Energie-efficiënt modelleren? Gebruik de EcoDesigner STAR!

Energie-efficiënt modelleren? Gebruik de EcoDesigner STAR!

Tijdens de ontwerpfase van een gebouw al grip en zicht hebben op het energieverbruik en de CO2-voetprint van gebruikte materialen? De EcoDesigner STAR in Archicad maakt het mogelijk. Met dit krachtige gereedschap implementeer je op eenvoudige wijze duurzame oplossingen direct in je model.

Vermindering van de CO2-uitstoot en kostenefficiëntie zijn niet meer uit de bouw weg te denken. Ook opdrachtgevers vinden ‘duurzaamheid’ steeds vaker een belangrijk ontwerpcriterium. Archicad biedt daarom verschillende opties om, al tijdens het ontwerpproces, milieubewuste keuzes te maken. Zo is de EcoDesigner STAR sinds de nieuwste update gratis beschikbaar voor alle Archicad KeyMembers.

Wat is de EcoDesigner STAR?

De EcoDesigner STAR is een, in Archicad geïntegreerde, energie-evaluatietool die in een vroeg stadium de energiebalans van een project visueel inzichtelijk maakt. Onder andere de warmte-invloed van zoninval, bezonningsuren per raam, R-waardes en koudebrugsimulaties zijn simpel en snel beschikbaar. Uiteindelijk ontstaat er een compleet, met data ondersteund, beeld waarop je energie-gerelateerde ontwerpkeuzes kunt baseren.

Een locatie, sluitende gebouwenvelop en een aantal ruimtes in je BIM-model zijn al voldoende voor een uitgebreide analyse. De EcoDesigner STAR houdt ook rekening met externe invloeden, zoals klimaatdata en energieprijzen. Vervolgens worden verschillende scenario’s gegenereerd: je ziet in no time wat het effect is van aangebrachte verbeteringen.

Meer weten over duurzaam en circulair ontwerpen?

Ontdek tijdens dit gratis webinar alle mogelijkheden en voordelen van Archicad en start met milieubewust(er) ontwerpen

Heldere communicatie met opdrachtgever

Dankzij de EcoDesigner STAR verloopt de communicatie met opdrachtgevers soepeler. Keuzes in isolatie, ventilatie, daglichtinval of materialen kun je goed onderbouwen. Net als de warmte- en koelingsbehoefte. En wanneer je bijvoorbeeld duurzame energiebronnen inzet, zoals zonnepanelen en warmtepompen, weet je meteen wat de energiebesparing is.

LCA-ontwerpberekeningen op basis van energie en materialen

Naast de EcoDesigner STAR geeft de DesignLCA-extensie realistische inzichten in de CO2-voetprint van het ontwerp. De EcoDesigner STAR levert hiervoor onder andere informatie over de operationele CO2-emissie en het gebouwoppervlakte. Voor verschillende LCA-fasen hebben KeyMembers bovendien de beschikking over een uitgebreide materialendatabase met basis-materiaaleigenschappen en GWP-waarden (Global Warming Potential).

Resultaten zijn vervolgens, vanuit de uitgebreide exportopties binnen Archicad, beschikbaar voor externe bureaus die hiermee gecertificeerde LCA-rapporten maken.

Op naar een gezondere, circulaire wereld

De EcoDesigner STAR is dus een bijzonder nuttig gereedschap waar jij als architect veel voordeel uit kan halen. Daarnaast is het een mooie mogelijkheid om ingewikkelde aspecten op het gebied van duurzaamheid voor je klanten visueel en begrijpelijk weer te geven. Met de EcoDesigner STAR dragen we weer een stukje bij aan een betere, gezondere wereld.

Voordelen van de EcoDesigner STAR

  1. Geen extra koppelingen of platforms nodig, de tool is direct toegankelijk in Archicad
  2. Intuïtief in het gebruik
  3. Biedt een zeer compleet beeld wat betreft energiebalans
  4. De effecten van verbeteringen zijn meteen zichtbaar
  5. Dankzij de materialendatabase hoef je niet zelf alle benodigde informatie in te voeren
  6. Een uitgebreide analyse is al mogelijk met een simpel model
  7. Exportopties in Archicad bieden een goede basis voor externe energie en LCA-berekeningen
  8. Door de visuele interface is communiceren met klanten over energie-efficiëntie gemakkelijker
  9. Gratis beschikbaar voor Archicad KeyMember.

Mis niets rondom duurzaam en circulair ontwerpen

Het komende jaar staan er verschillende ontwikkelingen en events op de planning over duurzaam en circulair ontwerpen. Laat je gegevens achter en ben als eerste op de hoogte!