Als je de efficiëntie van Archicad proeft, wil je niet meer zonder

Als je de efficiëntie van Archicad proeft, wil je niet meer zonder

Diederik Bailleul, werkzaam bij bow architecten als BIM-manager en modeler, werkt zo’n zes jaar met Archicad. Na eerst een aantal jaren letterlijk op de bouw te hebben gewerkt, heeft hij zich laten omscholen tot Toegepast architect. Tijdens zijn studie kwam hij in aanraking met Archicad. Dit beviel zo goed dat hij bij het zoeken naar werk uitsluitend bureaus selecteerde die met Archicad werken. “Als je eenmaal de efficiëntie van Archicad hebt geproefd, wil je niet meer zonder.”

Voordat Diederik aan de Howest startte met zijn omscholingstraject volgde hij een avondopleiding waarbij de focus lag op Autocad. Tijdens zijn studie aan Howest kwam hij vervolgens met Archicad in aanraking. “Alle studenten waren het er unaniem over eens: Autocad was geen optie meer”, vertelt Diederik. “De intelligentie en efficiëntie van het modelleren in Archicad is een wereld van verschil. Je hoeft voorgevels, sneden en dergelijke niet opnieuw te genereren. Het is enkel nog het opwerken. Alleen op dit vlak scheelt het al enorm, en dan spreek ik nog niet over BIM.”

Het straatbeeld van de Paterskerk.

Meer BIM

bow architecten werkt bij het merendeel deel van hun projecten met BIM-modellen, maar nog niet bij allemaal. Hier streven ze wel naar, vertelt Diederik. “Een groot voordeel van BIM is dat je de hoeveelheden uit je model kan halen. We maken onze meetstaat op aan de hand van het 3D-model. Als we dan nog een stap verder kijken, dan gebruiken we het BIM-model ook om clashes te ontdekken. Hier zijn we nu nog in iets minder mate mee bezig, maar we willen ons er in de toekomst wel op focussen. 

Zelf de unieke features van Archicad ontdekken?

Deze video met 10 unieke tricks geeft je een sneak preview van de software en laat zien welke mogelijkheden Archicad architecten biedt.

Optimaal gebruik van Archicad 

Op de vraag welke tools binnen Archicad het meest worden gebruikt, antwoordt Diederik lachend: “Eigenlijk alles. Je kan beter vragen wat ik niet gebruik, dat lijstje is korter. Om een paar voorbeelden te noemen van tools waarover we erg enthousiast zijn: BIMx voor het presenteren van modellen aan klanten, de balken-kolommen tool, de opening-tool en de schedules. Ook maken we gebruik van BIMcloud SaaS zodat er meerdere mensen tegelijk in één model kunnen werken.”
 
Diederik vertelt over het herbestemmingsproject van de Paterskerk waar ze al vanaf Archicad 22 mee bezig zijn. Het modelleren van de kerk begon vanuit vergevorderde dwg-plannen. “Het leuke was dat de kolommen-tool werd toegevoegd bij de overschakeling van Archicad 22 naar 23. Dat was een godsgeschenk. Pilaren konden vanaf toen uit één stuk gemodelleerd worden met verschillende segmenten.” 

Het altaar in de Paterskerk, met daarbij de met de kolommen-tool gemodelleerde pilaren.

De voordelen van 3D

“De efficiëntie van ontwerpen in 3D is enorm en je hebt het gevoel het gebouw echt te beheersen. Dat maakt het ontwerpen ook veel leuker. Daarnaast kun je ontwerpen veel beter presenteren aan klanten.” Een groot voordeel voor Diederik was zijn opleiding aan de Howest waarbij hij veel van Archicad heeft geleerd. Toch is voorkennis van Archicad niet noodzakelijk geeft hij aan. “Als ik naar collega’s kijk die zonder enige kennis van Archicad bij ons starten, zijn zij binnen een half jaar ‘up and running. Uiteraard volgen ze de basiscursus van KUBUS en worden ze daarna goed begeleid, maar over het algemeen is de leercurve erg kort. Dit komt ook doordat de interface zo gebruiksvriendelijk is. Ik kan Archicad alleen maar aanbevelen.”

Ontdek Archicad vandaag nog zelf

Meer weten over de tools en features die Archicad biedt? In deze korte demo geven we je een eerste indruk van de vele mogelijkheden van Archicad.