Sluiseiland Vianen: het resultaat van een unieke BIM-samenwerking

Sluiseiland Vianen: het resultaat van een unieke BIM-samenwerking

Het ruimtelijke Noordblok op Sluiseiland Vianen telt 44 appartementen, een parkeergarage met 44 plaatsen, een buurtkamer van 140 vierkante meter en een publiek toegankelijke daktuin op de eerste verdieping. Voor dit project bundelende Rijnboutt haar krachten met SBB en werd Archicad ingezet om van ontwerp tot uitvoering BIM toe te passen. De samenwerking leidde tot dit succesverhaal. 

Een BIM-samenwerking in optima forma

“In eerste instantie heeft Rijnboutt een prijsvraag gewonnen en een stedenbouwkundig plan voor het hele Sluiseiland ontworpen,” zegt Max Both, BIM Manager bij Rijnboutt. “Daarna is het project opgesplitst in kleinere blokken. Wij werden verantwoordelijk voor het Noordblok en het Centrumblok. Dit zijn L-vormige appartementenblokken die als het ware in elkaar haken.”
 
Bij een omvangrijk project als dit is een goede samenwerking met alle interne en externe betrokkenen vereist. De brede BIM-expertise van Rijnboutt komt hierbij goed van pas. Om de wensen van projectontwikkelaar SBB zo goed mogelijk te kunnen verwerken startte het project met een vraag: Wat wordt er precies verlangd op het gebied van BIM? “BIM is natuurlijk heel breed”, vertelt Lennart Brink, BIM-coördinator en technisch ontwerper bij Rijnboutt. Het is dus belangrijk om vooraf duidelijk te bespreken wat de verwachtingen zijn.

Architects in Ctrl met Powerhouse Company

Partner Architect Stefan Prins van Powerhouse Company vertelde tijdens deze online sessie over de meerwaarde van BIM en Archicad aan de hand van twee toonaangevende projecten: Baan Tower en Floating Office Rotterdam.

Zo was het voor deze opdracht bijvoorbeeld van belang dat BIM van ontwerpfase tot uitvoering toegepast werd. Bij een omvangrijk project als het Sluiseiland is een goede samenwerking met alle interne en externe partijen immers noodzakelijk. Ook stelde de BIM-werkmethodiek Rijnboutt in staat om gestructureerd te modelleren en om betrouwbare projectgegevens uit te wisselen.

De impact van Archicad

BIM werken zonder BIM-software is onmogelijk. Voor het ontwerpen en modelleren van Sluiseiland Vianen is daarom gewerkt met Archicad, de software waar bij Rijnboutt al jaren in ontworpen wordt. “Vanaf het Definitieve Ontwerp tot en met het Uitvoerend Ontwerp hebben we het ontwerp in Archicad gedetailleerd uitgewerkt. We konden met één model door alle verschillende fases heen, waardoor er geen verschillende typen software nodig waren”.

Het komt nog regelmatig voor dat aannemers in de laatste fase externe tekenbureaus inschakelen. Zij zijn doorgaans namelijk goedkoper, maar focussen alleen op de technische uitwerking. Eventuele ontwerpuitdagingen die dan nog gevonden worden kunnen zij niet zelf oplossen. “De beslissing van SBB om het volledig aan ons over te laten, leverde per saldo meer voordelen op voor het bouwproces. Door alles in één hand te houden, hebben wij continu betrouwbare informatie kunnen leveren en efficiënter kunnen werken. Dankzij bijvoorbeeld onze kennis over producten, materialen en eventuele alternatieven konden we SBB adviseren over welke bezuinigingen er mogelijk waren. En doordat we dicht op de uitvoering zaten, konden we ontwerpen met de garantie dat het ontwerp ook integraal uitvoerbaar is. Uiteindelijk hebben we een bijzonder gedetailleerd uitvoeringsmodel opgeleverd waarin alle informatie van aannemers, onderaannemers en leveranciers is geïntegreerd”.

“SBB heeft eigen digitale informatiekaarten ontwikkeld voor co-makers en leveranciers”, legt Brink uit. “Deze kaarten, onderdeel van het BIM-protocol, laten specificaties zien van alle onderdelen in het bouwproces. Daarmee wordt tot in detail gevisualiseerd hoe een product eruitziet”. Mede dankzij de enorme hoeveelheid data in Archicad kon dit project slagen, denk bijvoorbeeld aan het 3D-modelleren van de 2D details van de aansluitingen van de buitenruimtes rondom. Ook de talloze mogelijkheden die Archicad biedt maakten het mogelijk om het unieke ontwerp van Sluiseiland realiteit te maken. “Archicad maakt bijvoorbeeld ook parametrisch ontwerpen mogelijk, in combinatie met Rhino/Grasshopper-tools. Met KUBUS is het bovendien fijn samenwerken”, besluit Brink. “Als we een uitdaging hadden, meestal betrof dat een technische vraag, konden we razendsnel met KUBUS schakelen. Mede dankzij die service is ook het project Sluiseiland een succes geworden.”

Meer weten over de voordelen van Archicad voor jouw bureau?

In 20 minuten ben je helemaal op de hoogte.

Dit artikel is gebaseerd op een artikel van onze partner De Architect.