Meer automatisering dankzij renoveren met Archicad

Meer automatisering dankzij renoveren met Archicad

Hippo architecten stapte zo’n vijf jaar geleden met behulp van Archicad over van 2D tekenen naar 3D modelleren. Tot grote vreugde van projectarchitect Anke Geebelen, want Archicad biedt diverse handige tools die haar ondersteunen bij de renovatieprojecten die zij bij Hippo architecten uitvoert. 
 

Renovatieprojecten

Elk renovatieproject begint met het uittekenen van de bestaande toestand, dat is eigenlijk de basis van waaruit je verder gaat werken. “Dat uittekenen van de bestaande toestand kan in Archicad tot in het kleinste detail. Voor een van onze projecten richtten we ons op de verbouwing van twee oude mijnwerkershuisjes tot logies. De gevels van deze huisjes bevatten veel details, die zijn belangrijk voor de bouwaanvraag. Archicad maakte dat heel eenvoudig. De getrapte voorgevel voerden we uit in één muur, waarbij we morphs voorzien. Die morphs kun je daarna heel fijntjes uitsnijden via de element operations tool. Kleine elementen toevoegen deden we met de tool complex profiles.”. De uitdaging bij het modelleren van renovatieprojecten ligt vooral in het vinden van de juiste balans: welke zaken teken je wel en welke niet? Het is niet altijd nodig om heel ver te gaan in de uitwerking.

Archicad kan veel zaken automatisch genereren, dat komt bij renovatieprojecten goed van pas.

– Anke Geebelen, Hippo architecten

Natuurlijk willen klanten ook een beeld van het nieuwe ontwerp zien. Met de renovatietool in Archicad kan je heel eenvoudig wisselen tussen de bestaande en nieuwe toestand. Als je vertrekt van de bestaande toestand kan je zaken die je wil slopen aanduiden. Alles wat nieuw is, wordt gearceerd in een andere kleur. Behalve dat het onderscheid tussen oud en nieuw meteen duidelijk is, vindt Anke het ook fijn dat ze extra gegevens aan het ontwerp kan toevoegen: “We voegen ook graag gegevens over de stabiliteit toe aan het ontwerp. Als we niet over een IFC-model beschikken, doen we dat zelf. Zo is alles zoveel mogelijk geïntegreerd in één plan. Op die manier is Archicad echt een hulpmiddel om een volledig dossier samen te stellen met grondplannen, gevels, snedes en 3D-beelden. Klanten zijn daar erg blij mee, en vanwege de automatisering in Archicad hoeven wij daar weinig extra moeite voor te doen”.

Renovatieproject BarBàr door Hippo architecten

Interieurprojecten met Archicad

Ook voor de uitvoering van interieurprojecten is Anke blij met Archicad. De standaardelementen in de software bieden namelijk veel mogelijkheden om het bestaande en nieuwe interieur naast elkaar te leggen. “In het model trekken we enkele snedelijnen, waardoor we gedetailleerde beelden krijgen van het meubilair. Klanten vinden het ook fijn als we een horizontale snede maken van het totaalplaatje in 3D, dat heeft een goed beeld van hoe het er uiteindelijk uit gaat zien. Ook renderen we dan beelden in Archicad, inclusief verlichtingsarmaturen en lichtbronnen. Dat is overigens allemaal weinig moeite, de beelden staan toch al in 3D en met een paar instellingen haal je daar makkelijk een mooi beeld uit.

Meer weten over het uitvoeren van renovatieprojecten met Archicad?

Bekijk het webinar ‘Transformatie, Renovatie & Herbestemming’.