wv-studio over de overstap naar Archicad en renovatieprojecten

wv-studio over de overstap naar Archicad en renovatieprojecten

Het is alweer 3 jaar geleden dat wv-studio de overstap maakte naar Archicad. In dit interview stellen we Stephan Verkuijlen 5 vragen over deze overstap, hun werkwijze bij renovatieprojecten en het gebruik van Archicad. Stephan Verkuijlen is samen met Judith Wilke eigenaar van wv-studio, gevestigd in Amsterdam. Hij is een ervaren architect en heeft voor verschillende grote en kleine bureaus gewerkt.

1. Welke uitdagingen ervaar je als architectenbureau?

“Zes jaar geleden werkten we nog met AutoCAD”, begint Verkuijlen te vertellen. “Er kwam veel tekenwerk bij kijken en daar gingen veel uren in zitten. Hierdoor ontstond er een discussie over de oplossing van dit probleem. Gaan we meer personeel aannemen of lossen we dit anders op? Uiteindelijk zijn we naar andere ontwerpsoftware gaan kijken.”

2. Is BIM belangrijk voor jouw organisatie en helpt het bij de uitdagingen?

“We maken nog niet volledig gebruik van BIM, maar van klein BIM”, vertelt Stephan. “We gebruiken klein BIM voor 3D tekenen en om daar plattegronden, doorsneden en lijsten uit te genereren.”

Stephan: “Door met collega’s te spreken, kwamen we erachter dat andere modelleersoftware echt tijd zou besparen. Vooral als er wijzigingen komen tijdens het proces. De eerste projecten die we deden waren vooral renovaties van monumentale panden in Amsterdam. Tijdens het slopen kom je toch weer allerlei dingen tegen die je moet aanpassen. Het is eigenlijk één groot proces van wijzigingen en daarin is een architecten programma zoals Archicad echt heel sterk. Als je de basis goed opzet, zijn de wijzigingen heel makkelijk en snel te doen. Het heeft ons in de gelegenheid gesteld om relatief klein en flexibel te blijven en toch steeds grotere projecten te gaan doen, zoals bedrijfspanden en appartementengebouwen.”

Als je Archicad onder de knie hebt, helpt het echt om tijd te besparen.

Wil je ook tijd besparen met Archicad? Download het gratis E-book ‘Hoe 3D modelleren de werkdruk verlaagt’.

3. Waarom kozen jullie ervoor om met Archicad te werken?

wv-studio is ongeveer 3 jaar geleden overgestapt op Archicad. Om de juiste keuze te maken in de verschillende modelleersoftware, is er behoorlijk veel onderzoek gedaan. Stephan: “We hebben verschillende programma’s zoals Archicad, Revit en Vectorworks voor een paar maanden uitgeprobeerd. Het belangrijkste hierbij is dat de productie van de tekeningen sneller wordt. Daarnaast hebben we met andere architectenbureaus gesproken. De bureaus die met Archicad werken zijn zeer tevreden over de software en vinden het een fijn programma om mee te werken. Andere modelleersoftware worden vaak gezien als de standaard, maar je hoeft daar niet zozeer aan vast te houden.”

Bedrijfsgebouw in Niftrik

“Nadat de keuze op Archicad viel, volgden we meteen een basiscursus bij KUBUS. Zo konden we snel en goed aan de slag. We hebben de overstap heel serieus gemaakt en zijn we altijd nog positief over Archicad. Het bevalt ons heel goed”, vertelt Stephan.

Ook bij renovatieprojecten heeft wv-studio veel profijt van Archicad. “We renoveren veel monumentale grachtenpanden. Dit zijn hele ingewikkelde, maar ook hele leuke projecten. Zo moet je alles juist documenteren en de tekeningen goed uit kunnen leggen aan de gemeente. De renovatie tool van Archicad helpt ons hierbij heel erg. Dit was ook een reden om voor Archicad te kiezen”, aldus Stephan.

Holiday retreat Andalusia

4. Hoe helpt Archicad jullie doelen te bereiken?

Stephan: “Archicad helpt ons zeker met het behalen van onze doelen. Het eerste doel was om de productiecapaciteit te verhogen en door te gaan met dezelfde mensen, maar nu doen we nog veel meer. We doen niet alleen meer projecten, maar ook grotere projecten. Door Archicad zijn we zelfs gegroeid.”

We zijn erg blij dat we de stap naar Archicad hebben gemaakt. We kunnen nu gemakkelijk grote projecten doen met een heel klein team.

5. Ervaar je nog meer voordelen van Archicad?

“Een project waar we Archicad voor gebruiken is een vakantiehuis in Spanje. De renders hiervoor zijn ook gemaakt in Archicad, met de feature CineRender”, vertelt Stephan. “Dit maakt het erg makkelijk om het project mooi neer te zetten. Daarnaast is het ook erg fijn dat als je iets aanpast het ook gemakkelijk gewijzigd wordt in de renders. Tevens is BIMx ook van grote toegevoegde waarde voor dit project. De aannemer van dit Spaanse project spreekt slecht Engels, waardoor de communicatie niet top is. Door het BIMx model kunnen ze het huis echt ervaren. Het werkt zeer verhelderend en verbetert de communicatie. Zo hoef je de klant bijvoorbeeld niet uit te leggen hoe een doorsnede werkt en kunnen ze het gebouw alvast beleven. Als ze iets willen aanpassen dan kunnen ze ook gelijk zien hoe de aanpassing er straks in real life uitziet.”

Benieuwd naar meer ervaringen met Archicad?