Soepel overstappen naar (betere) BIM-software? Hier moet je op letten!

Soepel overstappen naar (betere) BIM-software? Hier moet je op letten!

De implementatie van BIM is veel meer dan alleen een wijziging in je softwarepakket. BIM’men brengt nieuwe kansen met zich mee, maar zeker ook uitdagingen. Je manier van werken zal aangepast moeten worden, maar dat levert ook veel voordelen op. Allereerst natuurlijk een gigantische tijd- en kostenbesparing. Daarnaast ook een betere samenwerking, zowel met je collega’s als met externe partijen. En doordat ‘saaie’ taken in BIM geautomatiseerd zijn, krijg je er ook zeker een hoop werkplezier bij. Een win-win situatie dus!

Maar waar moet je nou precies op letten als je overstapt naar een (ander) BIM-pakket?

First things first

Kijk eerst eens naar wat je al hebt. Is jouw computer wel geschikt voor BIM-software? Heb je genoeg opslagruimte en servercapaciteit? En waar werk je eigenlijk mee: Windows of Mac? Niet alle BIM-pakketten werken, zoals Archicad, op beide systemen. Een goede inventarisatie geeft een heldere blik op de te verwachten kosten. Want het zou zomaar kunnen dat je moet investeren in een nieuwe computer.

Daarover gesproken… de kosten!

Vergis je niet in de mooie offertes van verschillende BIM-leveranciers. Je kunt ze vaak niet 1 op 1 naast elkaar leggen. Het gaat namelijk niet alleen over de aanschafprijs van de licenties, maar ook over de kosten voor updates, upgrades, opleiding, ondersteuning, content, plug-ins en, zoals hierboven al aangekaart, de hardware. En soms zelfs de kosten voor het gebruikersrecht van je licentie. Let daarom goed op: de keuze voor een lage instapprijs kan na 5 jaar de duurste optie zijn. En dat leidt tot grote ergernis wanneer het kwaad al geschied is.

Kies het BIM-pakket dat bij jouw ambities past

BIM’men biedt vele (nieuwe) mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • ontwerpvrijheid
  • duurzaam ontwerpen
  • documentatie in verschillende fases van het bouwproces
  • samenwerking met andere spelers in de bouw
  • Parametrisch ontwerpen
  • materialenpaspoort
  • Enz. enz. enz.

Het is verstandig om vooraf te bepalen welke aspecten zwaarder wegen in jouw werkzaamheden én in jouw ambitie, want dat kan de keuze van je BIM-pakket bepalen. Zo is Archicad de meest intuïtieve BIM-modelleersoftware met onbeperkte ontwerpvrijheid, zonder consessies op gebruiksgemak, functionaliteiten en service.

Een betrouwbare leverancier

Welke leverancier en distributeur gaat achter het BIM-pakket schuil? Wat is de ontwikkelsnelheid van de software, hoeveel jaren ervaring zit er in het BIM-pakket, hoe groot is het team van professionals en wat kan de lokale leverancier je allemaal bieden? Zodra je BIM gaat implementeren, wil je ondersteuning hebben van deskundige BIM-specialisten. Die moeten er dan wel zijn, én beschikbaar. En ze moeten eventueel maatwerk kunnen bieden, en cursussen geven. Is er een helpdesk? Hoe wordt deze gewaardeerd? Goed onderzoek vooraf voorkomt teleurstelling. Met KUBUS sta je er nooit alleen voor. We krijgen van klanten dan ook een 8,9 voor onze support.

Leer van de ervaring van anderen

Je bent niet de eerste die de sprong gaat wagen. Velen gingen je voor, met vaak ook dezelfde dilemma’s en uitdagingen. Daarom organiseren wij op regelmatige basis het online event BIM’mers aan het Woord waarin architecten vertellen waarom zij kozen voor hun huidige BIM-pakket, hoe dat proces verlopen is, en wat ze nu bereikt hebben. Deze events zijn allemaal live en terug te zien via onze website. Uiteraard kun je ook een lijst van gebruikers opvragen bij de leverancier, zodat je ze zelf kunt benaderen met je eigen vragen.

Enthousiaste medewerkers

Een overstap is pas succesvol wanneer diegenen die met de BIM-software gaan werken, enthousiast zijn. Je kunt daarom overwegen een groepje ‘pioneers’ samen te stellen die de software gaan testen. Denk bijvoorbeeld aan een pilot-project. Zij kunnen hun enthousiasme weer uitdragen aan de rest van het team. Geef ze de tijd om de software te leren kennen, want het ‘even ergens tussendoor’ testen werkt niet.

Eerst leren, dan doen

Uiteraard is het volgen van een (basis)cursus een groot goed. Weten wat mogelijk is versnelt het leerproces, en eenzelfde manier van werken binnen het bedrijf voorkomt problemen. Een BIM-pakket zit vol mogelijkheden, vooral wanneer je van 2D komt. Laat je niet afschikken, want een goed BIM-pakket werkt heel intuïtief. Archicad heeft een zeer korte leercurve van ongeveer 3 maanden.
Houd je kennis op peil met workshops, webinars, kennissessies en online content. Of volg een verdiepingscursus. Want als de software regelmatig updatet, moet je dat met je eigen kennis ook doen.

Val niet terug in oude gewoontes

Heb je een opdracht met een korte deadline? En denk je dat snel even te doen op de oude manier? Niet doen! Zet door! Of het nu om een klein of groot project gaat: zet het in BIM. Het levert écht tijdwinst op. Uit ervaring weten we dat gemiddeld na 3 maanden al een efficiëntieverhoging van 40% behaald wordt. Ofwel, je kunt bijna 2x zoveel projecten aan dan voorheen, maar mét hetzelfde aantal medewerkers. Hou vol dus, want dan kun je snel de vruchten gaan plukken van je overstap naar BIM.

Benieuwd naar wat Archicad voor jou kan betekenen?