De 7 meestgestelde vragen over overstappen naar BIM-software

De 7 meestgestelde vragen over overstappen naar BIM-software

Als je denkt aan overstappen van 2D naar 3D, of niet tevreden bent over je huidige BIM-software, heb je vast veel vragen. Hoeveel tijd gaat een overstap ons kosten? Lenen onze projecten er zich wel voor? Hoe pak ik zo’n traject aan? Wij maakten een shortlist van de meestgestelde vragen. BIM-specialist Michelle Vrolix geeft samen met architecten, die het afgelopen jaar de overstap naar Archicad hebben gemaakt, graag antwoord.

1. Wat is de impact voor ons bureau als we overstappen?

De overstap naar een ander softwarepakket heeft hoe dan ook een impact op een bureau. Wat en hoe groot die impact is, hangt af van een aantal factoren. Denk aan de grootte van het bureau, de huidige werkmethodieken, maar ook de manier waarop de omschakeling gebeurt. Schakelt het hele bureau in één keer om of in fases? Worden lopende projecten omgezet naar de nieuwe software of worden ze afgerond in de vorige? Al deze zaken dragen bij aan de tijd, en daarmee ook de kosten, die met een overstap gepaard gaan. KUBUS adviseert én helpt je graag om die impact tot een minimum te beperken, zodat jij een vliegende start kan maken in de BIM-wereld.

Tijdens de omschakeling naar Archicad hebben we direct een groot voordeel ondervonden – iets wat we bij de aanschaf zelfs nog niet in overweging hadden genomen – en dat is de factor KUBUS.

Paul Gijsemans, Gdesign Architecten

Webinar: Soepel overstappen op Archicad

2. Gaat de omschakeling ons tijd opleveren?

Zeker weten, al voelt dat misschien niet meteen zo. De omschakeling vraagt namelijk in eerste instantie tijd, omdat je de software moet leren kennen en een nieuwe werkmethodiek onder de knie moet krijgen. Maar met een goede portie enthousiasme en doorzettingsvermogen kan dit heel snel gaan. De vervelende handmatige handelingen van 2D-software zijn dan ook snel verleden tijd. Wanneer je de software helemaal in de vingers hebt, zal je merken dat 3D-modelleren je echt een hoop tijd bespaart en je sneller én efficiënter werkt dan ervoor. Wedden dat je niet meer terug wil?

Wij profileren ons graag als Full Service bureau. Hierbij laten we in de VO-DO fase al zien dat het werkt. Alle detaillering komt direct uit het model. Hoe meer je modelleert, hoe minder je 2D moet gaan opwerken. Dit geeft een efficiëntieslag.

Surya Steijlen, LEVS architecten

3. Wat gebeurt er met onze bestaande projecten?

Als je bestaande projecten hebt lopen in je oude software, wil dat niet meteen zeggen dat je ze daar ook per se in moet afronden, integendeel. Schakelt een project naar een nieuwe fase, bijvoorbeeld van voorontwerp naar bouwaanvraag of van bouwaanvraag naar aanbesteding, dan is het zeker de overweging waard om ze over te nemen in Archicad. Door je bouwaanvraag of aanbesteding in Archicad eruit te halen, boek je sowieso tijdswinst en geeft dat in latere fases alleen nog maar meer voordeel. Een bestaand project als onderlegger gebruiken, is bovendien een goede manier om de modelleertechnieken van Archicad in de vingers te krijgen. Je hoeft je immers niet meer te focussen op het ontwerp, want dat is in dit geval al afgerond.

Alle nieuwe projecten worden sowieso in Archicad opgestart, hoe dan ook. Is er te weinig tijd, dan moet er tijd gemaakt worden.

Raf Neyens, MaMu Architects

4. Zijn onze projecten geschikt voor BIM?

Ja, elk project is geschikt voor BIM. Ook al wordt er geen BIM-model van je verwacht om uit te wisselen met andere partijen, dan zijn er nog altijd voordelen voor jezelf. Of het nu om een klein of groot project gaat. Er wordt dan vaak gesproken over ‘LittleBIM’. Met die term wordt de sprong naar BIM ineens ook een stukje kleiner, want BIM klinkt voor velen vaak nogal groots en daardoor niet geschikt voor kleinere projecten zoals eengezinswoningen. Begin dus klein en geef jezelf de kans om te groeien in het BIM-verhaal. Zo ontdek je snel genoeg de voordelen, voor welk project dan ook.

Belangrijk om te onthouden is dat BIM voorop staat als middel, en niet als doel op zich.

Robby Vandenhouwe, U/Define

5. Vanaf wanneer levert werken met BIM mij winst op?

Bij een omschakeling naar BIM moet je rekening houden met een leertijd van gemiddeld drie maanden, waardoor je in eerste instantie minder efficiënt bent. Als je daarna Archicad volledig onder de knie hebt, kan je rekenen op een verhoging in efficiëntie van bijna 40%. Dat wil zeggen dat jouw kantoor bijna de helft méér aan projecten kan aannemen met hetzelfde aantal medewerkers. Vanaf het tweede jaar kan je er dus van uitgaan dat je effectief winst aan het maken bent dankzij BIM. Wil je dit zelf voor jouw bureau uitrekenen? Download dan onze ROI Calculator.

6. Waar moet ik allemaal rekening mee houden bij een overstap naar BIM?

Voordat je van software verandert, dien je op een aantal dingen te letten. Ten eerste de computerinfrastructuur. Zijn de computers krachtig genoeg om de nieuwe software vlot te kunnen laten draaien? Is dit niet het geval, dan komen we meteen bij het tweede punt; de kostprijs. Zorg dat je een duidelijk beeld hebt van de kosten die jou te wachten staan, zowel de software als eventueel nieuwe computers. Is jouw bureau daarnaast klaar voor een investering? Is het, het juiste moment? Een laatste en belangrijk punt is tijd. Lopen jullie momenteel over van het werk? Dan is het misschien beter om de omschakeling nog even uit te stellen. Heb je daarentegen wel de ruimte om jouw medewerkers te laten opleiden, te laten wennen aan de nieuwe software én dienen er zich projecten aan die zich ervoor lenen? Dan is het zeker een geschikt moment om de overstap te maken.

Lees voor een duidelijk overzicht ook dit blog: 3 tips voor een soepele overstap naar 3D en BIM-software.

7. Krijg ik hulp bij een overstap of sta ik er alleen voor?

Uiteraard krijg je hulp, met KUBUS sta je er nooit alleen voor. Om te beginnen zorgen we met onze basiscursus dat je alle benodigde bagage meekrijgt om te starten met Archicad. In vier dagen word je klaargestoomd voor de BIM-wereld. En dat niet alleen, ook na de cursus kun je op ons rekenen via onze helpdesk. Onze BIM-specialisten staan je graag te woord via telefoon, mail én chat. Daarnaast organiseren we webinars en events om jouw kennis op peil te houden. Zo kan je maandelijks een (online) ArchiCafé bijwonen om je kennis bij te schaven over een specifiek onderwerp of de laatste nieuwe versie van Archicad. Tot slot hebben we een uitgebreid Helpcenter, vol met relevante informatie, downloads en handige tips & tricks. Zo ben je altijd up-to-date.

Het contrast met opleidingen van andere softwareleveranciers is zéér groot: de basiscursus van KUBUS is een goed gestructureerde opleiding met erg gemotiveerde cursusleiders

Paul Gijsemans, GDesign Architecten

Advies op maat? Plan vrijblijvend een 1-op-1 demo