Door Archicad ben ik weer écht architect
Peter Geraerts is na zijn studie meteen begonnen met zijn eigen architectenbureau, genaamd Cocoon Architecten. Het is een eenmanszaak gevestigd in Genk waarvan de projecten variëren van particuliere woningbouw en verbouwingen, tot kantoren en het interieur daarvan. In dit interview vertelt Peter over de overstap naar Archicad en hoe de modelleersoftware hem helpt bij zijn huidige projecten.
Pijnpunten in vorige ontwerpsoftware
“Aan het begin van de COVID-19 pandemie ben ik overgestapt op Archicad”, vertelt Peter. “Hiervoor heb ik met veel verschillende ontwerpsoftware gewerkt en daar ook de nadelen van ondervonden. De software was niet gebruiksvriendelijk of grafisch niet voldoende. Voor een architect is het juist belangrijk om je creatieve handtekening mee te geven aan een tekening. In een ander ontwerpprogramma ondervond ik dan weer het probleem dat het niet mogelijk was om 2D en 3D in hetzelfde programma te tekenen. Het is veel werk en kost ook veel tijd om in twee programma’s te tekenen. Doordat ik tegen al deze problemen aanliep, ben ik gaan kijken naar Archicad.”
Wil je ook tijd besparen met Archicad? Download het gratis E-book ‘Hoe 3D modelleren de werkdruk verlaagt’.
De overstap naar Archicad
Peter: “Ik heb bij KUBUS een demo gevolgd en ben daarna snel overgestapt op Archicad. Het werkt vooral heel intuïtief. Met de vorige programma’s werd alles zo administratief en vermoeiend, waardoor de creativiteit beperkt werd. Terwijl nu met Archicad is er een wereld voor mij geopend, die mijn creativiteit helemaal ten goede is gekomen.”
Peter vertelt dat de overstap naar Archicad gemakkelijk is verlopen. “Ik kon niet wachten om te beginnen en heb voor de cursus zelf al proberen te modelleren in Archicad en dat ging heel gemakkelijk. Tijdens de cursus heb ik veel handige tips gekregen en onder andere geleerd hoe ik met shortcuts moet werken.”
Wat ik een van de grote sterktes vind is de begeleiding van KUBUS. Als je een vraag hebt, kun je altijd bij ze terecht en krijg je snel antwoord.
Detaillering in Archicad
“Na een eerste schets werk ik alles direct uit in 3D in Archicad.” Peter zegt dat detaillering en de juistheid van een project belangrijk zijn voor hem. “Het is voor mij essentieel om vanaf het begin alle details al te kennen en dan is het wel fijn om direct in 3D te kunnen werken. Zo zie je gelijk de impact van alle beslissingen en heb je meteen een goed overzicht waar er eventueel moeilijke punten zijn die extra aandacht verdienen. In 3D zie je bovendien veel makkelijker waar er foutjes in kunnen kruipen. In 2D lijkt misschien alles in orde, maar in 3D zie je toch net dát punt waar je nog niet over hebt nagedacht.”
“Het fijne aan Archicad is dat je het voorontwerp al goed kan presenteren aan de klant”, vertelt Peter. “Met BIMx laten we de opdrachtgever al heel snel door het gebouw lopen door middel van een VR-bril. Dan ga je naar de uitvoeringsfase. Ik steek daar nu meer tijd in dan bij mijn vorige software, maar het gebouw is nu al een eerste keer volledig gebouwd, hier in het architectenbureau. Als we een schup in de grond gaan steken, bouwen we het eigenlijk voor de tweede keer. Dat vind ik heel rustgevend, omdat ik alle problemen al eens tegen ben gekomen. De projecten en detailleringen zijn bij mij altijd anders, dat maakt het moeilijk, maar door het op deze manier te doen met Archicad geeft het mij juist rust.”
De vele voordelen van Archicad
Peter: “Archicad werkt enorm intuïtief. Na één week kon ik alles al uittekenen. Het geeft bovendien veel vrijheid dat je met alle soorten elementen alles kunt modelleren. In Archicad hoeft een muur geen muur te zijn, maar kan bijvoorbeeld ook door als kastenwand. Dat was in het begin even wennen, omdat dit bij andere software niet mogelijk is. Maar na een tijd geeft dat zoveel ontwerpvrijheid. Als ik iets wil ontwerpen in Archicad, weet ik dat ik het ook écht kan maken.”
“Ik vind Archicad een hele gebruiksvriendelijke software met heel veel mogelijkheden, die ervoor heeft gezorgd dat ik weer architect kan zijn en wat minder administratief medewerker. Ook de meetstaten die er bijvoorbeeld uitkomen, zijn enorm handig. Ik heb nu eindelijk weer ruimte om creatief te zijn”, zegt Peter.
Het grootste voordeel van Archicad is dat het heel intuïtief is, waardoor je heel creatief kunt zijn.
Hoe Archicad helpt bij een particuliere woning
Peter is op dit moment bezig met een grote particuliere woning. “Ik ben in Archicad begonnen met het modelleren van een eenvoudig 3D-model. Dit model heb ik opgewerkt in Twinmotion. Daarna heb ik het project met de klant besproken en een aantal wijzigingen doorgevoerd. Vervolgens werk ik het uit tot een uitgebreid uitvoeringsdossier. Hierin zijn alle details volledig uitgewerkt in 3D en gekoppeld aan de meetstaat. Soms verschiet de aannemer ervan dat hij 20 doorsnedes krijgt, maar dit geeft wel een goed beeld van een complex project.”
“De detailleringen van deze woning zijn in 3D uitgewerkt”, gaat Peter verder. “Je kan echt alles goed in detail zien, zelfs in 3D. Zo zie je hoe de raam- en gevelaansluitingen gemaakt zijn, hoe de vochtkeringen lopen et cetera. Daarnaast maak je in Archicad ook gemakkelijk een overzicht voor de aannemer. Zo kan hij precies zien waar hij de kimblokken moet zetten en op welke hoogtes. Het is bijvoorbeeld ook heel duidelijk waar uitsparingen in betonplaten moeten komen. Op de bouwplaats is er daardoor geen discussie meer mogelijk. In 2D krijg je dit nooit zó compleet voor elkaar. Ik vind het belangrijk dat ik alles goed doe en het feit dat ik alle details nu in 3D kan zetten helpt mij hier enorm bij”, besluit een enthousiaste Peter.