Veelgestelde vragen

 over KUBUS Spexx


     KUBUS Spexx
     KUBUS Reviewer
     Licenties
     Elementenbestek
     Bestekken en BIM
     Open Specificaties (OSF)
     Zelf specificaties maken
     STABU Bouwbreed
     Foutmeldingen

 

STABU Bouwbreed

 
 

STABU heeft aangekondigd STABU2 nog 5 jaar te onderhouden; wat betekent dit voor Bouwbreed? 

STABU heeft tevens aangekondigd dat zij stopt met verdere ontwikkeling van de software voor Bouwbreed. Wat dit betekent voor de toekomst van deze systematiek is gezien het geringe aantalk gebruikers zeer onduidelijk.
 


Wordt STABU Bouwbreed wel gebruikt? 

Wij hebben in mei 2017 een tweede enquete uitgevoerd (als vervolg op een enquete in 2015) naar het gebruik van Bouwbreed onder bestekschrijvers, architecten, fabrikanten en voorschrijvers. Hieruit blijkt nog steeds dat Bouwbreed nauwelijks gebruik wordt. De resultaten van deze enquêtes vind je hier >  

 
 

Gaat KUBUS Bouwbreed ondersteunen in KUBUS Spexx?

Voorlopig niet omdat wij twijfels hebben over de toekomstbestendigheid van deze systematiek. Zowel de classificatie als de opbouw van de content mist een goede aansluiting bij de BIM praktijk. De latere toevoeging van NL/Sfb aan Bouwbreed verbeterd dit enigszins maar haalt de onderliggende problematiek niet weg: het voorkomen van oncontroleerbare overlap en tegenstrijdigheden tussen bestek en BIM.

De mogelijkheden van KUBUS Spexx, zoals elementenbestekken geïntegreerd met werksoortbestekken en het kunnen omgaan met meerdere classificaties, kunnen gebruikt worden om te koppelen met BIM. Zie de veelgestelde vragen over bestek en BIM hier >  
 

 

Wat adviseert KUBUS?

Zeker nu STABU in oktober 2018 heeft aangekondigd om STABU2 nog 5 jaar te onderhouden, adviseren wij om vooralsnog te blijven werken zoals je gewend bent, met de huidige besteksystematiek, al dan niet in combinatie met de elementensortering en codering naar keuze. De tijd zal leren of Bouwbreed verbeterd en aan de behoeftes van onze klanten zal gaan voldoen. Mocht Bouwbreed binnen KUBUS Spexx te gebruiken worden dan heb je nog tijd genoeg om je werkwijze aan te passen.  
 
 

Hoe kan ik verouderde teksten uit de Stabu catalogus bijwerken?

Voorheen was de makkelijkste manier om teksten vrij te maken. Dat kan nog steeds, maar met KUBUS Spexx kun je nu ook de vrijgemaakte specificatie aanpassen en weer omzetten naar een eigen specificatie. Zo'n zelfgemaakte specificatie kun je desgewenst ook nog eens in een eigen (OSF) catalogus opslaan voor hergebruik in andere bestekken. Lees hier meer over het werken met eigen specificaties.