                                                                                                                                        - Luc Nelis, EversPartners


Door BIMcollab werden de prioriteiten goed zichtbaar


Luc Nelis: “BIMcollab hielp ons de zaken centraal te houden, te filteren en daardoor eenvoudig te focussen. In de bestuurskamer van AFAS werd BIMcollab gebruikt om de belangrijkste zaken te bespreken. Dit was mogelijk door te filteren op prioriteit. BIMcollab hielp ons op die manier de vaart in het project te houden. Door het gebruiksgemak van BIMcollab was het hele projectteam binnen vijf minuten in staat met het programma te werken. Zo eenvoudig is het. Jonge, enthousiaste modelbouwers werken graag op deze manier en de integratie van BIMcollab met andere softwarepakketten werkt gewoon perfect." 
 
Luc Nelis: "BIMcollab stimuleert echt de samenwerking tussen alle partijen en vereenvoudigt de communicatie. Je wordt uitgedaagd om zaken tot in detail te bespreken. Het is hierdoor afgelopen met over de schutting gooien." 
 

Weten wat BIMcollab voor jou kan betekenen?