“Voor ons kan Archicad niet meer stuk”
De focus van Goedefroo architects ligt met name op publieke of openbare gebouwen in een stedelijke context, reconversies van oude industriële sites en sportcomplexen. De afgelopen jaren werkte het bureau aan een variatie van (vooral complexe) projecten. Een van die projecten is Kaai City in Kortrijk: een multifunctionele wijk die wonen, werken, studeren, bewegen, ontspannen en natuur verenigt. “Het is een bijzondere, dynamische plek met veel mogelijkheden”, vertelt Arno Goedefroo die samen met zijn vader het architectenbureau aanstuurt. “In ongeveer 4 jaar tijd realiseerden we starters-appartementen, een commerciële plint, de uitbreiding van de Howest Universiteit, studentenwoningen, een ondergrondse parking en actieve daktuinen. Op dit moment zijn we de aanbesteding aan het afronden.”
Van ontwerp tot uitvoering
Het team van Goedefroo architects bestaat uit 15 projectarchitecten, BIM-modelleurs en architecten die samen een evenwichtige combinatie vormen. 6 jaar geleden startte het bureau met Archicad, vertelt Arno. “Het programma sluit goed aan bij onze werkwijze. We ervaren veel ontwerpvrijheid, krijgen snel een beeld van onze ontwerpkeuzes en kunnen makkelijk mee met de ontwikkelingen in de markt rondom BIM. Met Kaai City hebben we heel intensief met Archicad gewerkt; van ontwerp tot uitvoering.” Zoals de beelden laten zien, bestaat het project uit een combinatie van verschillende bouwdelen bovenop elkaar. “Omdat het volume erg dicht is, hebben we voor een gemeenschappelijke binnen-zone gekozen die als een centraal kruis tussen de bebouwing ligt”, beschrijft Arno. “Van hieruit zijn ook de binnentuin en daktuinen bereikbaar. Zo creëerden we ruimte en lucht in het bouwblok. Het ontwerp vertaalt zich bovendien in een dynamische buitenschil waarin de Leie wordt weerspiegeld.”
Met eigen ogen zien hoe Goedefroo architects Archicad heeft ingezet voor het hypermoderne project Kaai City?
Bekijk dan gratis de video en laat je inspireren!
De verweving van de verschillende functies was een uitdaging, vertelt Arno. “Gelukkig bood Archicad ons alle ruimte om te testen. We zaten niet vast aan het ontwikkelen van elementen of andere actoren die het ontwerpproces vertragen.” Onder andere uitgebreide volumestudies, bezonningsstudies en oppervlakteberekeningen maak je eenvoudig in Archicad, legt Arno uit. “Ook de centralisatie van informatie is ideaal. Alles wordt vertaald naar je 3D-model, snedes en tekeningen. Dat zorgt voor een overzichtelijke wisselwerking. Eventuele problemen heb je zo opgespoord.”
Toch is een kleine waarschuwing op zijn plaats, vindt Arno. “Enkel afgaan op 2D-tekeningen of omgekeerd enkel op het 3D-model is in mijn ogen gevaarlijk. Beide varianten zijn van belang; daar moet je een goede balans in vinden. Wij werken daarom geregeld analoog, op basis van schetsen en maquettes. Ook printen we plannen uit. Op die manier kunnen we de schaal en verhoudingen beter op elkaar afstemmen.” Verder zijn Graphic Overrides en de Property Manager essentieel in het werkproces, vertelt Arno. “Graphic Overrides worden ingezet als controlemiddel en output-materiaal. Hiermee kunnen we duidelijk visualiseren hoe het zit met de circulatie, brandveiligheid, trappen en vluchtroutes. Daarnaast gebruiken we properties als classificatiesysteem. Zo krijgen we een volledige lijst van bouwmaterialen met dezelfde codering als de elementen in ons lastenboek.”
Ook van de Renovatietool en Story Settings (verdiepingen) wordt bij Goedefroo architects dankbaar gebruikgemaakt. “De voorinvestering om alles juist in te stellen kost wel tijd, maar dat verdient zich later terug”, vertelt Arno. “Het is zeker geen verloren tijd. Archicad biedt veel presets, terwijl er ook voldoende mogelijkheden zijn om zelf objecten, toepassingen en aanpassingen te maken. Juist de flexibiliteit en de veelzijdigheid van het programma werkt perfect voor ons.” De samenwerking tussen de teamleden verloopt via BIMcloud SaaS. “Dankzij kleurcoderingen zie je precies wie waar mee bezig is en omdat je elementen reserveert kom je niet in elkaars vaarwater. In de communicatie met andere bouwpartijen maken we gebruik van BIMcollab Zoom en IFC-bestandsformaten. Iedereen beschikt zo over hetzelfde materiaal waardoor de foutgevoeligheid afneemt.”
Eindeloos modelleren met Archicad
“Archicad helpt ons efficiënter te werken, terwijl we nog steeds alle ruimte hebben om in detail te gaan bij een aanbestedingsfase”, besluit Arno zijn verhaal. “Wel kan de ontwerpvrijheid een valkuil zijn. Als je wilt kun je eindeloos blijven modelleren. Het is een vereiste om hier goede afspraken over te maken met je bureau, bijvoorbeeld door regelmatig samen modellen te beoordelen of een leertraject op te zetten.” Wanneer je je bewust bent van deze valkuilen, kan Archicad niet meer stuk, denkt Arno. “Wij willen in ieder geval niet meer zonder.”
Benieuwd waarom andere architecten voor Archicad kiezen? Lees ons E-book!
Alles over Archicad overzichtelijk gebundeld.