Circulair bouwen wordt eenvoudig met Archicad en Madaster
Circulair bouwen wordt vandaag de dag steeds belangrijker. Na het aankondigen van de betonstop werd duidelijk dat het preserveren van de zogenoemde ‘green fields’ steeds belangrijker wordt. Vanaf 2040 mag je in Vlaanderen zelfs niet meer bouwen in de open ruimte. Het is dan ook niet verwonderlijk dat onderwerpen als renovatie, transformatie en herbestemming alsmaar populairder worden.
Een rechtstreekse link met Madaster
Een van de voordelen van Archicad wanneer je het hebt over circulair bouwen is de rechtstreekse link met Madaster. Dankzij deze link is het genereren van een materialenpaspoort een fluitje van een cent. “Madaster heeft de materialendatabank van Archicad geadopteerd. Een IFC-model uit Archicad bevat daardoor meteen alle data die het platform nodig heeft om een paspoort samen te stellen”, vertelt Ronald de Graan, Director of Customer Succes bij KUBUS.
Dat proces werkt als volgt: Madaster maakt een materialenpaspoort van een gebouw op basis van een IFC-model dat afkomstig is uit een BIM-programma. Het platform classificeert welke materialen daar allemaal in zitten en op welke manier die bevestigd of toegepast zijn. Een probleem dat daarbij kan ontstaan is dat het IFC-model zaken bevat die het Madaster-platform niet herkent. Dat kan zo simpel zijn als een mismatch tussen benamingen. Als in de BIM-software (en dus ook in het IFC-model) bijvoorbeeld de term ‘metselsteen’ wordt gebruikt, maar Madaster de term ‘baksteen’ hanteert, ontstaat een dergelijk probleem al. De link tussen Archicad en Madaster voorkomt dit soort situaties. Volgens Ronald de Graan onderscheidt Archicad zich daarmee van andere BIM-software: “Je moet er als ontwikkelaar van BIM-software voor zorgen dat je de juiste Madaster-data gebruikt in je materialendatabase.”
Nog meer extra’s in Archicad
Die rechtstreekse link met Madaster is niet het enige voordeel van Archicad. De software biedt ook tools die architecten ondersteunen bij het uitvoeren van renovatie- en herbestemmingsprojecten. “Archicad bevat allerlei tools die een ontwerp, behalve op materialenvlak, ook optimaliseren op het gebied van energie”, aldus Ronald. In de KeyMember Editie die KUBUS voor Archicad heeft ontwikkeld vind je ook een speciale houtbouwmodule. En in materialendatabank van Archicad tref je gevalideerde data over de operational en embodied CO2 van de materialen aan. De Meetstaat Manager zorgt dan weer voor een automatische oplijsting van alle materialen volgens de VMSW-methodiek, zodat architecten een complete meetstaat uit hun BIM-model kunnen genereren en zo meer controle houden over hun project.
Materiaalminimalisatie met BIMcollab
“In 2014 bracht KUBUS het zelf ontwikkelde BIMcollab op de markt”, vertelt Ronald. Dit issuemanagementprogramma controleert of er geen sprake is van conflicten tussen de verschillende modellen van alle betrokken disciplines en partijen. “Het oplossen van fouten op de werf kost vaak extra materiaal. Doordat BIMcollab zo’n clash op voorhand al detecteert kan dit voorkomen worden, dat zorgt finaal voor materiaalminimalisatie. Alle modellen van de verschillende disciplines worden beter op elkaar afgestemd, waardoor je uiteindelijk tot een betere uitvoering komt.”
“Vroeger werkten we in een iteratief proces. Alle betrokken partijen liepen achter elkaar aan en het model bleef maar heen en weer gaan. Wij streven ernaar dat niet alleen alle disciplines al vroeg in het proces bij het model betrokken worden, maar ook alle uitvoerende partijen en de leveranciers van de materialen.”, aldus Ronald. Met zo’n integraal ontwerpproces is er minder materiaalverspilling. Je kunt namelijk meer gebruik maken van prefabricage en meer materialen hergebruiken. “Zowel Archicad als BIMcollab faciliteren integraal ontwerpen optimaal, waardoor het de perfecte softwarekeuzes zijn voor circulair ontwerpen en bouwen.”
Meer circulariteit met Archicad?
Wil je meer weten over de mogelijkheden die Archicad biedt op het gebied van duurzaamheid en circulariteit? Bekijk dan zeker het webinar duurzaam & circulair ontwerpen met Archicad.
Pioniers op het gebied van circulair bouwen
Ronald is architect van opleiding en kreeg les van Michael Braungart, grondlegger van de Cradle to Cradle-filosofie, die onderscheid maakt tussen een technische en biologische kringloop én wil dat die beide gesloten zijn. De man inspireerde de Graan vanaf de eerste minuut. In die mate dat hij uiteindelijk aan de slag ging bij RAU Architects, opgericht door Thomas Rau, een andere pionier op het vlak van circulair bouwen. Daar stond hij als projectarchitect van het eerste gebouw ter wereld als materialendepot ontworpen mee aan de wieg van Madaster, het kadaster voor de gebouwde omgeving dat het hergebruik van materialen in een gebouw wil faciliteren door ze vast te leggen in een materialenpaspoort. Tien jaar geleden maakte Ronald de overstap naar KUBUS, wat mee verklaart waarom de producten van KUBUS vandaag een fundamentele bijdrage proberen te leveren aan de transitie naar circulair bouwen.
Dit blog is gebaseerd op het artikel van onze partner Circubuild (Architectura), klik hier voor het originele artikel.