De ervaring van SeARCH met houtbouw, prefabricage en Archicad

De ervaring van SeARCH met houtbouw, prefabricage en Archicad

SeARCH is een toonaangevend architectenbureau in Amsterdam. Opvallend is dat bijna al hun projecten bestaan uit houtbouw. Hierbij ligt de focus steeds vaker op prefabricage. In dit interview vertelt architect Julius Oud over het ontwerpproces van houtbouw en prefabricage projecten, en hoe Archicad SeARCH hierin ondersteunt.

Houtbouw is de toekomst

Met het oog op circulariteit heeft SeARCH er bewust voor gekozen om zich te focussen op de toekomst: houtbouw. Julius geeft aan dat bijna al hun projecten om houtbouw draaien. “De meeste projecten worden nog niet volledig in hout geconstrueerd, het zijn voornamelijk hybride constructies. Dit wil onder andere zeggen dat er sprake is van een betonnen kern of tafel, met daaromheen of daarboven hout. Hotel Jakarta op Java-eiland is hier een voorbeeld van.” 

Hotel Jakarta heeft een 30 meter hoge dragende houtconstructie. Alle balken, kolommen, plafonds en raamkozijnen zijn gemaakt van natuurlijk, FSC of PEFC gecertificeerd hout.

Ander ontwerpproces 

Op dit moment is Julius bezig met het ontwerpen van de derde uitbreiding van de basisschool Klein Amsterdam. Klein Amsterdam bestaat uit houten modules die in de fabriek worden gemaakt. “De modules versnellen de bouw én zorgen er ook voor dat het gebouw weer uit elkaar gehaald kan worden”, vertelt Julius. “De school staat nu op een tijdelijke locatie en de wens is om het huidige gebouw te verplaatsen naar de nieuwe locatie. Houten modules maken dit heel makkelijk.” 
 
Julius ziet modules als ‘blokkendozen’ waarin alles al verwerkt is: een houten skelet met daarin de vloer, het plafond, de binnenwanden en de gevel. “Bij Hotel Jakarta zijn we nog een stap verder gegaan, hier hebben we het interieur al in de module opgenomen. Denk hierbij aan de bedden, tafels, stoelen. Dit komt kant-en-klaar op de bouwplaats aan en bespaart dus heel veel tijd.” 

Werk je nog niet met Archicad en ben je benieuwd naar de mogelijkheden van de Houtbouw Module in de KeyMember Editie?

“Doordat we bij houtbouw veel met modules werken, is het proces heel anders in vergelijking met traditionele bouw”, vervolgt Julius. “Bij traditionele bouw ligt de focus een lange tijd op het ontwerp en kijkt men in de technische fase pas naar hoe het gebouwd wordt. Met houtbouw ontwerpen we in het voorlopig ontwerp al in de configuratie van modules. Bovendien zijn we bij het voorlopig ontwerp al bezig met hoe we willen gaan bouwen. In een vroeg stadium moeten namelijk al belangrijke keuzes worden gemaakt, zoals beukmaten, verdiepingshoogte, gevelafwerking en buitenruimtes. Samenwerking tussen de bouwteamleden is dus belangrijk voor de haalbaarheid van een massief houten gebouw.”

CLT Bouw: de duurzame optie voor de toekomst?
Basisschool Klein Amsterdam is volledig uit hout opgetrokken en kan gemakkelijk worden gedemonteerd, verplaatst, vergroot en uitgebreid.

Archicad

In 2013 heeft SeARCH de overstap gemaakt naar modelleersoftware en gekozen voor Archicad. Inmiddels werkt het hele bureau volledig in Archicad. Niet alleen over de software is Julius erg enthousiast, ook de ondersteuning van KUBUS wordt erg gewaardeerd. “Als we vragen hebben, worden deze altijd snel beantwoord. Dat is echt een toegevoegde waarde.” 

Archicad leent zich uitstekend voor onze houtbouwprojecten.

Voor hun houtbouwprojecten werkt SeARCH nauw samen met de uitvoerende partij. “Tot een zekere hoogte werken we het plan uit in Archicad. Uiteindelijk wordt het verder geëngineerd door het bouwbedrijf. In een detail geven we aan hoe de aansluitingen werken. De uiteindelijke uitvoering doet de houtleverancier.” 
 
In Archicad kunnen eenvoudig repeterende elementen worden opgenomen. Dit noemen we ook wel Hotlink Modules. De Hotlink Module wordt door SeARCH veel gebruikt bij prefabricage ontwerpen. “Het is een ideale Module als er sprake is van repetitie, bijvoorbeeld bij de hotelkamers van Hotel Jakarta. Als je iets aanpast in de ene hotelkamer, wordt deze aanpassing automatisch doorgevoerd in de andere hotelkamers. Ideaal!”

De toekomst van houtbouw en prefabricage

Hoe ziet SeARCH de toekomst van houtbouw en prefabricage? Kijkend naar de mogelijkheden van houtbouw, denkt Julius dat iedereen hier enthousiast over is. “Het is goed voor het milieu en verhoogt ook de leefkwaliteit enorm. Met prefabricage kan daarnaast ook heel veel tijd bespaard worden en dus geld.” Op de vraag wat de grootste uitdaging is de komende tijd, antwoordt Julius direct de levertijden. “Waar beton overal gemaakt kan worden, is dat bij hout een stuk lastiger. Hiervoor moeten we in Nederland speciale bossen aanleggen.”

Bekijk ook het webinar ‘Duurzaam & Circulair ontwerpen met Archicad’