Kubus Spexx, flexibeler, makkelijker én leuker

KUBUS Spexx gebruikt online catalogi

KUBUS brengt een nieuwe versie uit van haar bestekverwerker KUBUS Spexx. Nieuw is de ondersteuning van online catalogi waarvoor de afgelopen maanden nauw is samengewerkt met Stichting STABU. Daarnaast zijn diverse verbeteringen in de software doorgevoerd zoals versie-controle op de achtergrond, slimme caching van reeds opgehaalde data en meer gebruiksgemak.

Nieuwe versie Spexx

Op het oog is er niet veel veranderd aan de software: de gebruiker hoeft enkel bij het catalogusbeheer een verbinding te leggen met de online catalogi die hij wil gebruiken. Daarna werkt de software als vanouds. Bestaande offline catalogi kunnen nog steeds gebruikt worden, zelfs gelijktijdig met online catalogi. De gebruiker kan dus zelf bepalen wanneer en met welke catalogus hij overstapt naar online gebruik. Daarnaast zijn ook catalogi die verspreid worden via OSF (Open Specificaties Formaat) nu online te gebruiken op dezelfde manier.

René de Kruijf, productmanager bij KUBUS: “Het is een goede stap van STABU om de catalogus voor STABU2 nu ook via het internet toegankelijk te maken. Daarmee kunnen gebruikers sneller geactualiseerde teksten ontvangen. In deze nieuwe versie van KUBUS Spexx hebben we de verandering voor gebruikers zo klein mogelijk weten te houden.

De performance bij het werken met online data is een uitdaging die op verschillende manieren is opgelost. Ten eerste wordt de data die al is opgehaald zoveel mogelijk lokaal bewaard, zodat de gebruiker zo min mogelijk wachttijd ervaart bij het (opnieuw) ophalen van gegevens. Daarnaast zijn operaties die intensief contact met de catalogus vereisen, zoals controle van hele bestekken op actualiteit, naar achtergrondprocessen verplaatst zodat de gebruiker hier geen hinder van ondervindt. Tot slot zijn verbeteringen in de software doorgevoerd die het werken met meerdere catalogi vereenvoudigen en inzichtelijk maken.