bestekverwerker en BIM
  

KUBUS Spexx en BIM

Goed aan de slag met elementenbestekken


 

Eén bestek, twee sorteringen 

Maak je een elementenbestek, dan is er ook meteen een traditioneel bestek voorhanden. KUBUS Spexx Element toont de sortering die je wilt. En waar je ook werkt, aanpassingen zijn direct overal zichtbaar voor consistente informatie. 
 

Converteer met één klik 

Speciale functies helpen om traditionele bestekken te converteren naar elementensortering: STABU2 bouwdelen worden vertaald naar de de juiste NEN 2699 sub-elementen. Alleen nakijken, en klaar. 

Functionele eisen op elk niveau 

In de ontwerpfase werken met elementen of sub-elementen, inclusief prestatiebeschrijving op elk niveau, al dan niet met eigen (OSF) specificaties of uit de STABU2 catalogus. Geen probleem voor KUBUS Spexx, en met de zoekfuncties snel gevonden.
 

Sleep en hergebruik kortteksten

Sleep kortteksten in de bouwdelen waar je ze wilt toepassen. Wijzigen kan overal, want KUBUS Spexx past alles aan. Zo houd je technische oplossingen makkelijk up-to-date en de informatie consistent.

Bestekservice​s

Wij hebben met leveranciers van fabrikant bestekservices afspraken gemaakt over data-uitwisseling van element-gebaseerde bestekservices. Deze zullen nu snel beschikbaar komen voor elementen bestekken.

NEN 2699 elementen

Inbegrepen is een door EcoQuaestor ontwikkelde catalogus van bouwdelen die te koppelen zijn aan zowel BIM als begrotingen. Honderden bouwdeel-recepten met kortteksten kant- en klaar. Lees meer >

Probeer het direct zelf

De Elementenmodule is standaard onderdeel van KUBUS Spexx. Ook de EcoQuaestor catalogus wordt gratis meegeleverd. Hierdoor houdt niets u meer tegen om elementenbestekken te schrijven die te koppelen zijn aan BIM.

Werkrichtlijnen Elementenbestek 

Bij de uitwerking van een elementenbestek volgens NEN 2699 kan nog steeds gebruik gemaakt worden van de STABU-standaard 2012, met alle bijbehorende knowhow, administratieve bepalingen en verwijzingen. Lees de werkrichtlijnen >
 

Het juiste administratief kader

Omdat in KUBUS Spexx enkel de kortteksten in de werkbeschrijving anders gesorteerd worden is desgewenst het hele administratieve kader van STABU2 bestekken van toepassing

Reviewer ook voor Elementen

Wijs je bouwpartners op onze gratis Reviewer voor elementenbestekken. Deze is ook nog eens verbeterd: sleep en kopieer posten of elementen naar KUBUS Spexx met behoud van opmaak, aantekeningen, invuladviezen, enz. 
 

En natuurlijk de rest… 

Wat je al gewend was werkt ook voor elementenbestekken: drag&drop wat je wil, waarheen je wil; filter op selectiekenmerken; exporteer naar ms-word, excel, PDF, OSF, enz.

Eindelijk een goede koppeling van bestek aan BIM

Genereer een bestek uit BIM

KUBUS Spexx kan bestanden uit BIM-omgevingen zoals ARCHICAD, Solibri, Revit, enz. inlezen om een elementenbestek te genereren. De eigenschappen van objecten in het BIM kunnen als specificatie opgenomen worden bij de elementen. Je kunt zelf bepalen wat je exporteert uit BIM en hoe het bestek eruit komt te zien.
 

Koppel bestekcoderingen in BIM: zowel in Revit als ARCHICAD

Exporteer het bestek als Keynote-bestand voor Revit (voor selectie in Assembly-code) of als Classification bestand voor ARCHICAD. Deze bestanden zijn vervolgens te gebruiken om projectgebonden elementcodes uit het bestek te koppelen aan het BIM.
 

Elementenbestek en begroting

Omdat je ook elementenbestekken kunt genereren vanuit import-bestanden, kun je vanuit een elementenbegroting met recepten een bijpassend bestek genereren. Met een goed referentiebestek worden recepten zelfs automatisch ingevuld!

Bouwdeelcomponenten

Alhoewel wij het afraden kun je met bouwdeelcomponenten werken. Schakel dan de weergave ervan gewoon in. Maak je bestek wel leesbaar door te variëren met opmaak. Inspringposities en lettertypen, het is allemaal instelbaar.

Eigen elementencatalogus

Wil je alternatieve of eigen elementen-classificaties koppelen aan STABU bestekken voor sorteren van de werkbeschrijving: dat kan!  Stel een lijst of elementenbestek samen met je eigen codering en exporteer deze naar je eigen Elementencatalogus.

EGM gestart met elementenbestekken

Leo Visser, bouwkundig adviseur, bestekschrijver en calculator bij EGM adviseurs over hun werkwijze. Lees zijn verhaal >