Bespaar ook tijd én geld met 3D-modelleren

Bespaar ook tijd én geld met 3D-modelleren

3D-Modelleren wordt steeds populairder. Ten opzichte van traditionele 2D-software, waarbij je enkel de breedte en hoogte weergeeft, zie je bij een 3D-model ook de diepte. Hierdoor ontstaat er een ruimtelijk model en krijg je een veel realistischer beeld van een gebouw.

Het kost veel tijd om in twee programma’s te werken. Doordat ik tegen dit probleem aanliep ben ik gaan kijken naar Archicad.

Peter Geraerts, Cocoon Architecten

3D-Modelleren met Archicad

Door het gebruik van goede BIM-modelleersoftware kun je veel tijd, en dus geld besparen. Je hoeft de aanpassing namelijk maar op één plek te doen. Of je nu een wijziging maakt in het grondplan of in de 3D-tekening, een 3D-software als Archicad zorgt er automatisch voor dat de wijziging in alle tekeningen wordt doorgevoerd. Het scheelt dus een hoop handmatig werk.

Doordat Archicad gemaakt is voor en door architecten is de software erg grafisch en visueel. Bovendien zijn er diverse tools die het ontwerpen nog eenvoudiger maken. Een voorbeeld van zo’n tool is bijvoorbeeld Teamwork. Deze tool wordt veel gebruikt, met name door grotere architectenbureaus. Teamwork biedt de mogelijkheid om met meerdere personen binnen hetzelfde model te werken, waardoor collega’s elkaar makkelijk kunnen ondersteunen. Bovendien wordt samenwerken door de betere details die een 3D-model biedt een stuk eenvoudiger.

Headerafbeelding-Blog-Geld-en-tijd-besparen-met-3D-modelleren.png

Een andere populaire tool in Archicad is de renovatietool, welke goed inzicht geeft in de bestaande ten opzichte van de beoogde staat van een gebouw. Je kunt een project eenvoudig modelleren doordat je met de renovatietool een 3D-scan of puntenwolk kunt importeren. Dit geeft je in een handomdraai een duidelijk beeld van de basisstructuur van een gebouw.

Meer weten over de voordelen van Archicad?
 Bekijk de 9 redenen waarom architecten voor Archicad kiezen.

De voordelen van BIM-software

Behalve de mogelijkheid tot 3D-modelleren biedt Archicad ook de mogelijkheid om met BIM te werken. We spreken van BIM wanneer er aan een virtueel gemodelleerd gebouw ook informatie wordt gekoppeld die benodigd is voor het bouwproces. Wanneer een project klaar is voor de bouw worden alle modellen samengevoegd. Denk daarbij aan 2D-tekeningen en 3D-modellen, maar ook aan lijsten als ruimteoverzichten en ramen-en deurenstaten. Doordat al deze informatie wordt uitgewisseld met verschillende bouwpartners zie je op voorhand waar het fout kan gaan tijdens de bouw. Op die manier worden er minder fouten gemaakt tijdens het bouwproces en nemen de faalkosten af.


Overstappen naar BIM-modelleersoftware

Hoeveel impact heeft de overstap op ons bureau? Zijn onze projecten wel geschikt voor BIM? Waar moeten we allemaal rekening mee houden bij een overstap? En krijgen we hulp gedurende dit proces?

Overstappen van software heeft nogal wat voeten in de aarde. Mede daardoor heeft het wisselen van modelleersoftware meestal geen hoge prioriteit. De tijd die in de overstapfase geïnvesteerd wordt verdien je echter dubbel en dwars terug wanneer iedereen gewend is aan de nieuwe programma’s en methoden. Als BIM-consultant heb ik het al vaak meegemaakt. Het lijkt voor architectenbureaus vaak makkelijker om door te blijven werken op de huidige manier, terwijl je met goede 3D- en BIM-software juist heel veel tijd en geld kunt besparen.

Benieuwd naar de ervaringen van andere architecten?

Paul Spaltman van Architectenbureau Spaltman vertelt aan de hand van drie projecten welke voordelen Archicad hem biedt.

Dit blog is gebaseerd op het artikel van onze partner de Architect, klik hier voor het originele artikel.