Archicad vergroot het vertrouwen van de aannemer

Archicad vergroot het vertrouwen van de aannemer

Nagele, een dorp in de gemeente Noordoostpolder in de provincie Flevoland, is gebouwd met het uitgangspunt dat dit het modernste dorpje van Nederland zou worden. Nieuwe, moderne bouwtechnieken stonden dus centraal. Architecten uit het Congrès Internationaux d’Architecture Moderne (CIAM) hebben zich hier destijds over gebogen. 
 
In 2021 werd er een prijsvraag uitgeschreven voor de bouw van 18 duurzame, innovatieve nieuwbouwwoningen in Nagele. Deze werd gewonnen door 1 op 1 Architectuur (in samenwerking met bouwbedrijf De Boer Bouw en projectontwikkelaar OVT). Aan hen de taak om een wijk te ontwerpen op basis van ‘Het nieuwe bouwen’ uit de jaren 50, maar dan duurzaam, circulair en dus toekomstproof. “We hebben een goede analyse gemaakt van de ideologie van toen, en dat vertaald naar nu”, vertelt Jelle Post, medeoprichter van 1 op 1 Architectuur. 

Archicad is een alleskunner. Je moet bepaalde dingen weten, maar dan kan je echt alles eruit halen wat erin zit.

Focus prefabricage en steigerloos bouwen

Jelle vertelt dat deze opdracht om de allermodernste bouwmethode vroeg. In 2021 was dat bouwen zonder steigers. Daarnaast moest alles modulair zijn. “We hebben niet alleen een plan uitgewerkt op architectonisch niveau, maar ook op bouwtechnisch niveau. Zodoende hebben we samen met de bouwer nagedacht over het bouwsysteem. En natuurlijk moet je ook met de juiste software werken. Gelukkig wisten we dat Archicad ons hierbij perfect zou ondersteunen.” 
 
Alle 18 woningen zijn steigerloos gebouwd en voorzien van:

  • Demontabele knooppunten 
  • CLT-verdiepingsvloeren
  • Houten sandwichpanelen waarop steentrips zijn gemonteerd

Benieuwd wat Archicad voor jouw bureau kan betekenen?


De voordelen van Archicad

Jelle geeft aan dat Archicad veel voordelen heeft geboden tijdens dit project:

  • Vertrouwen geven aan de aannemer: “De aannemer had zijn twijfels bij bepaalde zaken in het ontwerp. We hebben het model en Archicad zo ingezet dat de aannemer erin is gaan geloven. We konden hen van allerlei informatie voorzien waardoor twijfels werden weggenomen. Hierdoor bleef ons plan overeind.”
  • Gevelaanzichten in 3D presenteren: “Gevelaanzichten zijn 3D op kleur gepresenteerd. We hebben geen 2D schaduw of Photoshop toegevoegd. De gevel in Archicad zag er precies hetzelfde uit als hoe het in werkelijkheid moest worden.” 
  • Rechtstreeks presenteren vanuit Archicad: “De buurtpresentatie en welstand presentatie hebben we met Archicad gedaan. Ook voor de verkoopplattegronden hebben we geen externe software gebruikt. Met behulp van BIMx hebben we potentiële kopers een heel goed beeld kunnen geven van de woningen.”


Over het geven van vertrouwen aan de aannemer is Jelle enorm te spreken. “We hebben Archicad gebruikt om de aannemer mee te nemen in ons verhaal. Door het laten zien van bouwknopen, kreeg de aannemer vertrouwen en is ons gehele plan overeind gebleven. We nemen ze mee in de 3D-wereld en zetten onze software dus op een andere manier in. Aannemers zijn soms echt verbaasd hoe simpel iets kan zijn. Dat is gaaf.” 

Meer weten over snelle woningbouw en ontwikkeling van prefab woningen? 

Bekijk dan opname van Architects in Ctrl met 1 op 1 Architectuur. Zij vertellen over Startblock, een oplossing voor de maatschappelijke woningnood en hoe Archicad hierbij helpt.