Veelgestelde vragen omtrent Archicad

Oriëntatie

Onder het kopje ‘Kennis’ op onze website vind je veel relevante informatie in de vorm van blogs, casestudies en video’s. Daarnaast kun je vrijblijvend webinars en workshops volgen. Ben je bijvoorbeeld benieuwd naar:

 • De workflow en features van Archicad? Bekijk dan een webinar of volg een workshop.
 • De specifieke mogelijkheden van Archicad voor jouw bureau? Maak een afspraak voor een 1-op-1 demo.
 • Hoe andere architecten met Archicad werken? Bekijk een van de cases van Architects in Ctrl.
 • De mogelijkheden voor jouw bureau, maar wil je liever eerst eventjes kort bellen? Plan dan een oriëntatiegesprek in met een BIM Consultant. In 15 minuten heb jij een globale indruk.

Archicad is ontwikkeld voor en door architecten, waardoor de software nauw aansluit bij de specifieke behoeften in de markt. Zo kun je onder andere rekenen op:

 • Optimale ontwerp vrijheid en efficiënte werkprocessen doordat de software zeer intuïtief werkt.
 • Een korte leercurve. Wanneer je voor het eerst met Archicad aan de slag gaat, raden we de Archicad basiscursus aan. Na afronding ben je helemaal klaar om met Archicad aan de slag te gaan.
 • Eindeloze ontwerpmogelijkheden en uitgebreide features die visualiseren, documenteren en samenwerken naar een hoger niveau tillen.
 • Een transparant ontwikkelproces waarin wensen van gebruikers structureel worden meegenomen in nieuwe releases. De ontwikkelaar van Archicad, Graphisoft, heeft deze plannen voor de toekomst in een roadmap gepubliceerd.
 • Onbeperkte toegang tot de Helpdesk en het Helpcenter met het KUBUS KeyMember Abonnement.

Jazeker. We vinden het belangrijk dat je vrijblijvend kunt kennismaken met Archicad. Met deze Archicad 30 dagen trial ontdek je wat de meerwaarde van deze 3D/BIM-software is voor jouw bureau, welke functionaliteiten voor jou relevant zijn en hoe je je productiviteit een boost geeft.

Alles omtrent de overstap

Het is goed om vooraf na te denken welke collega’s met welke projecten kunnen beginnen in Archicad. Door hierbij stil te staan, kan de overstap zo gericht en efficiënt mogelijk plaatsvinden. KUBUS kan hierbij ook ondersteuning bieden. Overigens kun je altijd, op elk moment gebruikmaken van ondersteuning; niet alleen tijdens de start.

Allereerst raden we aan om de Archicad basiscursus te volgen. Hiermee krijg je in korte tijd alle handvaten aangereikt om met Archicad aan de slag te gaan. Met het KeyMember abonnement heb je daarnaast recht op onbeperkte ondersteuning; ook dat helpt bij een vlotte overstap.

Gemiddeld duurt het drie maanden om Archicad volledig op bedrijfsniveau in het werkproces te integreren.

KUBUS ondersteunt je bureau in het hele traject. Je kunt altijd rekenen op ons advies. Met een KeyMember-licentie heb je toegang tot extra ondersteuning via de Helpdesk. Verder kun je als KeyMember gebruikmaken van ons uitgebreide Helpcenter vol essentiële artikelen, updates en downloads en krijg je maandelijks de TechTip toegestuurd met relevante informatie en tips. Daarnaast kun je verschillende cursussen volgen. Zo maakt onze Archicad basiscursus je in korte tijd vertrouwd met de basisprincipes van de software. In onze IFC-cursus leer je onder andere informatie uit te wisselen via IFC.

Begeleidingsvormen na de overstap

Naast verschillende cursussen, zoals de Archicad basiscursus en IFC-cursus kun je gebruikmaken van maatwerk waarbij op basis van de behoeften van je bureau ondersteuning op maat wordt samengesteld. Daarnaast is het mogelijk een Archicad Project Audit aan te vragen, waarmee je samen met een BIM Specialist in je huidige werkproces duikt, zodat dit efficiënter kan worden ingericht.

Met het KeyMember Abonnement kun je onder andere onbeperkt profiteren van onze dagelijks bereikbare support-afdeling. Hier kun je met al je vragen over de software, werkmethodieken en het tekenproces terecht via telefoon, chat en email. In ons uitgebreide KUBUS Helpcenter vind je bovendien veel informatie waaronder handleidingen, artikelen en downloads.

BIM

Building Information Modeling (BIM) is een manier van modelleren waarbij een betere informatie-uitwisseling en efficiënt werkproces centraal staan. Alle informatie die nodig is in een bouwproject, zoals plattegronden, doorsnedes, details, visualisaties en ruimte-overzichten, wordt opgenomen in het model. Dat leidt tot de volgende voordelen:

 • Minder ontwerp- en bouwfouten
 • Minder faalkosten
 • Betere samenwerking met externe partijen
 • Snellere uitwisseling van gegevens
 • In een vroegtijdig stadium al visualisaties presenteren

Licentiemogelijkheden

We bieden twee pakketten aan:

 • Basic is een Archicad-licentie zonder abonnement waarbij je beschikt over de basismogelijkheden van Archicad.
 • Ons meest gekozen Archicad-pakket is het KeyMember-pakket . Met deze vorm profiteer je van tal van voordelen, waaronder toegang tot support, gratis upgrades, extra functionaliteiten, etc. Ook heb je hiermee de mogelijkheid om de KeyMember Editie aan te schaffen, waarmee je van nóg meer extra’s gebruik kunt maken, zoals exclusieve add-ons en uitgebreide project-templates.

Naast deze pakketten kun je Archicad ook als abonnement aanschaffen, inclusief KeyMember Editie. Meer weten? Plan dan een gratis adviesgesprek.

Dat ligt aan jouw werkwijze. Vraag jezelf eerst af hoeveel collega’s er simultaan aan het modelleren zijn. Archicad-licenties zijn weliswaar onderling uitwisselbaar, maar kunnen slechts door één persoon tegelijkertijd gebruikt worden. Uiteraard kan KUBUS hier samen met jou naar kijken om tot de beste oplossing te komen. Bijvoorbeeld via een adviesgesprek.

Ja, dat kan. Een Archicad subscription stelt je in staat om op elk moment je abonnement op te zeggen. Je kan de licentie maandelijks óf per jaar huren.

De opzegtermijn vind je terug in onze leveringsvoorwaarden. Uiterlijk 3 maanden voor het einde van de abonnementsperiode kun je het abonnement beëindigen.

Samenwerken middels BIMcloud

Met Archicad BIMcloud kan door meerdere personen in één model worden samengewerkt, ongeacht de grootte of complexiteit van dat project. Alle data in BIMcloud staat centraal op een lokale server, of in de ‘cloud’. BIMcloud is voorzien van een volledig back-up systeem waardoor de voortgang van het project altijd beschermd is.

BIMcloud biedt allerlei mogelijkheden op het gebied van zowel interne als externe samenwerking. Zo kan je met meerdere mensen tegelijkertijd in één project werken én kan je via BIMcloud ook bestanden uitwisselen.

Er zijn drie verschillende versies van BIMcloud: BIMcloud Basic, BIMcloud en BIMcloud SaaS (Software as a Service). Op deze pagina vind je meer informatie over de (verschillen tussen deze) versies.

BIMcloud Basic is gratis inbegrepen bij Archicad. Hiermee zet je de eerste stappen rond samenwerken. Met BIMcloud, (ook wel BIMcloud Full genoemd), beschik je over extra opties ten opzichte van BIMcloud Basic. Alle data wordt, net als bij BIMcloud Basic, op je eigen server opgeslagen. BIMcloud SaaS biedt dezelfde voordelen als BIMcloud, met als verschil dat Graphisoft de hele installatie én onderhoud voor haar rekening neemt. De data staat bij deze versie op een externe server. Bekijk hier alle verschillen in detail.

Studenten & docenten

Als student kan je gratis gebruikmaken van Archicad. Hiervoor dien je je te registreren op myarchicad.com. Indien alles in orde is ontvang je binnen enkele werkdagen goedkeuring voor jouw Archicad-licentie. Op deze pagina vind je alle voorwaarden.

Ja! Als pas afgestudeerde ontvang je een ‘jong architectenkorting’ om je op weg te helpen met onze software. Neem contact met ons op voor meer informatie.

KUBUS biedt allerlei opties voor scholen waarbij Archicad wordt ingezet. Zo kunnen we bijvoorbeeld een gastcollege of workshop organiseren, BIMcloud inrichten of meedenken over een samenwerking. Ook hebben architectuurscholen en academische instellingen de mogelijkheid om computerlokalen uit te rusten met de educatieve versie van Archicad. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden. Graphisoft biedt verder nog bepaalde leermodules waar studenten mee aan de slag kunnen.

Uiteraard, en dit is voor docenten zelfs volledig gratis. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Evenals studenten kunnen docenten gratis gebruikmaken van Archicad en BIMcloud. Docenten die aangesloten zijn bij een onderwijsinstituut met educatielicenties én een eigen werkpraktijk hebben, kunnen tegen aanzienlijke korting de professionele versie van Archicad aanschaffen. Meer informatie hierover vind je hier.

Prijzen Archicad

De aankoopprijzen van een Archicad-licentie vind je terug op onze prijzenpagina. Ook kun je vrijblijvend een offerte aanvragen. Je ontvangt binnen 1 werkdag reactie.

Je hebt de mogelijkheid om een licentie aan te schaffen óf er een af te sluiten als abonnement. Ga je voor een aankoop, dan kan je ervoor kiezen om deze in één keer te betalen, of de som maandelijks af te lossen in de vorm van een renting. Het verschil met een abonnement is dat de licentie bij een renting op het einde van de rit jouw eigendom is. Onze Account Managers bespreken graag de beste oplossing met je.

Elke overstap kost tijd, zo ook die naar een (ander) 3D/BIM-softwarepakket. Dankzij de uitgebreide ondersteuning van KUBUS beperken we dit echter tot een minimum. Je zal al snel merken dat bepaalde handelingen of workflows een stuk vlotter gaan dan voorheen. Lees hoe andere architecten Archicad ervaren via onze casestudy's. Benieuwd hoe snel jouw kantoor tijd én geld wint door de overstap? Bereken het zelf met de ROI calculator en Tijdwinst calculator.

Staat je vraag hier niet bij? Neem dan contact met ons op. Ook opmerkingen, tips of suggesties zijn welkom. We reageren doorgaans binnen één werkdag.