De ARC Awards 2021

De ARC Awards 2021

Op 18 november zijn de jaarlijkse ARC Awards uitgereikt. Ondanks de last-minute aanpassingen vanwege de aangescherpte maatregelen rondom COVID-19, was het een enorm succes met vele winnaars! Het event was minder feestelijk, maar er was minstens zoveel blijdschap als voorgaande jaren. Er zijn veel Archicad gebruikers genomineerd en een aantal hebben zelf een award gewonnen! De winnaar van de ARC21 Architectuur Award is Depot Boijmans Van Beuningen. Deze award is een initiatief van KUBUS en De Architect.

Verloop van de avond

De avond begon met een zeer interessante presentatie over hoe het Keilepand tot stand is gekomen en hoe het tegenwoordig gebruikt wordt. Het gebouw is getransformeerd van vooroorlogse groente- en fruitloods tot een gebouw waar gelijkgestemde bedrijven werken aan een duurzame toekomst. Daarna was het tijd voor de prijsuitreiking. Uit ruim 400 inzendingen in zeven categorieën hebben onafhankelijke vakjury’s de winnaars in acht verschillende categorieën gekozen.

Genomineerden Archicad gebruikers

Wij feliciteren alle Archicad gebruikers met hun nominatie en in het bijzonder Ronald Janssen Architecten en Frank Loer met het winnen van hun ARC21 Award!

  • Winnaar: Ronald Janssen Architecten – ARC21 Detail Award
  • Winnaar: Frank Loer (Loer Architecten) – ARC21 Jong Talent Award
  • ZUS – ARC21 Stedenbouw Award
  • Orange Architects – ARC21 Detail Award
  • De Zwarte Hond – ARC21 Detail Award
  • Studio Nauta – ARC21 Detail Award
  • Benjamin Groothuijse en Tjerk de Boer (Groothuijse de Boer) – ARC21 Jong Talent Award
groeps_juich.JPG
De gelukkige winnaars van de avond.

De genomineerde van ARC21 Architectuur Award

De ARC21 Architectuur Award is een initiatief van KUBUS en De Architect en vertellen je graag meer over de genomineerden. Met bijna 100 inzendingen heeft De Architect uiteindelijk 32 projecten geselecteerd voor de longlist. Een flinke uitdaging voor de jury om uiteindelijk 3 projecten te nomineren, die allen op hun eigen manier agenderend, voorbeeldstellend en verrijkend zijn. De nominaties: Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam door MVRDV, Spaarndammerhart in Amsterdam door Korth Tielens Architecten en Marcel Lok_Architect, en de Rechtbank Amsterdam door KAAN Architecten. De jury was bij deze projecten onder de indruk van de uitwerking op maatschappelijk, stedenbouwkundig en technische niveau.

Combibeeld-nominaties-Architectuur.jpeg
De genomineerden voor de ARC21 Architectuur Award. Van links naar rechts: Depot Boijmans Van Beuningen, Het Spaarndammershart, De Rechtbank Amsterdam.

Depot Boijmans Van Beuningen

De jury: “Dit project geeft bezoekers de mogelijkheid om de museumartefacten in hun natuurlijke opslag te ervaren. Samen met het daklandschap en de gekromde gevel die de skyline van Rotterdam weerspiegelt ontstaat een echte attractie, een nieuwe publieke bestemming in de stad.”

Het Spaarndammerhart

“Het Spaarndammerhart is een mooi woonproject waarbij de collectieve, natuurinclusieve binnengebieden aansluiten bij de traditie van het Hollandse hofje, passend in de omgeving en de stijl van de Spaarndammerbuurt. Een echte aanwinst voor de stad”, aldus de jury.

De Rechtbank Amsterdam

De jury: “De Rechtbank Amsterdam is een imposant en onwaarschijnlijk gebouw dat veiligheid biedt en recht doet aan de symbolische betekenis van de rechtstaat. Vooral de slimme plattegrond scoort hoge ogen en weet de verschillende functies op ingenieuze wijze met elkaar te verweven.”

Winnaar van de ARC21 Architectuur Award

De winnaar van de ARC21 Architectuur Award is…… Depot Boijmans Van Beuningen!
Van harte gefeliciteerd met het winnen van de ARC21 Award prijs en een Archicad licentie namens KUBUS. De jury zei het volgende: “Dit gebouw brengt zowel de disciplines architectuur als kunst dichterbij de mensen en geeft daarnaast een belevenis op straatniveau en een publiek toegankelijk dak terug aan de bewoners en bezoekers van de stad. De jury hoopt dat het project op die manier ook de Nederlandse architectuur als geheel meer op de wereldkaart kan zetten.”

Een kleine sidenote: De jury gaf aan dat ze wel iets duurzamer te werk mogen gaan, maar daar kan hun nieuwe Archicad licentie natuurlijk bij gaan helpen 😉

Benieuwd wat Archicad voor jou kan betekenen?