Overtuigen vanuit ruimtelijke beleving

Overtuigen vanuit ruimtelijke beleving

Friesland en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo ook het ontwerp en de realisatie van buitenverblijf Caseta op een eiland in de Friese meren. Het eiland ligt op twintig minuten varen van het vasteland en is alleen per boot bereikbaar. Dat betekent een uitdagende bouwlogistiek. “Je hebt voortdurend met water te maken”, vertelt Rob van Vugt. “Het gebied ligt buitendijks en het stukje kavel staat eens per jaar onder water. Dat waterniveau heeft een grote impact op ontwerp en bouw.”

Mijn kleinste opdracht, maar de grootste opgave.

Optimale verbinding met het water

Het bestaande huisje voldeed met zeer beperkte faciliteiten en een slechte isolatie niet meer aan de eisen van deze tijd en werd gesloopt. Op die plek moest een comfortabel buitenverblijf komen dat optimaal in verbinding staat met het Friese waterenlandschap en tegelijkertijd ook voldoende geborgenheid kan bieden aan het gezin.

BIMx zorgde ervoor dat ik de opdrachtgever mee kon nemen in de beleving die ik voor me zag.

Met BIMx de ruimte laten ervaren

Vanwege de omvangrijke creatieve mogelijkheden en het intuïtieve gebruik, werd Archicad gebruikt voor het 3D ontwerp en de realisatie van het project. “Ik had al vrij snel een idee waar ik heen wilde met het ontwerp”, vertelt Rob. “Ik wilde de opdrachtgever graag stapje voor stapje meenemen in het creatieve proces en het gezin laten ervaren wat de beleving zou zijn. BIMx maakte dit mogelijk. Hierdoor werden bepaalde keuzes voor de klant vanzelfsprekend.” In Archicad kon Rob goed laten zien hoe je de binnenruimte beleeft en hoe deze in relatie staat met buiten. Op zo’n plek wil je natuurlijk zoveel mogelijk in contact staan met de natuur en het water, maar anderzijds ook voldoende privacy hebben.

“Archicad en BIMx waren voor dit project van grote waarde om te overtuigen, vanuit ruimtelijke beleving. Het huis is ontworpen om in verbinding te staan met het landschap. Dat verandert voortdurend en Caseta verandert mee; de architectuur toont vanuit iedere hoek een ander aanzicht.”

Van ontwerp tot aan de bouwvoorbereiding

Niet alleen was Archicad belangrijk in het overtuigen, maar ook voor de afstemming met de bouw. Hoe komen de materialen naar het eiland met de boot? Alles is gemaakt van kruislaaghout CLT en moest op tijd naar het eiland. Door de berekeningen met Archicad is dit gelukt. “Wij hebben ons model tot en met de bouwvoorbereiding in 3D gemodelleerd met de juiste componenten en uitgewisseld met de andere partij in IFC, zodat zij hun onderdeel (stabiliteit en hout) goed in beeld konden brengen en juist konden leveren.”

Weten wat de mogelijkheden van Archicad zijn voor jouw projecten?