BIM in elke fase van het bouwproject

BIM in elke fase van het bouwproject

mortelmans van tricht, een architectenbureau uit Antwerpen, staat projectontwikkelaars en investeerders bij door op ingenieuze wijze terreinen te hertekenen en te herbestemmen tot kwalitatieve woon- en werkomgevingen. In hun werkzaamheden staat BIM centraal en voor het modelleren maken ze uitsluitend gebruik van Archicad.

Eenvoudig de mogelijkheden laten zien aan projectontwikkelaars

mortelmans van tricht is zich ervan bewust dat werken met BIM een grote toegevoegde waarde is bij de ontwikkeling van projecten. Ze gebruiken BIM dan ook in elke fase van het bouwproces: van het voorontwerp tot de uiteindelijke uitvoering. “Aangezien wij voornamelijk werken aan grote projecten met projectontwikkelaars, hebben zij meestal een idee dat zij willen uitvoeren. Het is dan onze rol om hen te laten zien of dit ook mogelijk is”, vertelt Borja Martinez. “Vaak krijgen we niet veel tijd om een specifieke oplossing te bedenken. In Archicad hebben we een eigen template ontwikkeld waardoor we de projectontwikkelaars snel op de hoogte kunnen brengen van de verschillende mogelijkheden van het project.”

Benieuwd naar de voordelen van Archicad? Kijk het webinar 9 redenen om te kiezen voor Archicad.

Snel handelen door interactiviteit

Een bijkomend voordeel van Archicad is dat alles heel interactief werkt. Als er iets aangepast moet worden – bijvoorbeeld een ruimte die aanvankelijk als kantoor bestempeld was, die nu een woonruimte moet zijn – volstaat het om dit slechts één keer te wijzigen. De andere plannen, zoals voor de brandveiligheid, worden onmiddellijk automatisch aangepast. “Dat is BIM. Met heel kleine acties kunnen we heel wat informatie genereren en onmiddellijk versturen naar de klant.”

De voordelen van Twinmotion

“Wij beginnen meestal met het ontwikkelen van een ontwerp in Archicad. Daar maken we een 3D-model van, dat we communiceren naar onze klanten. Hiervoor werken we met Twinmotion. Deze tool geeft enorm goede beelden zonder dat het veel tijd kost. In deze fase is dat zeer interessant, aangezien je vaak verschillende ideeën wil voorstellen aan de klant.” Daarnaast kent de laatste versie van Twinmotion een handige update waardoor het nu mogelijk is om de beelden op te slaan in een cloud en die eenvoudig te delen met de klanten.

Perfecte samenwerking tussen de verschillende programma’s

Hoe verder een project vordert, hoe meer informatie je wilt toegeven aan het model. Met behulp van een goede template gebeurt heel veel hiervan automatisch. Ook maken we gebruik van BIMcollab Zoom om ons BIM-model een laatste keer te controleren voordat we het delen met onze bouwpartners. Als je start met BIM win je enorm veel aan efficiëntie”, aldus Borja Martinez.

Wil je weten wat Archicad voor jou kan betekenen?

Deze casestudie is gebaseerd op het artikel van onze partner Projecto PMG, klik hier voor het originele artikel.