KUBUS Spexx 5r8

In gebruik nemen van STABU addendum 2018-1

STABU heeft een update van de STABU2 catalogus uitgebracht door middel van een OSF bestand (open specificatie formaat). Dit OSF bestand is een aanvulling op de STABU 2 catalogus 2017-1. Hieronder wordt uitgelegd hoe de catalogusupdate in KUBUS Spexx kan worden ingesteld, en wat verschillen met de vorige versie zijn.

1. KUBUS Spexx 5r8

Zorg er eerst voor dat KUBUS Spexx versie 5r8 is ge├»nstalleerd. Kies binnen KUBUS Spexx in het menu 'Help' voor 'Zoeken naar updates' en volg de aanwijzingen op het scherm, of download deze van onze website.

2. Download STABU 2 addendum 2018-1

Van de website van Stichting STABU is de update te downloaden. Hier is ook meer informatie te vinden over de aanpassingen in deze update.
Plaats het bestand op
 een zelf te kiezen lokatie op een lokale harde schijf of op het netwerk.

3. Instellen in Spexx 5r8

Ga als volgt te werk om de update in gebruik te nemen:

• Ga in KUBUS Spexx naar Extra>Opties>Bestanden
  • Klik onder Specificatiebronnen op Toevoegen en zoek het osf-bestand op. Dit osf-bestand wordt vervolgens omgezet naar een catalogusbestand dat door Spexx gebruikt kan worden.
  • Kies zelf een lokatie voor dit bestand, dan mag dezelfde lokatie zijn als van het OSF bestand.

Let op!

Omdat het bestand een aanvulling is op de catalogus 2017-1 dienen beide catalogi actief te zijn in KUBUS Spexx. Dus bij Werksoorten codering is stabusdb.46 gekozen, en bij specificatiebronnen additioneelST2-2018.sctlg

Nieuw in KUBUS Spexx 5r7

Bij het schrijven van een bestek zal er niet veel verschil zijn na het toevoegen van deze aanvullende catalogus. Bij het toevoegen van een post uit de Werksoortencatalogus wordt de STABU2 2017-1 catalogus gebruikt, deze is verder niet gewijzigd. Pas bij het kiezen van specificatievarianten is er een verschil. Op dat moment worden namelijk alleen de meest recente specificatievaranten getoond. Deze kunnen ofwel uit de 2017-1 catalogus of uit de 2018-1 catalogus komen. In het ‘Selecteren variant’ venster is dit zichtbaar gemaakt.

Hierbij wordt met ‘STABU Catalogus’ de gekoppelde werksoortencatalogus bedoeld, en met STABU 2018-1 de additionele catalogus.

Bij ‘Specificatiebronnen’ zijn meerdere catalogi te koppelen, bijvoorbeeld de KOMO catalogus en de FPS catalogus van STABU.
Als dat gedaan is worden in het ‘Selecteren variant’  venster ook varianten uit deze catalogi aangeboden. Aan het icoon vooraan en aan de laatste kolom is zichtbaar uit welke catalogus de variant afkomstig is:

Updaten van uw bestek
Ook bij het updaten van een bestek zoekt KUBUS Spexx zelf in de geladen catalogi naar de meest recente versie van een specificatievariant:
Op de gebruikelijke wijze via het menu Zoeken>Update bestek… kan het bestek bijgewerkt worden.