Veelgestelde vragen

 over KUBUS Spexx


     KUBUS Spexx
     KUBUS Reviewer
     Licenties
     Elementenbestek
     Bestekken en BIM
     Open Specificaties (OSF)
     Zelf specificaties maken
     STABU Bouwbreed
     Foutmeldingen
 

Bestekken en BIM

 


Welke codering kan ik het beste gebruiken voor koppelen aan BIM?

Het ligt het meest voor de hand om de elementensystematiek NL/SfB te gebruiken, omdat deze veelal reeds in BIM-modellen gebruikt wordt. Bovendien schrijft de BIM-norm van het Rijksvastgoedbedrijf de NL/SfB systematiek voor en vormt deze de basis voor ILS (Informatie Leverings Specificaties), gedefinieerd door 14 grote bouwbedrijven, lees meer op www.bimloket.nl/BIMbasisILS. Ook andere BIM-afspraken en protocollen gebruiken deze, zoals Nederlandse BIM Levels, Level 3 geïntegreerd bouwproces, life cycle van gebouwen, Levels of Detail (LOD), enz.

Ook wordt de NL/SfB gebruikt voor Conditiemeting van gebouwen (NEN 2767), Bouwkosten (NEN 2699), MJOP’s, PvE voor gebouwen (NEN 2658 + NPR), Nationale milieudatabase, NIBE, GPR, BREEAM en GreenCalc. 

Bij KUBUS Spexx wordt een catalogus gebaseerd op NEN2699 met elementen onderbouwd in STABU2 coderingen geleverd. gebruik deze als basis voor een elementenbestek dat u wilt koppelen aan BIM.
 
 

Hoe koppel je van BIM naar KUBUS Spexx element?

Verschillende BIM-pakketten, zoals Solibri Model Checker, ARCHICAD en Revit, zijn in staat een export te genereren waarin de componenten zijn opgenomen die in een BIM model zijn gemodelleerd. Wanneer dit bestand aan een aantal randvoorwaarden voldoet, kan KUBUS Spexx het inlezen en vertalen naar een Stabu- of element gesorteerd bestek. Ook de omgekeerde weg is mogelijk, met een export vanuit KUBUS Spexx een projectgebonden classificatie/keynote bestand maken, en  in het modelleerprogramma de codes van het bestek koppelen. Hoe dit in z'n werk gaat, lees je in deze uitgebreide Tip & Truc: Koppeling van BIM model naar KUBUS Spexx >
 
 

Blog EGM architecten: Bestekken koppelen aan BIM

Leo Visser, bestekschrijver/kostendeskundige EGM architecten: "Er is een omslag gaande van resultaats- / aanbod bestekken (Stabu-2) naar functioneel- / vraag bestekken of beter gezegd; specificaties. Maar welke besteksystematiek sluit het best aan bij BIM? En wat is de beste manier om de bestekken aan BIM te koppelen?" Lees meer >