Overzichtelijk werken in Archicad

Overzichtelijk werken in Archicad

Hans Kaashoek is al 35 jaar architect bij Architektenburo Bakema en heeft de transitie van tekentafel naar online werken volledig meegemaakt. “De tekentafel is nooit echt mijn vriend geweest. Dus toen de modelleersoftware opkwam, ben ik daar heel snel bij aangehaakt”, aldus Hans.

Restauratieproject Rijksmonument Oude Delft

Rijksmonument Oude Delft is een karakteristiek gebouw dat de grote stadsbrand van 1536 heeft overleefd. De nieuwe eigenaar wilde dit ombouwen tot een drietal appartementen. Om deze reden ligt de uitdaging met name bij de trappenhuizen. Aangezien het omgebouwd moest worden naar gescheiden woningen was het nodig om split-level te tekenen. “Split-level bouwtekeningen zijn vaak onduidelijk. Daarom hebben we gekozen voor 3D-tekeningen in Archicad, want daarin kunnen we overzichtelijk werken. Je kunt overal doorsnedes maken en met de arceringsfunctie binnen Archicad krijg je snel overzicht tussen wat nog gebouwd moet worden en wat al af is”, vertelt Hans.

3D-model in VR met BIMx

Om de monumentencommissie van Delft te overtuigen, heeft Architektenburo Bakema gebruik gemaakt van BIMx. Met deze software hebben ze het 3D-model geüpload op hun tablet en kon de commissie hun plannen inzien via Virtual Reality. Ook stelt BIMx uitvoerend personeel in staat om altijd op de hoogte te zijn van bouwvoortgang en vergemakkelijkt het werkoverleggen. ‘Een soort live openhartoperatie’, aldus Hans.

Als je eenmaal doorhebt waar alles zit in Archicad, dan kun je ineens alles.

Polderproject Leidschendam

Polderproject ‘Nieuw Buiten’ in de polder van Leidschendam is ook een project waar Hans trots op is. De opdrachtgever heeft dit terrein onder meer gekocht om aan buitenlandse relaties te zien hoe Nederland drie meter onder water ligt en toch niet overstroomt. De grootste uitdaging van het project was de wisselende grondhoogte, ontstaan door turfsteken in het verleden. Vrij snel hebben ze de locatie opgemeten met een landmeter, wat leidde tot een gedetailleerde tekening in AutoCAD. Deze tekening is geplaatst in het 3D-model in Archicad. “Om het gebouw te ontwerpen waren deze gegevens cruciaal, maar ze hadden ook een andere functie. Het Hoogheemraadschap wilde deze tekeningen inzien om zeker te zijn dat tijdens het project geen dijken gesloopt werden”, aldus Hans. “Om dit te voorkomen, hebben we een kaart van het Hoogheemraadschap geüpload in Archicad.” Bakema is bijna tien jaar bezig met dit omvangrijke project en is volgens Hans nu bezig met de laatste loodjes.

Intuïtieve 3D software

Hans heeft werken in Archicad zichzelf aangeleerd door middel van online tutorials en ondersteuning van KUBUS. “Het is heel intuïtief en zolang je klein begint, kun je het zo aanleren. Vervolgens kun je steeds iets gedetailleerder werken. En als je eenmaal doorhebt waar alles zit, dan kun je ineens alles.” Hans is erg tevreden met Archicad als alternatief voor de tekentafel en kijkt uit naar Archicad 25 dat in het vierde kwartaal van dit jaar wordt gelanceerd.

Ontdek wat Archicad voor jou kan betekenen:

Deze casestudie is gebaseerd op het artikel van onze partner Het Nationaal BIM Platform, klik hier voor het originele artikel.