Ontwerpen met Archicad verhoogt efficiëntie

Ontwerpen met Archicad verhoogt efficiëntie

“Dankzij Archicad zijn mijn ontwerpprocessen erg efficiënt, ben ik flexibel en behaal ik snel resultaat”, zegt Paul Spaltman. Voor zijn eenmanszaak Architectenbureau Spaltman ziet hij alleen maar voordelen aan werken met de ontwerpsoftware.

Veel voordelen als eenmanszaak

Paul Spaltman waagde in 2015 de stap naar een eigen architectenbureau en heeft nog geen seconde spijt. Met Architectenbureau Spaltman heeft hij intussen mooie en diverse opdrachten, van particulier tot grootschalige woonprojecten. Paul kwam in aanraking met Archicad toen hij nog bij een groot architectenbureau werkte. Hij was meteen overtuigd van de meerwaarde van de ontwerpsoftware. “De Archicad-licentie moet zowat het eerste zijn dat ik heb aangekocht voor mijn eenmanszaak”, vertelt hij. Paul ervaart veel voordelen van Archicad: hij verhoogt zijn productiviteit, ontwerpt projecten in een kort tijdbestek, en kan projecten visueel ondersteunen. Dit laatste is van onschatbare waarde voor de opdrachtgever.

Stadspaleizen in Almere

“Ieder architectenbureau staat of valt met de juiste ontwerpsoftware. Zelf heb ik een ecosysteem aan software uitgebouwd, waarbij Archicad de centrale spil is waaraan allerlei andere nuttige tools gekoppeld zijn, alles met de bedoeling om mijn productie te verhogen. De mogelijkheden met Archicad zijn werkelijk enorm en de software helpt mij om de juiste ontwerpkeuzes te maken”, aldus Paul.

9 redenen waarom architecten kiezen voor Archicad en waarom het dé ontwerpsoftware op de markt is.

Bekijk de video!

Archicad is mijn sparring partner

“Ik werk tijdens het ontwerpen steevast met twee schermen waarbij ik steeds zicht heb op real-time visualisaties van de plannen waarmee ik aan de slag ben. Zo zie ik meteen hoe mijn aanpassingen zich concreet zullen vertalen. Als eenmanszaak heb ik geen collega’s om mijn ideeën bij af te toetsen. Archicad is als het ware mijn sparring partner. Op die manier biedt het programma mij veel plezier in het ontwerpen. Het is heel fijn om een ontwerp tot leven te zien komen in de visualisaties.” Paul maakt daarbij ook vaak gebruik van virtual reality met Enscape. “Zowel voor mijzelf als voor de opdrachtgever is het een grote meerwaarde om de ruimtelijkheid van een project op deze manier te kunnen ervaren”, stelt hij.

Archicad is een bron van informatie

Paul gebruikt Archicad voor alle projecten, van interieurprojecten en particuliere woningen tot grootschalige woonprojecten. “Een groot voordeel is dat je werkelijk alle informatie over je project in je BIM-model kwijt kan, zowel de klassieke plannen en plattegronden als lichtberekeningen, installaties, zonnestudies, gevelafwerkingen en ga zo maar door. Die informatie is cruciaal om een project op het terrein te doen slagen. Zo was voor een particuliere woning die ik recentelijk heb ontworpen de detaillering erg belangrijk om het strakke uiterlijk te bekomen. Met behulp van detailmarkers in Archicad kon ik alle detailleringen in kaart brengen zodanig dat de aannemer precies wist wat hem te doen stond, met een prachtig resultaat tot gevolg”, vertelt Paul.
Paul ontwerpt niet alleen maar projecten in Nederland, maar ook in Suriname. Zo is de bouw van een vakantiewoning van een eco-resort in volle gang. “Deze vakantiewoning aan het water wordt gebouwd met materialen die in het nabijgelegen bos worden ontgonnen”, vertelt hij. “In Archicad kan ik precies alle nodige materialen en afmetingen weergeven zodanig dat ze ter plekke de materialen kunnen gaan verzamelen. Ook de visualisaties bieden bij dergelijke projecten een grote meerwaarde. Deze geven op het terrein echt een boost aan het project.”

Stadspaleizen in Almere

Ook grote projecten worden eenvoudig met Archicad

Ook bij grootschalige projecten ervaart Paul niets dan voordelen van Archicad. Een voorbeeld hiervan is een woonproject in Almere dat uit meerdere stadspaleisjes bestaat. “De vraag was om een harmonieus beeld uit te stralen, maar tegelijk elk stadspaleis een eigen identiteit mee te geven”, legt Paul uit. “De randvoorwaarden – die bij dit project heel helder gedefinieerd waren – heb ik eerst geïntegreerd in Archicad, waarna ik ben beginnen spelen met uitsnijdingen en uitkragingen in de gebouwen tot ik precies de dynamiek bereikte die ik zocht, en dat op slechts enkele weken tijd.”

Bij het kleur- en materiaalonderzoek begint voor Paul bij Archicad. Daarbij maakt hij geregeld gebruik van de BIM-bibliotheken van leveranciers. “Voor het project in Almere hebben we geëxperimenteerd met legverbanden, kleuren en texturen om de juiste gevelsteen te vinden”, zegt hij.
Paul is ook enthousiast over de renovatie-tool van Archciad. “Voor de transformatie van een kantoorgebouw tot wooncomplex in Apeldoorn, ben ik begonnen met een 3D-scan van de bestaande situatie. Met behulp van de renovatie-tool in Archicad kon ik alle bestaande en nieuwe elementen visualiseren, wat heel waardevol is voor een analyse van wat moet behouden blijven en wat niet.” Ook het landschapsontwerp werd voor dit project in Archicad geïntegreerd, tot de verschillende plantensoorten toe, waardoor ook de buurt overtuigd raakte van de meerwaarde van het project.

Tijdwinst

“Vooral de tijdswinst die ik kan boeken door met Archicad te werken, is doorslaggevend. Bouwheren zijn telkens weer verbaasd over hoe snel ik mijn plannen en tekeningen kan aanpassen. Vergeleken met andere software is Archicad bovendien heel intuïtief, ontwikkeld op maat van de architect. Zo geniet ik iedere dag van het ontwerpen”, besluit Paul.

Wil je ook tijd besparen met Archicad? Download het gratis E-book ‘Hoe 3D modelleren de werkdruk verlaagt’.

Dit blog is gebaseerd op het artikel van onze partner Architectura, klik hier voor het originele artikel.