CLT Bouw: de duurzame optie voor de toekomst?

CLT Bouw: de duurzame optie voor de toekomst?

Wist jij dat de bouw verantwoordelijk is voor een groot deel van de CO2 uitstoot? Een van de uitdagingen is dan ook om deze uitstoot te verminderen, bijvoorbeeld door het gebruik van andere materialen. Wereldwijd wordt CLT gezien als duurzaam alternatief en dé oplossing voor de bouw van zowel residentiële als commerciële gebouwen.


Wat is CLT eigenlijk?

De term CLT staat voor Cross-Laminated Timber. In het Nederlands ook wel kruislaaghout genoemd. Bij deze manier van bouw wordt een gebouw samengesteld uit CLT platen. Deze platen bestaan uit verschillende lagen hout die kruislings op elkaar gelijmd zijn, waardoor ze erg sterk worden. CLT is daardoor zeer geschikt om constructief ingezet te worden. Denk daarbij aan bijvoorbeeld houten hoogbouw of zwevende trappen.

Een bijzonder houtbouwproject zien?

Basisschool Miyanomori in Japan is ontworpen door Coelacanth K&H architects en samengesteld uit meer dan 5000 houten onderdelen.

De voordelen van CLT bouw

Naast de grote belastbaarheid van CLT, biedt houtbouw ook diverse andere voordelen. In plaats van een negatieve bijdrage aan de CO2-uitstoot zorgt houtbouw juist voor een positief effect. Bomen zetten tijdens de groei CO2 namelijk om tot zuurstof. Het is zelfs zo dat in het klimaatplan van Europa is opgenomen dat houtbouw kan bijdragen aan het oplossen van het klimaatprobleem.

Basischool Miyanomori is ontworpen door Coelacanth K&H architects uit Japan. Het gebouw is volledig van hout gemaakt en bestaat uit ruim 5000 onderdelen.

Ook de snelle bouwtijd wordt als een groot voordeel gezien. Door gebruik te maken van kant-en-klare CLT platen en panelen wordt een wand in een mum van tijd opgezet. Dankzij deze manier van prefabricage hoeven de verschillende elementen op de bouwplaats alleen nog maar in elkaar gezet te worden. Het bouwproces verloopt daardoor sneller én er zijn minder mensen voor nodig.

Nog een voordeel van houtbouw, en dus CLT, is dat hout een ademend natuurproduct is. Door gebruik te maken van hout is het makkelijker om de natuurlijke vochtbalans in een ruimte te reguleren. Dit draagt vervolgens weer bij aan de fysieke en mentale gesteldheid van de personen in die ruimte.

De nadelen van CLT bouw

Geen enkel materiaal is perfect, zo ook kruislaaghout niet. Een van de nadelen van CLT bouw is dat de akoestische isolatie minder goed is. CLT platen en panelen kunnen nu eenmaal minder goed geïsoleerd worden dan beton of steen. Echter zijn er genoeg manieren om toch aan de bestaande normering te voldoen. Denk bijvoorbeeld aan voorzetwanden of verlaagde plafonds. Dit nadeel hoeft dus zeker geen reden te zijn om niet voor houtbouw te kiezen.

Houtbouw is goed voor het milieu en verhoogt ook de leefkwaliteit enorm. Met prefabricage kan daarnaast ook heel veel tijd bespaard worden en dus geld.

Julius Oud, architectenbureau SeARCH

Een ander nadeel dat aangehaald wordt is schimmelvorming. Wanneer de bouw niet op de juiste manier wordt uitgevoerd, bestaat er een kans dat hout vochtig wordt. Vochtig hout gaat schimmelen en rotten, waardoor de draagkracht minder wordt. Een goede behandeling van het hout is dus van groot belang.

Een laatste nadeel dat genoemd kan worden is het accumulerende vermogen. Een houten woning of gebouw wordt sneller warm dan een stenen gebouw, maar koelt daarna ook sneller weer af. Het is daardoor lastiger om een stabiele temperatuur te behouden. Door gebruik te maken van goede zonwering, ventilatie en bijvoorbeeld een warmtepomp kan deze fluctuatie in temperatuur voorkomen worden.

Hotel Jakarta is ontworpen door architectenbureau SeARCH en heeft een 30 meter hoge dragende houtconstructie. Alle balken, kolommen, plafonds en raamkozijnen zijn gemaakt van natuurlijk, FSC of PEFC gecertificeerd hout.

Conclusie

Net als iedere andere materiaalsoort heeft ook houtbouw voor- en nadelen. Of CLT bouw geschikt is voor jouw project hangt volledig af van de wensen en eisen waaraan het gebouw moet voldoen. Wel kunnen we stellen dat CLT diverse voordelen heeft die bijdragen aan een duurzamere en milieubewustere wereld, én dat de nadelen die tot nu toe bekend zijn prima verholpen kunnen worden tijdens het ontwerp- en bouwproces.

Meer weten over de houtbouwmodelijkheden met Archicad?

Bekijk de demo van BIM Consultant Gijs Verhagen over de Houtbouw Module in de Archicad KeyMember Editie.