Overstap naar Archicad was head first dive

Overstap naar Archicad was head first dive

Het is inmiddels zo’n twee jaar geleden dat Metriek begon te ontwerpen met Building Information Modeling (BIM)-software. De implementatie van Archicad gebeurde in tegenstelling tot bij veel andere ontwerpbureaus niet geleidelijk aan. “Onze overstap naar werken met Archicad was a head first dive, maar ik zou iedereen aanraden het zo aan te pakken”, vertelt Sebastien Leenknegt.

Directe aanpak

“Werken in 2D begon ons steeds meer te frustreren”, vertelt Leenknegt. “Bovendien heeft die ouderwetse manier van ontwerpen sowieso nooit gestrookt met de sterke digitale oriëntatie die Metriek typeert. We namen verschillende BIM-softwareprogramma’s in overweging, maar uiteindelijk leek Archicad ons het meest gebruiksvriendelijke programma. Wat ons daarnaast ook erg aansprak, was de directe link met Twinmotion en het softwarepakket Rhino en de plug-in Grashopper die daar onderdeel van uitmaakt.”

Metriek koos er bewust voor de nieuwe BIM-software meteen en ten volle in gebruik te nemen. “We hebben één project gekozen waarvan er een schetsontwerp in 2D-CAD beschikbaar was en vervolgens hebben we het project, mét een strikte deadline, van schetsontwerp naar bouwvergunning gebracht in Archicad. Die directe aanpak maakt dat een jaar later alle projecten bij ons standaard in Archicad en Rhino en Grashopper worden getekend.”

Wil je de voordelen van Archicad voor jouw bureau weten?

Parametrisch ontwerpen in Archicad

Zoals in alle projecten hebben we ook in project RS de gevel heel gedetailleerd gemodelleerd. Daarbij modelleren wij eerst altijd de muren, om vervolgens de verschillende mogelijkheden van de ramen te gaan uitputten. Als dat gedaan is, gaan we er alle andere elementen als ‘morphs’ bij tekenen en diepteverschillen of inspringen aanbrengen waar nodig. De voordeur hebben we in project RS wel met de hand gemodelleerd en vervolgens als deurobject geïmporteerd in Archicad. Dat kan allemaal.”

“De simulatie van de vloer hebben we helemaal in Rhino en Grashopper gemaakt. Ter verduidelijking: Rhino is een 3D-modeller, geen BIM-software maar pure 3D-software en daar hangt Grashopper als plug-in aan vast om parametrisch te ontwerpen. In Grashopper hebben wij zo de hele definitie opgebouwd om de opvallende structuur van de mozaïekvloer te verkrijgen. Dat kan trouwens heel gemakkelijk met Archicad-componenten in plaats van met de specifieke geometrische info in Rhino. Door vervolgens te ‘spelen’ met de parameters in de definitie konden we de vloer aanpassen naar de wensen van de klant, die we de mogelijkheden lieten zien via visualisaties in Twinmotion. Om het echt heel interactief te maken hebben we op een bepaald moment besloten daar zelfs een online app van te maken. Via de website van ShapeDiver kon de klant zelf spelen met de Rhino- en Grashopper-ontwerpen van de vloer en zo zijn finale keuze maken.”

Puntenwolk 3D-scan inladen in Archicad

Een groot voordeel van Archicad is volgens Leenknegt dat een 3D-scan snel en efficiënt in het modeleerprogramma kan worden ingeladen. “Het volstaat om de puntenwolk in te laden, wat niet alleen tijdwinst oplevert, maar ook gewoon goedkoper is dan wanneer een derde partij, zoals een landmeter, zelf het model moet maken uit de 3D-scan. Hoe je zo’n puntenwolk moet inladen, kan je duidelijk terugvinden op het Helpcenter. Dat is wel echt een voordeel van het Archicad KeyMember abonnement. Heel handig.”
“Zo’n 3D-scan levert enorm veel info op. Zo hebben we in een bepaald project, de verbouwing van een herenhuis in Molenbeek, bijvoorbeeld sneller dan anders ontdekt dat de liggers van het platte dak doorgebogen waren. Ook de trap was er meegenomen in de 3D-scan. Wanneer je op de klassieke manier werkt, met een landmeter, kost het opmeten van een trap altijd veel tijd.”

Renovatietool

“Ook heel handig in Archicad is de renovatietool”, aldus Leenknegt. “Door alle bouwelementen te labelen als ‘bestaand en blijvend’, ‘bestaand maar te verwijderen’ of ‘nieuw’, kan je vervolgens de toestand voor de verbouwingswerken zien, maar ook die na de sloop en de woning zoals ze er finaal moet uitzien. In de KeyMember Editie van KUBUS zijn er op dat vlak zelfs nog meer mogelijkheden.”
“Wanneer we een ontwerp tonen aan de klant, doen we dat meestal met Twinmotion, dat een directe link heeft met Archicad. We vinden dat een heel fijne software om mee te werken omdat aanpassingen aan het model in Archicad ook meteen in Twinmotion doorgevoerd worden. In Twinmotion kan je het model vervolgens nog opwerken met leuke elementen. Daar spenderen we doorgaans zo’n twee uurtjes aan: eten op tafel, planten in de tuin, de instellingen zo aanpassen dat je de seizoenen kan veranderen wanneer je het model aan de klant toont enzovoort.

Ervaringen van andere architecten horen?

Dit blog is gebaseerd op het artikel van onze partner Architectura, klik hier voor het originele artikel.