Dankzij Archicad durven we projecten naar ons toe te trekken

Dankzij Archicad durven we projecten naar ons toe te trekken

Jelle Post, één van de medeoprichters van 1 op 1 Architectuur, werkt al 14 jaar met Archicad. Tijdens zijn studie heeft hij verschillende ontwerpprogramma’s geprobeerd, waarna hij al snel wist met Archicad te willen werken. “Archicad is ontzettend flexibel en veelzijdig, en leent zich eigenlijk voor alle type projecten.” 
 
Jelle vertelt dat Archicad ook perfect past bij het bureau zelf en hun projecten. “Als bureau zoeken we architecten die voor alle projectfases inzetbaar zijn en kennis hebben van de verschillende fases binnen een project. Omdat Archicad een all-in-one pakket is, sluit dat hier perfect op aan. Bovendien past Archicad ook bij onze diversiteit aan projecten. We hebben projecten van groot tot klein, van particuliere woningbouw tot seriematige bouw en van horeca tot wellness. Elk project kunnen we met behulp van Archicad oppakken.” 

Dankzij alle mogelijkheden die Archicad biedt, konden we de aannemer laten zien dat wij dit project aankunnen.

Hoogstaand architectonisch ontwerp

Een project waar Jelle erg trots op is, is Appartementencomplex De Kroon in Urk (gerealiseerd samen met projectontwikkelaar A.C.U. Bouw). Het begon al gelijk bij het binnenhalen van het project, vertelt hij. “De aannemer was eigenlijk op zoek naar een groot bureau dat alles kan. Inmiddels zijn we met 12 medewerkers, maar destijds met 5. Dat was niet de grootte die de aannemer in gedachte had. Dankzij alle mogelijkheden die Archicad biedt, konden we de aannemer laten zien dat wij dit project aankunnen. In combinatie met ons concept en het contract heeft dat ervoor gezorgd dat we aan de slag mochten.”

Gezamenlijke ‘verkeerszone’ in de knik verbindt zowel de bewoners als alle ruimtes met elkaar.

De bouwlocatie van het appartementencomplex is gelegen aan de kruising van een groene hoofdas en een hof. De ligging is geknikt, en dat is precies waar 1 op 1 Architectuur mogelijkheden zag. “We hebben gekozen om het appartementencomplex zo te ontwerpen dat het één blok is dat knikt. De open ruimte in deze knik verbindt zowel het hele gebouw als de bewoners met elkaar. De aannemer was niet gelijk enthousiast. Hij zag vooral de moeilijke vormen, lijnen en kruisingen, en dus obstakels voor de bouw. Toch waren de lijnen en vormen juist de kracht van het ontwerp. Het is een unieke vorm waarbij saamhorigheid en verbinding centraal staan. Een minpunt om te bouwen werd een pluspunt om te verkopen. En zo bleef ons concept overeind.”

Benieuwd hoe Archicad werkt?

In deze gratis demo ontdek je hoe je een Archicad project opzet, welke tools de software biedt en welke uitgebreide presentatiemogelijkheden er zijn.

De kracht van Archicad in de verschillende fases

Archicad heeft bij elke fase van het ontwerp een belangrijke rol gespeeld. Het begon met een stramienplan, structuurontwerp, volumestudie en posters. Vervolgens ging 1 op 1 Architectuur met het voorontwerp aan de slag. “Doordat we meetstaten hebben gemaakt, konden we een indicatie geven van de bouwkosten. Dit brengt een proces op gang. Door in een vroeg stadium met de aannemer naar de prijzen te kijken, zijn er gezamenlijk keuzes gemaakt en werden we in een latere fase niet teruggefloten. De informatie die Archicad geeft helpt hier enorm bij.”
 
Ook heeft 1 op 1 Architectuur tijdens het Uitvoerend Ontwerp veel IFC’s uitgewisseld met toeleveranciers. Onder andere bij de balkons en gelamineerde liggers waren deze exports direct de fabriekstekening. “Het is heel gaaf om te zien dat hiervoor geen toeleverancierstekening nodig was”, vertelt Jelle.
 
Naast de documenten voor het ontwerp en het vergunningstraject waren er uiteraard ook mooie verkoopbeelden nodig. Hiervoor heeft 1 op 1 Architectuur gebruik gemaakt van de directe link met TwinMotion. “Een makkelijke en snelle manier om de platen te maken”, vertelt Jelle. “Met deze renders zijn de appartementen uiteindelijk ook verkocht.”

“Tijdens het Definitief Ontwerp hadden we contact met allerlei adviseurs. We deelden IFC-bestanden met de constructeur.” Ook bij de Bouwbesluit toetsing was het 3D-model van toegevoegde waarde. Jelle vertelt dat ze bepaalde zaken inzichtelijk konden maken aan de hand van het 3D-model en dat berekeningen op een efficiëntere wijze werden gemaakt. “Zo krijg je een goede discussie. We hadden het 3D-model hier echt bij nodig.”  

Archicad biedt ons als bureau heel veel kansen. We durven projecten naar ons toe te trekken, omdat we weten dat we het kunnen met Archicad.

Durven doen door Archicad

Het ontwerp voor Appartementencomplex ‘De Kroon’ is het resultaat van een mooie en intensieve samenwerking, zowel tussen de betrokken architecten van 1 op 1 Architectuur, als extern met de aannemers. “Een mooie, vruchtbare samenwerking heeft geresulteerd in een bijzonder ontwerp”, zegt Jelle trots. “Mede dankzij het vertrouwen van de aannemer, want wat we beweerden met het binnenhalen van het project, moeten we uiteraard ook waarmaken. En dat is gelukt, onder andere door de voordelen van Archicad in alle fases. De aannemer was positief verrast, wat uiteraard erg leuk is om te horen. Met andere software was dit een stuk lastiger geweest, of zelfs onmogelijk.”
 
De conclusie van Jelle is duidelijk: “Archicad biedt ons als bureau heel veel kansen. We durven projecten naar ons toe te trekken, omdat we weten dat we het kunnen met Archicad. Bij elk project zijn we blij dat we in Archicad mogen tekenen.”

Meer weten over de specifieke voordelen van Archicad voor jouw bureau? 

Plan geheel vrijblijvend een 1-op-1 demo met een BIM Consultant.