BIM-software: een must-have voor startende architecten

BIM-software: een must-have voor startende architecten

Eén van de eerste keuzes die je als beginnend architect moet maken, is de keuze voor ontwerpsoftware. En dat is meteen ook een hele belangrijke, want software heeft onder andere invloed op de efficiëntie van ontwerpprocessen, de kwaliteit van ontwerpen en presenteren, en de samenwerking met andere partijen. Maar hoe maak je de juiste keuze?

Eén keuze minder

Als beginnend architect heb je in ieder geval één keuze minder: de keuze tussen 2D- en BIM-software. Op dit moment werkt 67% van de architecten met BIM-software, blijkt uit de Nationale BIM monitor 2021. Aangezien het gebruik van BIM-software de komende jaren nog verder zal stijgen, is het als startende architect vanzelfsprekend om gelijk met BIM-software aan de slag te gaan. Bovendien is de realiteit dat de concurrentiepositie van bureaus die in 2D tekenen minder is. Als startende architect is het dus belangrijk om aan te haken bij de ontwikkelingen rondom BIM. Hiermee heb je uiteraard ook een streepje voor als je bij een bureau aan de slag wil gaan of daarmee wil samenwerken.

De voordelen van BIM-software

BIM-software biedt veel voordelen, waaronder:

  • Minder ontwerpfouten door de directe link tussen de 2D-tekeningen en het 3D-model
  • Vroegtijdig visualisaties presenteren
  • Integraal samenwerken met andere bedrijven in de bouwketen
  • Minder faalkosten op de bouwplaats
  • Efficiëntere ontwerpprocessen

Door BIM werken we efficiënter en maken we minder fouten. BIM maakt ons werk nóg leuker!

Orange Architects
LEVS-architecten,-Amsterdam_Schalkstad-Zuidstrook-Haarlem.jpg
Schalkstad Zuidstrook in Haarlem, ontworpen door LEVS architecten, Amsterdam in Archicad | Beeld: SURREND3R

Archicad is de meest intuïtieve en complete BIM-software, ontwikkeld door én voor architecten. Wat veel startende architecten aanspreekt, is dat Archicad een totaalpakket is waarbij je eenvoudig kan switchen tussen de 2D-weergaven en het 3D-model. Daarnaast is Archicad continu in ontwikkeling en wordt er bij de jaarlijkse releases geluisterd naar de feedback van gebruikers. Je loopt dus niet achter de feiten aan.

Archicad kenmerkt zich door:

  • Gebruiksvriendelijkheid en korte leercurve
  • Visualisatie mogelijkheden waaronder VR
  • OpenBIM-standaarden voor optimale uitwisseling en samenwerking
  • Lokale standaarden en templates in de KeyMember Editie

Archicad werkt fantastisch. Het is echt een ontwerptool: het ontwerpen via plattegrond, 3D en doorsneden werkt heel intuïtief.

Powerhouse Company

Met dit stappenplan kies je de juiste BIM-software

Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste BIM-software? Download nu dit gratis stappenplan voor startende architecten, dé basis om een weloverwogen keuze te maken.