Veelgestelde vragen

 over KUBUS Spexx


     KUBUS Spexx
     KUBUS Reviewer
     Licenties
     Elementenbestek
     Bestekken en BIM
     Open Specificaties (OSF)
     Zelf specificaties maken
     STABU Bouwbreed
     Foutmeldingen

Elementenbestek

 
 

Hoe zet je een bestek om naar een elementenbestek?

De beste manier is om per bouwdeel te converteren:
  • Rechtsklik op een STABU bouwdeel en kies de functie 'Converteer bouwdeel'.
  • Selecteer vervolgens een bouwdeel uit de elementencatalogus om naar te converteren.

Door de kortteksten naar reeds gedefinieerde bouwdelen te verslepen kunnen bouwdelen ook worden samengevoegd. Zet de weergave optie ‘Bouwdelen uit elementensortering onder kortteksten’ in Extra\Opties aan.

Met de functie Extra/Converteren bouwdelen kunnen alle STABU bouwdelen in een bestek in één keer omgezet worden naar EcoQuaestor bouwdelen. Er zijn twee manieren: automatisch of via een ingevulde sorteercode:
  • De automatische conversie zonder sorteercode is slechts bedoeld als eerste grove stap omdat het beperkt aantal STABU bouwdelen niet één op één te converteren zijn: het resultaat moet goed worden nagelopen. Met Ctrl+R (Hernummeren) zijn de gegenereerde bouwdelen weliswaar nadien te voorzien van het juiste nummer maar dat werkt niet zo handig.
  • Als er correcte sorteercodes zijn ingevuld bij de bouwdelen is de conversie nog beter dan bij de handmatige manier omdat nu de kortteksten direct in bouwdelen kunnen worden samengevoegd.

Voor een bureau- of moederbestek is het de investering zeker waard deze conversie een keer uit te voeren omdat je daar nadien veel profijt van hebt.
 
 

Hoe maak je via elementen een traditioneel STABU2 bestek?

Een werkwijze via elementen en bouwdelen is noodzakelijk om met het bestek te kunnen aansluiten bij BIM. Natuurlijk kan deze werkwijze in KUBUS Spexx leiden tot een traditioneel STABU bestek. Wij lichten dat graag toe: klik hier > 
 
 

Zijn er voorbeelden van een elementenbestek?

Hieronder is een klein voorbeeldbestek te bekijken, gemaakt met behulp van de EcoQuaestor bouwdelen: 
  • Afgedrukt als traditioneel STABU werksoortbestek: klik hier >
  • Hetzelfde bestek waarbij de werkbeschrijving in elementenvolgorde staat: klik hier >
  • Het KUBUS Spexx bestand (ook te bekijken in de demoversie): klik hier >
 
 

Hoe kan ik de EcoQuaestor bouwdeelclassificatie downloaden?

De gratis download staat hier >
 
 

Hoe koppel je van BIM naar KUBUS Spexx element?

Verschillende BIM-pakketten, zoals Solibri Model Checker, ARCHICAD en Revit, zijn in staat een export te genereren waarin de componenten zijn opgenomen die in een BIM model zijn gemodelleerd. Wanneer dit bestand aan een aantal randvoorwaarden voldoet, kan KUBUS Spexx het inlezen en vertalen naar een Stabu- of element gesorteerd bestek. Ook de omgekeerde weg is mogelijk, met een export vanuit KUBUS Spexx een projectgebonden classificatie/keynote bestand maken, en  in het modelleerprogramma de codes van het bestek koppelen. Hoe dit in z'n werk gaat, lees je in deze uitgebreide Tip & Truc: Koppeling van BIM model naar KUBUS Spexx >