Na een demo was onze keuze snel gemaakt

Na een demo was onze keuze snel gemaakt

Gert Van Ginneken van VG Architecten vertelt over zijn ervaringen met BIM, die nog relatief pril zijn. Hij maakte gebruik van de coronalockdown om de sprong naar Archicad te wagen. “Na een drie uur durende demosessie van verdeler KUBUS hier bij ons op kantoor, was de keuze voor Archicad snel gemaakt”.

VG Architecten, opgericht in 2009 en gevestigd in Kalmthout, telt met Gert Van Ginneken en Amber Van de Weyer maar twee vaste medewerkers. Het bureau spitst zich vooral toe op groepswoningbouw – nieuwbouw – maar ontwerpt nu en dan ook private woningen, retail en kantoorgebouwen.
In 2009 tekende Van Ginneken enkel in 2D, maar sinds enkele jaren is hij ook bedreven in SketchUp Pro. “Maar we bleven daarnaast toch ook nog altijd werken in 2D. En hoe meer je switcht tussen twee programma’s, hoe meer fouten je maakt. Omdat dat ook echt veel tijd kost, was het tijd om over te schakelen naar BIM, temeer omdat je zo ook nog eens veel info uit je model kan halen én we de vraag ook steeds vaker kregen van aannemers, zeker bij grote projecten. Bovendien wilden wij als bureau ook zo veel als mogelijk circulair ontwerpen, en daar kan BIM natuurlijk perfect bij helpen.”

Gestart dankzij baby en COVID-19

Maar zoals dat zo vaak gaat, werd de overstap uitgesteld tot er echt een aanleiding voor was. “Toen enkele maanden geleden Ferre werd geboren, de zoon van mijn collega Amber, en rond dezelfde periode het land in lockdown ging omwille van COVID-19 en het daardoor ineens een pak rustiger werd, besloot ik ervoor te gaan”, zei Van Ginneken. “Maar we moesten toen nog een geschikte BIM-software kiezen. Amber en ik hadden daarom enkele criteria bepaald waaraan die moest voldoen. Zo moest het programma intuïtief aansluiten bij de programma’s waar we al mee werkten, moest het kostenefficiënt zijn, mocht het niet te veel aanpassingen vragen aan onze computers en servers, moest het zo veel mogelijk functionaliteiten bevatten en de software moest ook nog groeimarge hebben. We bekeken enkele opties, maar toen de mensen van KUBUS, bij ons op kantoor een drie uur durende demo kwamen geven over Archicad, waarbij we onbeperkt vragen mochten stellen, was onze keuze snel gemaakt.”

Meteen ook KeyMember

“Je merkt dat Archicad ontwikkeld is voor maar ook door architecten, wat belangrijk was gezien het feit dat er bij ons 0% voorkennis aanwezig was. De werkmethodiek sluit ook naadloos aan bij onze bureaumethodiek. Maar één van de grootste pluspunten van Archicad, vind ik de integratie van rendersoftware.”

VG Architecten koos er ook meteen voor KeyMember te worden. “Omdat je dan gewoon nog een pak meer krijgt in je Archicad-licentie, zoals de Meetstaat Manager, upgrades, koppeling van de layerstructuur met VMSW, je bent Omgevingsloket-ready … Ook van de directe link met TwinMotion via een plug-in zijn wij grote fan. Zo maak je in geen tijd mooie filmpjes van je projecten.”

“Logisch opgebouwd”

“Ik wil wel benadrukken dat het absoluut noodzakelijk is om de basiscursus te volgen. Je krijgt op vier dagen tijd enorm veel info, maar omdat Archicad zo logisch is opgebouwd, valt die ook goed te verwerken. Stoot je toch nog op problemen, dan is de hulpfunctie in Archicad bijzonder handig. Wij hebben daarmee alle problemen waar we op stootten kunnen oplossen. En mocht dat toch een keer niet lukken, dan is er nog altijd de optie om rechtstreeks naar KUBUS te bellen. Ik wil wel waarschuwen voor een valkuil: veel architecten zullen te snel te gedetailleerd willen werken, terwijl het beter is je af te vragen wat nodig is in welke fase.”
VG Architecten merkt dat klanten dankzij Archicad veel beter inzicht krijgen in hun ontwerpen. “Terwijl we zelf dan weer kunnen doorwerken tot op het laatste moment voor het bezoek van of aan de klant. Vroeger moesten we al een dag op voorhand alle plannen beginnen opmaken en die daarna nog afdrukken. Al die aparte plannen worden nu automatisch gemaakt in Archicad en we hoeven ze ook niet meer één voor één uit te printen.”

Benieuwd naar andere Architects in Ctrl?

Dit blog is gebaseerd op het artikel van onze partner Architectura, klik hier voor het originele artikel.