Archicad is de basis voor elk project

Archicad is de basis voor elk project

Het ontwerpen van een drijvend kantoor dat ook nog eens CO2-negatief is? Of het realiseren van een luxe woontoren in centrum Rotterdam? Stefan Prins van Powerhouse Company vertelde tijdens onze Architects in Ctrl sessie over deze hypermoderne nieuwbouwprojecten en de rol die Archicad hier vervulde.
 
Het Nederlandse Powerhouse Company is in 2005 opgericht en is tegenwoordig een internationaal bureau met vestigingen in Rotterdam, München, Oslo en China. Volgens Partner Stefan Prins heeft het bedrijf een simpel doel: “Iedereen die bij ons werkt, heeft de drive om goede architectuur te maken. Zo leveren we kwaliteit.” Het Powerhouse Company heeft opdrachtgevers in zowel het publieke als private domein. Naast het architectenbureau hebben ze nevenbedrijven opgericht die werken als ontwikkelaar of (onder)aannemer op sommige projecten. Of zoals Stefan het verwoordde: “Naast tekenen, houden we ons ook bezig met rekenen.” Powerhouse Company zoekt in elk project naar het antwoord op de vraag: hoe kunnen we gebouwen zo ontwerpen dat ze naast esthetisch mooi, ook bouwkundig waardevol zijn?

Eerste drijvende kantoor in Rotterdam

Eén van de projecten waarbij Powerhouse Company zowel de architect als ontwikkelaar was, is Floating Office Rotterdam in de Rijnhaven. Het gebouw is ontstaan uit een belofte van burgemeester Aboutaleb aan internationaal klimaatinstituut Global Centre on Adoptation (GCA). Toen Powerhouse Company het gebouw ontwierp, bleek dat het project financieel rendabel zou zijn als er 3.500 m2 aan kantoorruimte zou worden ontwikkeld. GCA had echter slechts 1.000 m2 nodig. En dus besloot Powerhouse Company de overige ruimte dan maar zelf te gebruiken. Een beslissing waar Stefan geen moment spijt van heeft: “Het was een noodzakelijke keuze om de businesscase rond te krijgen, maar achteraf bleek dit een vrij geniale keuze.”
Het drijfelement van het gebouw is niet gemaakt van staal, maar van een betonnen basis met een houten constructie. Het gebouw zit vast aan twee aanmeerpalen. Als deze worden losgemaakt, kan het gebouw in theorie wegvaren. “Wie weet wat er in de toekomst mee gebeurt”, aldus Stefan.

Meer leren over duurzaam en circulair ontwerpen met Archicad?

Het gebouw was volledig geprefabriceerd. “Eigenlijk was het een soort bouwpakket”, zei Stefan. Naast dat Powerhouse Company ontwikkelaar en architect van het project was, hebben ze voor de bouw ook een bouwbedrijf opgericht. “Zo hielden we veel controle over de bouw van het project. Software speelde een cruciale rol in deze controle. We hebben alle elementen in Archicad getekend en dit IFC-bestand naar leveranciers gezonden. Dus in plaats van dat we dit naar een aparte onderaannemer moesten sturen, konden we direct schakelen met leveranciers. We noemen dit wel eens het ‘Hello Fresh-model’. We zorgden dat alles perfect geportioneerd was, zodat we als aannemer alleen maar het project hoefden te ‘bereiden’.

Luxe wolkenkrabber in het hart van Rotterdam

Voor de Baan Tower wil Powerhouse Company eenzelfde strategie toepassen, maar dan op een grotere schaal. Het project is een 150 meter hoge woontoren in het centrum van Rotterdam. De woningen zijn allemaal bestemd voor verhuur en de woontoren heeft allerlei luxe voorzieningen voor de huurders. Zo komt er een dakpark, sportgelegenheid, een bibliotheek en een dakterras met zwembad in de woontoren. Het worden relatief kleine woningen van 50 m2, maar er zijn gemeenschappelijke ruimtes beschikbaar die de huurders kunnen reserveren, bijvoorbeeld voor feestjes.

Volgens Stefan is de duurste bouwperiode het omhoogtrekken van de bouwstructuur. “We willen zo snel mogelijk het hoogste punt bereiken. Dus ook dit gebouw hebben we prefab ontworpen. Tegenwoordig starten al onze Archicad-projecten in een template dat we samen met ons ontworpen is. Zo kunnen we heel eenvoudig alle bouwonderdelen structureren. De overzichten worden automatisch gegenereerd uit de IFC-bestanden, zodat we menselijke fouten minimaliseren. Ook worden 2D-plattegronden van verdiepingen automatisch verdeeld zodat afwijkingen direct opvallen.”
Stefan sprak over een ‘compleet IFC-model’ waarin alle bouwwanden, materialen en constructies zitten. “Zo maken we een digitaal prototype van ons gebouw en houden we controle over het project.” Powerhouse Company verwacht begin volgend jaar te starten met de realisatie van de toren. Ook dit doen ze zowel als architect, ontwikkelaar en aannemer.

Het begint allemaal in Archicad

Stefan vertelde erg tevreden te zijn over het werken met Archicad : “We werken sinds 2010 met Archicad. Het is de basis voor elk project. We gebruiken ook andere software, maar alles is geïmplementeerd in Archicad. Samen met ons ontwikkelde Powerhouse Company een custom template als basis van elk project. Als je een groot bureau hebt, is dit echt een uitkomst. Powerhouse Company gebruikt hiervoor een Teamwork-server waar al zijn Archicad-bestanden op staan, zodat ze als team gemakkelijk tegelijkertijd kunnen samenwerken. Ook gebruiken ze Workflows voor kleine en grote projecten. Dit zijn werkmethodes waarmee ze op een uniforme manier projecten organiseren. Handig als je soms even op een project moet helpen.”
Tot slot wist Stefan te vertellen dat Powerhouse Company ook een eigen BIM-protocol heeft geschreven. Dat protocol is gebaseerd op de ILS-systematiek en is per fase gespecificeerd. Tegenwoordig stuurt het bedrijf dit protocol mee met alle offertes. “Veel uitvoerders weten nog niet wat het nou echt betekent om in BIM te werken en zo raken zij ook bekend met het belang ervan. Bovendien kunnen we zo de verwachtingen zo goed mogelijk managen”, besloot Stefan zijn verhaal.

Benieuwd wat Archicad allemaal te bieden heeft?

Wil je meer inzichten verwerven van andere architecten?

Tijdens Architects in Ctrl sessies laten we architecten vertellen over hoe Archicad hun helpt tijdens bepaalde processen. Deelname voor Architects in Ctrl is volledig gratis. Elke maand organiseren we een Architects in Ctrl. Heb je de sessie van Powerhouse Company gemist? Herbekijk hem eenvoudig door hier te klikken.