Parametrisch ontwerpen: een nieuwe bouwstijl?

Parametrisch ontwerpen: een nieuwe bouwstijl?

Parametrisch ontwerpen, een term die je vandaag de dag overal tegelijk lijkt tegen te komen. Maar wat houdt het precies in? Wat zijn de voordelen? En hoe past parametrisch ontwerpen binnen zaken als BIM en 3D-modelleren? In dit blog vertel ik je alles wat je moet weten.

Wat is parametrisch ontwerpen?

Parametrisch ontwerpen is een proces waarbij op basis van data of relaties tussen onderdelen een ontwerp kan worden gegenereerd. Ondanks dat dit geen nieuw proces is, heeft deze manier van werken de laatste jaren een enorme stijging laten zien. En dat is niet verwonderlijk. Naast het feit dat er diverse voordelen aan deze ontwerpmethode verbonden zitten, zijn de toepassingsmogelijkheden zeer divers.

Architecten bedenken vaak oplossingen, die daarna nieuwe vragen opwerpen die onderzocht moeten worden. Het is dan soms nodig om een nieuw of verfijnder ontwerp op te leveren. Kortom, er moeten aanpassingen gedaan worden aan het 3D model en de 2D tekeningen. Veel architecten gebruiken tegenwoordig BIM-modelleersoftware om modellen te bouwen die hun ideeën visualiseren. Veel van deze modellen worden echter zo gebouwd dat het lastig is om deze interactief aan te passen. Wanneer een model ook nog eens geometrisch complex is, kan dat een groot probleem veroorzaken. In zo’n geval zorgt de aanpassing van één specifiek onderdeel er vaak voor dat er ook diverse aanpassingen aan gerelateerde onderdelen gedaan moeten worden. Er ontstaat een soort domino-effect van aanpassingen die verwerkt moeten worden, wat een intensieve klus is.

Ervaringen van andere architecten bekijken?

Metriek Architecten en Ingenieurs heeft ervaring met Archicad, Twinmotion, parametrisch ontwerpen én de Rhino/Grasshopper toolset. Bekijk de opname van BIM’mers aan het woord en ontdek hij zij Archicad ervaren.

Een geautomatiseerd uitvoeringsontwerp

Bij parametrisch ontwerpen is het proces zeer accuraat en ben je zeker van een ontwerp van constante, hoge kwaliteit zonder menselijke fouten. Mede doordat het doen van cumulatieve aanpassingen zo tijdrovend is, zijn ontwerpers parametrische ontwerpsoftware gaan gebruiken. Door relaties tussen de verschillende parameters vast te leggen kunnen er eenvoudiger wijzigingen doorgevoerd worden. Het vervelende werk wordt dan geautomatiseerd uitgevoerd. Dit is niet alleen minder foutgevoelig, maar levert je ook pure tijdwinst op. De geautomatiseerde handelingen zijn namelijk consistent, coherent en reproduceerbaar. Hiermee kunnen ook nog eens faalkosten voorkomen worden, zowel in het ontwerpproces zelf als in de productie en uitvoering.

hessing_cockpit_groot.jpg

Cockpitgebouw/Hessing Pand aan de A2 tussen Utrecht en Amsterdam.

Ontdek de Rhino – Grasshopper – Archicad toolset

Geholpen door de mogelijkheden van BIM en visuele programmeertools is parametrisch ontwerpen toegankelijk geworden voor iedereen. Bovendien biedt Graphisoft een gratis Rhino – Grasshopper – Archicad toolset die Archicad gebruikers ondersteunt in het parametrisch ontwerpen.

Al tijdens een Masterclass ‘Parametrisch Ontwerpen’ in 2019 vertelden Stefan Prins en Niels Baljet van Powerhouse Company over hoe zij gedurende alle ontwerpfasen gebruikmaken van de directe koppeling tussen Archicad en Rhino/Grasshopper. Een van de voorbeelden die zij hierbij aanhaalden was een hoogbouwontwerp in de binnenstad van Rotterdam waar diverse schaduwberekeningen voor ingediend moesten worden. Deze berekeningen zouden Powerhouse bij een externe adviseur duizenden euro’s gekost hebben. Door deze berekeningen zelf in Archicad met behulp van de toolset te doen konden er honderden modellen worden doorgerekend, waardoor er voor een fractie van de kosten het optimale stedenbouwkundige ontwerp kon worden bepaald.

Zelf de toolset uitproberen?

Wanneer je gebruik maakt van minimaal Archicad 24 kun je deze toolset gratis downloaden via de website van Graphisoft.