>" /> >" />
Makkelijk integraal ontwerpen met Archicad

Makkelijk integraal ontwerpen met Archicad

Stefan Prins is architect en partner bij Powerhouse Company. Binnen het bureau is hij verantwoordelijk voor het ontwikkelen en implementeren van innovatieve ontwerpoplossingen en BIM-processen. In 2016 ontwierp hij met Archicad zijn eigen all electric huis dat nog altijd veel media-aandacht krijgt en eindigde in de top 10 voor de Rotterdam Architecture Awards 2017. Het huis van 185 vierkante meter is onderdeel van nieuwbouwproject Leonidas in Rotterdam. Natuurlijk Wonen is het thema van de wijk, met een duurzaam karakter en kleinschalige bebouwing. De huizen moesten volledig elektrisch zijn en het is een van de eerste wijken in Nederland zonder gasaansluitingen. 
 
"Met Archicad ging er een wereld voor me open”

Ontwerpen met een heel hoog detailniveau

“We werken als bureau nu ruim acht jaar met ARCHICAD. We startten destijds met één werkstation met Autocad ernaast. De eerste keer dat ik in ARCHICAD ging modelleren, ging er een wereld voor me open, geweldig. De basis van het programma heb je vrij snel onder de knie en binnen een maand kon ik er al aardig mee uit de voeten. Al gauw stapten we als bureau volledig over naar ARCHICAD. We hebben de afgelopen jaren steeds meer diepgang gekregen en maken steeds complexere modellen met meer informatie, geïntegreerd met andere partijen.” 


Stefan vervolgt op enthousiaste wijze: “Archicad is echt mijn programma; het was heel logisch om ons eigen huis hierin te modelleren. Ik heb alles in 3D opgebouwd. Het mooiste van het programma is dat je het ontwerp naar een veel hoger detailniveau kunt brengen. Ik kon alle details en aansluitingen op een soort van ‘meubelmaakniveau’ tekenen. De gevelbekleding bestaat bijvoorbeeld uit zwart gebeitste planken in twee breedtes. Die heb ik allemaal uitgetekend in Archicad . De planken moesten allemaal precies passen zodat we niet op het einde ineens een halve afgezaagde plank kregen. Zelfs de hoogte van de spijkers heb ik uitgewerkt in het programma."

huis.jpg
Foto: Frank Hanswijk
 

"Archicad faciliteert efficiënt werken" 

 "Archicad werkt fantastisch omdat alles integraal aangepakt wordt: geometrie, constructie, installatie en bouwkunde, allemaal in één model. Het is echt een ontwerptool en het ontwerpen via plattegrond, 3D en doorsnedes werkt heel intuïtief. Erg soepel in vergelijking met andere BIM-programma’s, die zijn altijd wat logger. Je bent dan vaak aan het schakelen tussen verschillende tekeningen, maar hoe Archicad hier faciliteert is heel efficiënt.”
 
Het huis van Stefan en zijn vriendin Diana is zo ontworpen dat het speelt met de seizoenen en het licht, zodat de zon in de zomer minimaal en in de winter maximaal het huis binnentreedt. Dat was een uitgangspunt voor het ontwerp waarmee energie bespaard kon worden. Stefan voerde binnen Archicad vele zonnestudies uit. Stefan: “Er zijn meer programma’s die dat kunnen, maar binnen Archicad kan ik modelleren en simuleren in een, dat werkt top.” 
 


“Ons huis moest natuurlijk een heel mooi huis worden, een plek waar we blij van worden. Maar het moest ook een energiezuinig huis worden dat heel comfortabel voelt. In die uitdaging heeft Archicad een belangrijke rol gespeeld.” 

 
 

Benieuwd wat Archicad voor jouw bedrijf kan betekenen?

 Plan een gratis adviesgesprek