Veelgestelde vragen

 over KUBUS Spexx

Zelf specificaties maken

 


Hoe maak je eigen specificaties aan?

In KUBUS Spexx 5 kun je als volgt te werk gaan om eigen specificaties aan te maken:

  • Type in een vrije variant in een bestaande rubriek de brontekst van een nieuwe specificatie.
  • Gebruik @ voor een invulplaats en \ voor het begin van een keuze tekst.

       Voorbeeld:
       De ruimte tussen beide onderdelen is @
       \ 5 mm.
       \ 10 mm.
       \ 15 mm.
       \ …..

  • Klik met de rechter muisknop op de titel van de specificatie, en kies de menu opdracht: Omzetten naar specificatie (het groepsnummer dat de variant heeft, wordt bewaard, ook in de eigen specificatie). De nieuwe specificatievariant krijgt automatisch een GUID (uniek identificatienummer) waarbij het groepsnummer dat de variant heeft, bewaard blijft. Hierdoor kan de specificatie overal gebruikt worden waar de specificatiegroep aan bestekposten gekoppeld is.
 
 

Hoe kan ik een STABU2 tekst zelf aanpassen als deze verouderd is?

Ook van bestaande STABU2 specificatievarianten kun je eigen Open specificaties maken. Ga als volgt te werk:

  • Maak de (niet ingevulde en volledig opengeklapte) specificatievariant vrij door met rechts op de titel te klikken en te kiezen ‘Vrij maken’.
  • Pas de inhoud van de keuzeteksten naar wens aan.
  • De titel van een specificatievariant kan aangepast worden door op de titel te rechtsklikken en te kiezen voor ‘Eigenschappen’.
  • Klik opnieuw met de rechtermuisknop op de titel en kies voor ‘Omzetten naar specificatie’.
 
Deze gewijzigde specificatie kunt je in een eigen catalogus opslaan als Open Specificatie, zodat ook bij andere bestekken, waarbij de eigen catalogus gebruikt wordt, dezelfde gewijzigde specificatie beschikbaar is. Klik met de rechter muisknop op de titel en kies: Opslaan in catalogus en bewaar de variant in de eigen catalogus naar keuze.
 
 

Kan ik eigen specificaties in een catalogus opslaan?

Ja dat kan en is erg handig om te voorkomen dat je aanpassingen aan verouderende STABU2 teksten steeds opnieuw moet doen. Om zelf gemaakte of aangepaste specificatie te bewaren in een eigen catalogus, ga je als volgt te werk: klik met de rechter muisknop op de titel en kies: Opslaan in catalogus en bewaar de variant in de eigen catalogus naar keuze. Heb je nog geen catalogus, kies dan voor ‘Nieuwe catalogus’. Er wordt om een naam gevraagd. De catalogus wordt aangemaakt, de eigen specificatie wordt erin opgeslagen en de nieuwe catalogus wordt ook meteen geactiveerd. Dat wil zeggen dat de specificatie(s) in deze catalogus direct selecteerbaar zijn via de catalogus browser in andere bestekken of bestekposten.

Opmerking: ook ingevulde eigen specificaties kunnen als favoriet bewaard worden door met rechts op titel te klikken en ‘Opslaan als favoriet’ te kiezen.
 Hoe kan ik eigen specificaties aanpassen?

Omdat eigen specificaties op twee plaatsen bewaard kunnen zijn (in het bestek zelf of in een catalogus) zijn er twee manieren om deze te bewerken:
 

  • Indien een eigen specificatie alleen nog maar in het bestekdocument staat kan de bron bewerkt worden via rechtsklik op de titel en de keuze: Bron bewerken.
  • Indien een eigen specificatie al in een eigen catalogus is bewaard kan de bron het beste bewerkt worden in die catalogus. Dubbelklik op de titel, en kies in de specificatie-browser voor de knop Bewerken onder het voorbeeldvenster, terwijl de te bewerken specificatie in beeld is. Een open specificatie van derden kan niet bewerkt worden indien de OSF catalogus het kenmerk ‘alleen lezen’ had meegekregen.


Let op: indien de bron van een eigen specificatie in het document bewerkt wordt, is deze nog niet in de catalogus ververst. Bewaar de eigen specificatie opnieuw in de catalogus, de vorige versie wordt dan in de catalogus vervangen.

 Hoe kan ik aangepaste eigen specificaties in een bestek bijwerken ?

De update functionaliteit van KUBUS Spexx 5 werkt voor alle specificaties, zowel specificaties van STABU, specificaties uit een aangeleverde OSF catalogus (KOMO bijvoorbeeld) als specificaties uit een eigen catalogus. KUBUS Spexx 5 meldt het dus in de kantlijn met een oranje of rood uitroepteken wanneer er een nieuwere versie van een specificatie gevonden is in een van de actieve catalogi. Op deze manier kunt u dus uw bestek up-to-date houden zowel wat betreft de (open) specificaties van derden als uw eigen specificaties die u in de loop van de tijd aanpast en verbeterd.
 


 

Hoe kan ik eigen specificaties uitwisselen met anderen?

Om je eigen specificaties die bewaard zijn in een eigen catalogus te delen met anderen kun je op twee manieren te werk gaan:
 

1. Stuur het catalogus bestand zoals in KUBUS Spexx is aangemaakt naar andere KUBUS Spexx gebruikers. Deze kunnen hem dan koppelen.

2. Exporteer de catalogus als OSF voor een ‘Open’ uitwisseling en gebruik in andere software. Ga daarvoor naar Extra > Opties > Bestanden, selecteer de eigen catalogus en klik op ‘Export'. Het aangemaakte OSF bestand kan door gebruikers van software welke OSF ondersteunt ge├»mporteerd worden.