Archicad en particuliere woningbouw zijn samen de perfecte match

Archicad en particuliere woningbouw zijn samen de perfecte match

BIM is tegenwoordig erg belangrijk bij het ontwerpen van bouwprojecten. Toch leeft het idee bij een aantal architecten dat BIM enkel een meerwaarde biedt voor grote projecten of grote bureaus, maar niets is minder waar. In dit blog lees je wat de mogelijkheden en voordelen van BIM zijn voor particuliere woningbouw.

Wat zijn de voordelen van Archicad voor particuliere woningbouw?

In dit blog zetten we de voordelen van BIM voor particuliere woning bouw op een rij. De voordelen zijn opgesplitst in 3 thema’s:

  1. Ontwerpen: ontwerpvrijheid, renovaties, interieur
  2. Visualiseren: 2D-tekeningen, 3D-tekeningen
  3. Documenteren: detailleren, omgevingsvergunningen, hoeveelheden

We hebben tal van bureaus onder onze klanten die hun particuliere woningen volledig in Archicad uitwerken, van het initiële ontwerp tot en met de kant-en-klare meetstaat. Vooral de efficiëntiewinst en de visualisatiemogelijkheden geven voor hen de doorslag.

BIM-specialist, Michelle Vrolix

1. Ontwerpen

Ontwerpvrijheid

Een eerste voordeel van werken met Archicad is de ontwerpvrijheid die de software biedt. Al tijdens de ontwerpfase heeft Archicad allerlei tools ter beschikking om tot het gewenste resultaat te komen. Ook in een latere fase van een project bewijst Archicad zijn meerwaarde. Zo kan je de klant aan de hand van tekeningen en visualisaties meenemen in een project, inspelen op zijn opmerkingen en meteen de impact van bepaalde wijzigingen laten zien.

Renovaties

Voor renovatieprojecten is Archicad ook een enorm voordeel. Terwijl je in een 2D-programma elke fase apart moet uitwerken in afzonderlijke tekeningen, kan je in Archicad met behulp van de renovatie tool een project gaan vormgeven en rechtstreeks elementen aan een bepaalde fase toekennen, en dat in één en hetzelfde model.
Je begint in de bestaande toestand van een project, dit modelleer je op op basis van een 2D-landmetersplan of puntenwolk. Daarna kan je met de renovatie gaan beginnen, door bepaalde door bepaalde elementen te slopen of bij te bouwen. Het voordeel van Archicad is dat je in hetzelfde model werkt. De plannen zijn dan meteen op elkaar afgestemd en je kunt altijd gemakkelijk terug naar de bestaande toestand.

De Renovatie Tool neemt een hoop werk uit handen en zorgt ervoor dat je dingen niet dubbel hoeft te doen”.

Gerhard Vermeulen, Architecten HMV

Interieur

Archicad is ook goed in te zetten voor interieurontwerp. Zo kun je met de tools creatief te werp gaan. Een keukenontwerp kun je op maat tot in alle details gaan modelleren met alle nodige informatie erbij. Een bijkomend voordeel voor de Vlaamse architecten is dat de meetstaat voor de interieurbouwer rechtstreeks uit Archicad kan geëxporteerd worden.

2. Visualiseren

Voor de aannemer is het van belang dat hij bij elk bouwproject van het begin af aan een duidelijk beeld krijgt van het ontwerp en deze ook correct interpreteert. Zo komt niemand tijdens de uitvoering voor verrassingen te staan. Hier bewijst Archicad zijn grote meerwaarde dankzij de talloze visualisatiemogelijkheden, zowel in 2D als 3D.

Wil je ook zien wat de voordelen van Archicad zijn voor particuliere woningbouw?

2D-tekeningen

In Archicad kan je eenvoudige 2D-grondplannen en sneden aan de aannemer laten zien. Op die manier krijgt hij een duidelijk beeld van de volumes zonder dat er al aandacht gaat naar de materialen. Die kan je in een latere fase wel in detail gaan visualiseren, zoals bijvoorbeeld de texturen van de gevel. Natuurlijk wil je als architectenbureau jouw handtekening meegeven aan de tekeningen en plannen. Dat is perfect mogelijk in Archicad.

3D-tekeningen

BIMx is een zeer interactieve oplossing voor mooie en makkelijke 3D-visualisaties. Het is een gratis app, waarmee je letterlijk door het gebouw kan rondlopen in een project. De aannemer krijgt hierdoor een duidelijk beeld van de ruimtelijkheid en hoeft daarvoor geen 2D-tekening te kunnen lezen. Door het BIMx-model kan de opdrachtgever het huis ervaren.

Zo hoef je hem bijvoorbeeld niet uit te leggen hoe een doorsnede werkt, maar kan hij het gebouw écht beleven.

Stephan Verkuijlen, wv-studio.

3. Documenteren

Detailleren

Woningen kun je in Archicad tot op hoog detailniveau modelleren. Werken in Archicad wil niet zozeer zeggen dat je alles in 3D moet uitwerken. Die afweging kan je zelf maken, al helpt werken in 3D wel om fouten tijdens de uitvoering te voorkomen.
“In 3D zie je veel makkelijker waar er foutjes in kunnen kruipen. In 2D lijkt misschien alles in orde, maar in 3D zie te toch net dat punt waar je nog niet over hebt nagedacht”, aldus Peter Geraerts, Cocoon Architecten.

Omgevingsvergunning

Voor het indienen van een omgevingsvergunning biedt Archicad een snelle workflow. Archicad is zelfs aangepast aan de vaste structuur en lay-out die van toepassing is in het Nederlandse of Vlaamse omgevingsloket. Op die manier kunnen ontwerpers heel eenvoudig hun tekeningen exporteren en uploaden in het omgevingsloket.

Hoeveelheden

Tot slot biedt Archicad de mogelijkheid om verschillende lijsten op te roepen met betrekking tot hoeveelheden, zoals alle ramen en deuren of de oppervlakte van alle ruimtes. En voor de Vlaamse gebruikers kan Archicad automatische meetstaten genereren.

De beste manier om de voordelen voor particuliere woningen te ontdekken is om de software zelf uit te proberen en te zien.

Benieuwd wat Archicad voor jou kan betekenen?

Dit blog is gebaseerd op het artikel van onze partner Architectura, klik hier voor het originele artikel.