EGM aan de slag met elementenbestekken

EGM adviseurs is bij het uitkomen van de Elementenmodule van KUBUS Spexx meteen met elementenbestekken aan de slag gegaan. De eerste elementenbestekken zijn geschreven en door middel van de codering uit de EcoQuaestor catalogus op basis van NEN 2699 wordt er een koppeling gelegd met BIM modellen en begrotingen.

EGM adviseurs experimenteert al langer met elementen-bestekken en heeft een paar jaar geleden met succes een project (ver-/nieuwbouw ziekenhuis) op de markt gebracht op basis van de NL/SfB met behulp van de vorige versie van Kubus Stabu. EGM adviseurs is dan ook betrokken geweest bij de ontwikkeling van de Elementenmodule van KUBUS Spexx en heeft in de beta-test-fase geparticipeerd. Ze zijn blij met de nieuwe functionaliteit omdat het nu veel makkelijker is elementenbestekken te schrijven.

Met één druk op de knop

Leo Visser, bouwkundig adviseur, bestekschrijver en calculator bij EGM adviseurs

"Het gebruiksgemak van KUBUS Spexx is zoals ik van KUBUS gewend ben. Door de rode en groene pijltjes in de kantlijn is snel te switchen tussen de elementen-structuur en de werksoort-sortering. De mogelijkheid om een bestekpost aan meerdere bouwdelen te koppelen is erg handig. Bij wijzigingen hoef je deze maar op één plaats aan te passen en je ziet ook in de werksoortensortering direct waar de bestekpost gebruikt is."

En over de structuur van EcoQuaestor: "Je kunt kanttekeningen plaatsen bij de inhoudelijke invulling van de structuur, maar doordat het een open systeem is kun je het gemakkelijk aanpassen. Bijvoorbeeld “Buitenkozijn kozijn aanbrengen: meranti” is eenvoudig te wijzigen in “Buitenkozijn: buitenkozijn, hout”. Wat mij betreft staat het concept en de structuur tot en met de 4-cijferige codering als een huis. Bovendien blijft de STABU structuur gehandhaafd, je kunt kiezen tussen het printen van een elementenbestek en een werksoortgericht bestek. Verder vind ik de keuze voor de NEN 2699 de juiste.

We willen toch met zijn allen 3D/4D/5D/6D BIMMEN? De NEN 2699 sluit hier goed op aan en is een breed gedragen norm. En op het moment dat een aannemer om een STABU (werksoortgericht) bestek vraagt is dat geen probleem. Dat kunnen we aanleveren met een druk op de knop!
"

Leo Visser heeft een blog geschreven over bestekken koppelen aan BIM. "Er is een omslag gaande van resultaats- / aanbod bestekken (Stabu-2) naar functioneel- / vraag bestekken of beter gezegd; specificaties. Maar welke besteksystematiek sluit het best aan bij BIM? En wat is de beste manier om de bestekken aan BIM te koppelen?"  Lees de blog >

Meer informatie over EGM adviseurs, klik hier