Door de intuïtiviteit van Archicad heb je BIM’men zo onder de knie

Door de intuïtiviteit van Archicad heb je BIM’men zo onder de knie

MaMu Architects uit Hasselt bestaat uit een team van twaalf architecten en twee interieurarchitecten. Ze werken nu ongeveer drie jaar met Archicad. Raf Neyens, architect bij MaMu Architects, vertelt over hun overstap naar Archicad.

De zoektocht naar nieuwe BIM-modelleersoftware

MaMu Architects heeft naar verschillende BIM-softwarepakketten gekeken, maar al snel kwamen ze uit bij Archicad. Raf Neyens: “Archicad bleek voor ons het beste alternatief, omdat wij werken in een Mac-omgeving. Andere software bleek minder aangewezen, omdat de implementatie hierbij lastiger is met Apple-computers.” Voor de tijd van twee maanden kreeg MaMu Architects drie licenties om Archicad te ontdekken. Ze hebben in het begin bewust geen Archicad-cursus gevolgd om de intuïtiviteit van de software uit te testen. MaMu Architects was zeer tevreden: “Met ons vorige programma kostte het ons zo’n twee maanden om een 2D-tekening in 3D om te zetten, terwijl het 3D-model in Archicad er al na twee weken was.”

Benieuwd wat Archicad voor jou kan betekenen?

De investering van tijd en geld

Onder andere de intuïtiviteit van Archicad zorgde ervoor dat MaMu Architects snel overtuigd was. Ze besloten dan ook om verder te investeren in de BIM-software. Raf Neyens: “We zijn begonnen met tien licenties. Maar dat was niet de enige investering die we moesten doen. Zo investeerden we ook in Archicad-opleidingen voor onze medewerkers, aanvullend maatwerk door KUBUS, maar ook door externe professionals. Je moet in eerste instantie ook rekening houden met rendementsverlies. Iets leren, kost immers tijd, en dus geld. We gaven onszelf twee jaar om integraal met BIM te (kunnen) werken.”

Een woning tekenen in 3D ging voor mij na een half jaar al sneller dan deze tekenen in 2D.

– Raf Neyens, MaMu Architects

Parameters voor implementatie

Voor MaMu Architects was het belangrijk dat alle medewerkers het modelleren in Archicad volledig onder de knie kregen. Daarom bepaalden ze belangrijke parameters rond de implementatie van Archicad. De focus moest eerst op het 3D tekenen liggen en daarna pas op de rest van het BIM-verhaal. Een deel van de medewerkers ging op cursus en een deel ging Archicad zelf ontdekken wanneer ze het even wat minder druk hadden. Medewerkers met de cursus op zak, starten nog enkel projecten in Archicad. De tweede groep medewerkers volgde later ook de basiscursus en kon tegen dan ook ondersteund worden door de eerste groep collega’s die ondertussen al goed op weg waren met Archicad.

Pilotproject met focus op architectuur én interieurarchitectuur

“Pas 1,5 jaar nadat we zijn gestart met Archicad, zijn we daadwerkelijk gestart met BIM. Daarvoor spreken we eigenlijk van Little BIM. Voor de overgang van Little BIM naar BIM hebben we een groot project gebruikt als pilot. Het pilotproject was één groot project waarin architectuur en interieurarchitectuur geïntegreerd waren”.

Archicad werkt efficiënt

“Het grootste voordeel is dat je efficiënt werkt. Al voelt dat aanvankelijk niet zo. Dat komt omdat wanneer je werkt met BIM, veel zaken naar voren worden geschoven omdat er al in een vroegere fase over moet worden nagedacht. Daarnaast zijn er ook sneller aanpassingen mogelijk. Als je bijvoorbeeld een raam verplaatst, zal dat raam meteen op alle plannen verplaatst worden. Die verandering hoeft niet langer in elk plan apart te gebeuren. Alle 2D-plannen blijven verbonden met het BIM-model. Complexe problemen worden ook vroeger in het ontwerpproces opgespoord. In het pre-BIM-tijdperk werden conflicten vaak pas in de werffase geconstateerd. Je kan ook makkelijk beelden maken en het interieur kan eenvoudig worden toegevoegd aan het model in slechts één bestand.”

Benieuwd naar andere Architects in Ctrl?

Dit blog is gebaseerd op het artikel van onze partner Architectura, klik hier voor het originele artikel.