Archicad en Pointcloud - Architects in Ctrl met Rijnboutt

Archicad en Pointcloud – Architects in Ctrl met Rijnboutt

In de derde presentatie van Architects in Ctrl met Rijnboutt laat BIM manager Max Both aan de hand van het het voormalig Lindershuis (nu Lindershof) in Dordrecht zien hoe gebruik is gemaakt van Archicad en pointcloud om valide informatie te genereren voor monumentale panden.

In de binnenstad van Dordrecht worden het Lindershuis (voormalig warenhuis Linders) en het naastgelegen voormalige bankgebouw aan de Bagijnhof getransformeerd tot winkels en woningen. Omdat dit gemeentelijke monumenten zijn, is het van belang dat de bestaande situatie goed in kaart wordt gebracht. Zo kun je laten zien aan de gemeente, de bouwhistoricus en de opdrachtgever dat duurzame ingrepen geen negatieve inbreuk maken op de monumentale waarde van het pand.

Één van de meest belangrijke zaken met BIM is het creëren van valide informatie. Iedereen is op zoek naar betrouwbare informatie.

Betrouwbare informatie van monumentaal erfgoed uit archieftekeningen halen is al een opgave an sich. Daarom zijn modellen op basis van 3D-scans erg belangrijk. Door middel van pointcloud maak je fotorealistische weergave van interieur als exterieur die vervolgens in Archicad geüpload kunnen worden. Zo maakte BIMnD op basis van deze gegevens 3D-modellen, waardoor Rijnboutt verder kon met ontwerpen.
 
Daarnaast zijn van verschillende gebouwen data verzameld die in Archicad samengevoegd werden tot één bestand om zo mastertekeningen te generen.

Benieuwd naar het hele verhaal van Max Both? Bekijk dan zijn presentatie!