Ben Schepens: Archicad ook voor eenmanszaken zeer waardevol
Voor hij met Archicad startte, werkte zelfstandig architect Ben Schepens een jaar lang met Revit. De software bleek minder toereikend dan hij verwachtte. “Het lukte me niet om mooie tekeningen en degelijke meetstaten te maken en als ik een afwijkend element nodig had, moest ik gaan programmeren. Wanneer je een groot bureau hebt met programmeurs in dienst, is dat geen probleem. Maar voor een eindgebruiker als ik, werkt het niet.”
Een collega van Ben gebruikte Archicad en sprak er lovend over. Na een 1-op-1 demo was hij om: “Archicad is zeer intuïtief, intelligent en nauwgezet. De software denkt met de architect mee en heeft een goede wiskundige denkmachine die toch nog artistieke productie toelaat. In tegenstelling tot mijn vorige software, is Archicad bovendien een echt BIM-programma. Daarnaast is de motor die erachter zit, KUBUS, goed georganiseerd. Het contact is persoonlijk, de informatie via nieuwsbrieven etc is relevant en dankzij de KeyMember Editie kan ik doorlopend gebruikmaken van support en voordelen zoals extra bibliotheekobjecten, project-templates en interessante add-ons.”
Benieuwd waarom andere architecten voor Archicad kiezen?
Onze klanten aan het woord.
Inmiddels heeft Ben sinds hij in 1998 afstudeerde een indrukwekkende carrière achter de rug. Zo werkte hij bij architectenbureaus in Barcelona en maakte hij ook een uitstap naar glass engineering waarvoor hij de hele wereld over reisde. In 2014 richtte hij zijn eigen bureau op. “Toen ik in Barcelona startte, hield ik me vooral met rendering bezig”, herinnert hij zich. “Dat was veel ingewikkelder dan nu. Soms werkte ik dag en nacht en duurde het een week voor ik resultaat had. Tegenwoordig heb ik met Twinmotion al na twee minuten een glimlach op mijn gezicht. Renderen is vanzelfsprekend geworden.”
De realtime link tussen Twinmotion en Archicad draagt bij aan het ontwerpplezier, vertelt Ben. “Ik werk heel duidelijk van grof naar fijn en maak al vroeg in het ontwerpproces een 3D-print en een render van het model. Dit geeft meteen belangrijke informatie over de maakbaarheid van het gebouw. Alle wijzigingen die ik daarna nog in Archicad doorvoer, verschijnen vervolgens ook in het rendermodel; er gaat niks verloren. Het is een organisme dat ik in leven houd tot de werf klaar is.”
Verbouwen en renoveren met Archicad
Ben houdt zich met name bezig met verbouwingen van woningen en renovaties van appartementen en gevels. Sinds kort ontwerpt hij ook nieuwbouwprojecten. “Er zijn veel goede architecten en soms is er net te weinig vraag”, licht Ben toe. “Af en toe lijkt het wel een rodeo. Je springt op een stier en hoopt dat je erop blijft zitten. Daarom is het belangrijk je op meerdere facetten van het vak te concentreren; zo komt er altijd wel iets binnen.”
Aan opdrachten heeft Ben dan ook niets te klagen. Momenteel werkt hij onder andere aan het project Nieuwbouw Vermeulen: een nieuwbouwwoning boven op een totaal afgebroken oude woning. “Zoals elke architect weet, zijn er in een ontwerpproces drie fasen: het voorontwerp, de bouwaanvraag en het bouwdossier. Bij verbouwingen komt daar een facet bij; de werkelijkheid. Hiervoor maak ik snedes op basis van pointclouds die fysiek in het model blijven bestaan. Op deze manier creëer ik altijd een accurate en realistische weergave.”
Door Archicad heb ik meer nachtrust. Ik durf zelfs het risico te nemen op voorhand ramen te bestellen op basis van de productiematen in het model
Ben Schepens
Archicad geeft Ben van begin af aan vertrouwen. “De software is snel, crasht niet en biedt veel kwaliteit. Ik durf meer werk aan te nemen dan voorheen.” Maar instappen en wegwezen was het ook weer niet, geeft hij toe. “Je krijgt een gitaar en moet daar eerst op leren spelen. Bottomline is dat ik al vlot fraaie presentaties kon maken. En dat is toch essentieel voor een architect.” Daarbij is BIM fundamenteel, vindt Ben. “BIM staat voor inzicht en beheersing van je project. Wanneer je de mogelijkheid hebt om data toe te voegen, moet je dat ook doen. Anders gebruik je de kern van het programma niet en heb je gewoon een te duur tekenbord gekocht. Ik verplicht mezelf om alles in een object een naam, plaats en code te geven. De details modelleer ik eveneens minutieus. Dit levert de meest nauwkeurige meetstaat en prijsofferte op. Alle elementen kosten immers geld.”
KeyMember Editie op maat
De Meetstaat Manager van de KeyMember Editie gebruikt Ben niet. “Ik vond het voor mijn situatie te omvangrijk en was te ongeduldig om het te leren”, lacht hij. “Daarom heb ik een eigen methode ontwikkeld met de gewone meetstaatmaterialen. Ik gebruik blokjes in Archicad die ik een VMSW-code geef. Op die manier ontstaat er een meetstaat die ik via een Excel-formulier naar de aannemer stuur. Ik ben er fier op!” Dat de KeyMember Editie rekening houdt met de verschillen tussen de Nederlandse en Vlaamse markt, waardeert Ben erg. “De coderingen van onze VMSW zijn in de KeyMember Editie geïntegreerd waardoor ik keurige meetstaten krijg. Ook de naamvoeringen en maatvoeringen zijn aangepast naar onze normen. Dat komt allemaal ten goede van de efficiëntie.”
Meer kwaliteit met Archicad
Het vergt een beetje meer inspanning om alle data op punt en up-to-date te krijgen in Archicad, maar het geeft Ben meer nachtrust. “Ik ben zelfs zo zeker van mezelf dat ik het risico neem op voorhand ramen te bestellen op basis van de productiematen in het model”, vertelt hij. Andere architecten wil hij graag meegeven dat Archicad van grote toegevoegde waarde is. “Vooral starters van eenmansbureaus denken vaak dat Archicad en BIM te uitgebreid of complex zijn voor kleinere projecten. Dat is een misvatting. Met Archicad bied je je klanten juist meer kwaliteit. Je kunt snel een voorstel doen met mooie renders en minutieuze meetstaten waarbij je, dankzij BIM, je project door en door kent. Op de werf zie je meteen waar eventuele problemen kunnen ontstaan. Kortom: Archicad is voor alle soorten bureaus een fantastische ontwerptool.”
Meer weten over de voordelen van Archicad voor een eenmanszaak?
Paul Spaltman vertelt erover aan de hand
van 3 projecten.