Archicad en verbeelding - Architects in Ctrl met Rijnboutt

Archicad en verbeelding – Architects in Ctrl met Rijnboutt

Samen met multidisciplinair ontwerpbureau Rijnboutt organiseerden we in november een ‘Architects in Ctrl’ sessie bij hen op kantoor. Drie BIM-experts van Rijnboutt spraken over de voordelen van BIM en Archicad tijdens de verschillende fases van renovaties en herbestemmingen. Michael Maminski, architect bij Rijnboutt, vertelt aan de hand van project Grote Staat in Maastricht hoe hij Archicad gebruikt voor het verbeelden van het project richting externen, zoals welstandcommissies en opdrachtgevers.

In het project Grote Staat wordt er veel aandacht gevestigd op de impact van de optopping op het beschermd stadsgezicht van Maastricht en hoe nieuwe onderdelen zich verhouden tot de bestaande situatie. Michael laat dit zien door middel van verschillende vogelvluchtperspectieven, ooghoogte-impressies maar ook zonstudies van het plan, die hij zoveel mogelijk direct uit het Archicad-model genereert, zonder tussenkomst van renderprogramma’s of andere beeldbewerkingsmiddelen.

Archicad maakt het mogelijk om de bestaande en nieuwe situatie in één model te maken en visualiseren.

Direct renderen vanuit Archicad is met name interessant voor projecten die een lange doorlooptijd kennen en waar weinig tijd is om de visuele output telkens te updaten na presentaties aan externen. Door het model te voorzien van de juiste materialen en kleuren, eenvoudig aan te kleden met ingebouwde Archicad-objecten en enkele eenvoudige instellingen te verrichten aan de visualisatiestijl, kunnen in Archicad aantrekkelijke impressies gegenereerd worden. De balans tussen de kwaliteit van de visuele output, de snelheid waarmee dit gegenereerd kan worden en het behoud van de live-koppeling met het BIM-model is hierbij van belang, geeft Michael aan. Op deze manier wordt de veelzijdigheid van Archicad als ontwerp-, uitwerkings- én visualisatietool nog eens onderstreept.

Benieuwd naar het hele verhaal van Michael Maminski? Bekijk dan zijn presentatie!