”Dankzij Archicad maken we beloftes waar”

Als er iemand een groot fan is van Archicad, dan is het senior architect Florentine van der Vaart wel. “Ik koos er vroeger mijn werkgevers op uit”, vertelt ze. “Als een architectenbureau niet met Archicad werkte, nam ik de moeite niet om te solliciteren.” Bij Orange Architects heeft ze sinds 2017 haar stek gevonden. Een van de ambities binnen dit dertig man sterke bureau is de integratie van duurzaamheid in projecten. En dat omvat méér dan alleen de vermindering van de CO2-uitstoot. “We baseren onze definitie op drie pijlers: World, We, Value”, legt Florentine uit. “In World houdt een team zich bezig met circulariteit, grondstoffen en natuur: hoe kun je zo verantwoord mogelijk omgaan met energie- en watergebruik? We focust zich op de gezondheid en welzijn van bewoners. Value staat ten slotte voor de toegevoegde waarde voor de lokale context: zowel fysiek als in sociale en economische zin. Het doel is, in overleg met gebruikers, hedendaagse gebouwen te ontwerpen die van blijvende waarde zijn voor de omgeving.”

Ben jij je aan het (her)oriënteren op het gebied van 3D/BIM modelleersoftware?

Tijdens dit overleg van slechts 15 minuten met onze BIM Consultant wordt duidelijk wat precies de mogelijkheden zijn voor jouw bureau.

BIM en Archicad

Alle bouwprojecten worden van begin tot eind in Archicad ontwikkeld, vertelt Florentine. “Het grote voordeel van deze 3D/BIM-software is dat het door architecten is gemaakt. Het is een grafisch en intuïtief programma waarmee je echt kunt ontwerpen.” Wat betreft de KeyMember Editie werken de ontwerpers van Orange graag met de uitgebreide settings, template en bibliotheek. Die laatste wordt altijd aangevuld met objecten voor de eigen bibliotheek. “Ik denk dat we veel zouden missen als we de KeyMember Editie niet hadden aangeschaft. Daarnaast heb je de vrijheid om met plug-ins en add-ons extra mogelijkheden in te bouwen. Verder maken we modellen onder andere inzichtelijk via renders en VR. Ook printen we ze uit met onze 3D-printer.”

Ik denk dat we veel zouden missen als we de KeyMember Editie niet hadden aangeschaft

Orange Architects is een multidisciplinair bureau dat graag out-of-the-box denkt, vertelt Florentine. “We maken unieke projecten met meerwaarde voor de gemeenschap, waarbij we een betere leefomgeving willen realiseren. Maar wat ik vooral mooi vind, is dat we plekken creëren waar mensen elkaar ontmoeten. We hoeven niet zo nodig een icoon te maken. We vertellen graag het verhaal achter onze projecten.” Een van die verhalen is duidelijk verwerkt in het project Jonas in de haven van Amsterdam, dat bijna wordt opgeleverd. De focus ligt op collectiviteit waarbij we wonen, recreatie en werken combineren, verklaart Florentine. “Het bestaat uit 190 huurappartementen en 83 casco koopappartementen met diverse collectieve ruimtes zoals logeerkamers en een yogaruimte. Ook maken we sociale interactie mogelijk en willen we een gezonde levensstijl bevorderen door mensen bijvoorbeeld uit te dagen meer te bewegen.”

Prijswinnend project 'Jonas' in Amsterdam van Orange Architects.

Project ‘Jonas’, Orange Architects

Project vol verrassingen

Zoals de naam al doet vermoeden is Jonas een referentie naar Jonas en de Walvis: het eeuwenoude verhaal waarin de profeet Jonas drie dagen in de buik van een walvis overleefde. “De buitenkant van het gebouw is vervaardigd van zink en, net als de vis, massief, zwart en imposant”, beschrijft Florentine. “Pas als je dichterbij komt, zie je dat er patronen in verwerkt zijn én een oog. Aan de binnenkant wacht je een verrassing. Behalve de collectieve ruimtes zoals een huiskamer, filmzaal, een patio met bomen en een strand op het dak inclusief water, is er een heuse houten canyon met een bergpad langs hoge, spectaculaire ‘bergwanden’. Veel ruimtes zijn ook toegankelijk voor mensen uit de buurt.” Het is de moeite waard een keer te gaan kijken, vindt Florentine. “Met behulp van Archicad hebben we een slimme en efficiënte werkmethodiek gecreëerd waarin we alles tot in de kleinste details uitwerken. Het is een proces van continu signaleren en bijsturen. Zo hebben we alles kunnen waarmaken wat we tijdens de tender-fase van dit project beloofden.”

3D-modelleren maakt ons werk interessanter

Een ander project waar Orange Architects zich momenteel mee bezighoudt is Floating Gardens in Amsterdam. De omgeving transformeert de komende jaren van kantoorregio naar een buurt waar wonen en werken samenkomen. Floating Gardens is een van de eerste bouwwerken aan de ingang van Sloterdijk-Centrum. “We hebben inmiddels het hoogste punt bereikt”, zegt Florentine. “Het project omvat een woontoren van 19 verdiepingen, maar ook hier draait het om meer dan wonen alleen. In het hart van het gebouw komt voor de bewoners een gemeenschapsruimte die in verbinding staat met buitenruimtes zoals een patio en daktuinen. In de plint van het gebouw wordt een alles-in-één-school gehuisvest. Het overstek boven de hoofdentree van de school zorgt voor een overdekt speelterrein. Onder het overstek, van ongeveer 8 meter, hebben we twee sculpturale, betonnen boomvormige kolommen gebouwd.” Een andere uitdaging zijn de hoge geluidseisen, vertelt Florentine. “Ongeveer 75 procent van de gevel is daarom voorzien van een extra schil, wat een belangrijk onderdeel is geworden van het ontwerp. Zo hebben we een integrale gevel ontworpen waarin geluid, wind, zon en schaduw zijn verenigd. Het totale gebouw bestaat uit een stapeling van volumes met een extra schil en aluminium gevelafwerking. De bovenste en onderste rand worden geaccentueerd door horizontale banden die voorzien worden van witte zonnepanelen. Op de tussenliggende lagen, bij elke vertrapping van het volume, hebben we een snede gemaakt die grenst aan een daktuin. De gevel wordt afgewerkt met hout.”

Project 'Floating Gardens' in Amsterdam van Orange Architects.

Floating Gardens, Orange Architects

Effectieve communicatie

Dankzij BIM hebben wij een open, transparante communicatie, wat erg belangrijk is in onze workflow, beschrijft Florentine. “We werken met protocollen voor intern en extern gebruik. In elk project is het 3D-model de basis. Intern is het nuttig om één model te delen waarin alle informatie beschikbaar is, zodat iedereen hierover mee kan praten. Via IFC-bestanden kan daarnaast effectief gecommuniceerd worden met andere bouwpartijen.” Af en toe is dat wel een struggle, erkent Florentine. “Omdat we vooral aan grote projecten werken, worden bestanden soms behoorlijk zwaar. Het is soms een uitdaging om ook deze complexe modellen werkbaar te houden. Daar liggen nog wel wat verbeteringen in voor het programma.” Feit is dat door 3D-modelleren ons werk interessanter en leuker is geworden, vindt Florentine. “We ontwerpen van de eerste lijn tot de laatste baksteen en kunnen alle partijen in alle fases van het proces betrekken. Met Orange Architects hebben we daarin veel ervaring. Ik ben er dan ook trots op om bij Orange Architects te werken.”

Meer weten over duurzaam ontwerpen?

In dit webinar ontdek je verschillende mogelijkheden van Archicad om in te zetten op duurzaamheid en circulariteit binnen jouw ontwerpen.