Atrium Architecten over de meerwaarde van Archicad

Atrium Architecten over de meerwaarde van Archicad

Johan Stinckens is sinds 2004 bij Atrium Architecten in dienst. Hij heeft het bureau zien groeien van drie medewerkers naar zeven. Destijds startte Johan als tekenaar en werkte hij met een klassiek 2D-ontwerpprogramma. “We hielden ons voornamelijk bezig met woningbouw- of kleine appartementsbouwprojecten”, herinnert hij zich. “In de jaren daarna werden onze projecten aanzienlijker. Naast dat we ons meer en meer richtten op grotere appartementencomplexen, kwamen er agrarische projecten bij zoals maneges en veestallen. We hebben ondertussen ook redelijk wat supermarkten ontwikkeld, met én zonder woningen.”

Renoveren is een groeiend onderdeel van bouwprojecten, wat architecten voor steeds grotere uitdagingen plaatst vanwege diverse factoren.

De Renovatietool van Archicad biedt de oplossing.

Kortgeleden is Atrium Architecten begonnen met een ambitieus project in Peer: Agnetenpark. Een nieuwe buurt met verschillende woningtypes voor elke (gezins)situatie, met veel aandacht voor duurzaamheid en wooncomfort. De site bestaat uit residenties die zijn onderverdeeld in diverse appartementen. “Momenteel wordt de gezamenlijke parkeerkelder uitgegraven”, vertelt Johan. “Het is een gebied met een rijke geschiedenis. Vroeger stond er een klooster, dat in de negentiende en twintigste eeuw werd uitgebouwd tot een school. Enkele jaren geleden verhuisde de school en werd de bebouwing afgebroken. Zo ontstond een plek vol perspectief.” Qua coördinatie is het een uitdaging, vindt Johan. BIMcloud van Archicad speelt hierin een belangrijke rol. “Omdat teamleden via Teamwork gelijktijdig aan verschillende onderdelen van het project kunnen werken, beschikt iedereen over actuele informatie en kunnen we alles goed op elkaar afstemmen”, legt hij uit.

Render van Agnetenpark door Atrium Architecten.
Render ‘Agnetenpark’

Stuk intuïtiever

Atrium Architecten schakelde in 2014 over naar Archicad, inclusief de KeyMember Editie. De tijd was rijp, zegt Johan. “We liepen ertegenaan dat we projecten steeds twee keer, eerst in 2D, daarna in 3D, moesten uittekenen. De kans op fouten was groot. Archicad zorgt ervoor dat we gestructureerder en sneller kunnen werken.” Met name het koppelen van elementen aan stories (verdiepingen), waardoor de bouw gemakkelijker kan worden aangepast, vindt Johan een pluspunt. “Plannen opzetten, elementen niet zelf tekenen, maar vanuit een bibliotheek plaatsen, aanpassingen in één keer in alle tekeningen doorvoeren… Het werkt allemaal veel intuïtiever.” De KeyMember Editie levert bovendien bijkomende voordelen op door de voorgeprogrammeerde instellingen en extra paletten, merkt Johan op. “Daarnaast is support voor ons erg belangrijk. Vaak geven de artikelen en informatie op de website al voldoende antwoord op onze vragen. Maar als we meer feedback nodig hebben, is een telefoontje naar de KUBUS Helpdesk zo gepleegd.”

De BIM-oplossing zorgt ervoor dat we efficiënter en gestructureerder kunnen werken.

Vooral bij grote projecten maakt Atrium Architecten in de uitvoering gebruik van BIMcloud. Afhankelijk van de complexiteit gebeurt dit sinds kort ook al in de voorontwerpfase. “Een van mijn collega’s zet nu voor een omgevingsaanvraag een eerste ontwerp op in Teamwork. Zo kan de architect alles from scratch opvolgen. Het opzetten van zo’n traject is peanuts. Ik merk dat we steeds vaker van een klassiek lokaal plan op het netwerk naar een Teamwork-samenwerking in BIMcloud gaan. Alles bij elkaar levert samenwerking in BIMcloud veel tijdwinst op.” Toch heeft hij wel een punt van kritiek. “Het is mooi dat we gebruikersrollen kunnen toekennen aan projectleden om conflicten te voorkomen. Maar in plaats van elementen te reserveren zou het voor ons bureau optimaler werken als gebruikersrechten specifiek aan lagen of lagencombinaties kunnen worden toegekend. Als Graphisoft dit kan ontwikkelen zou dat helemaal top zijn.”

IFC is een voorname speler

Ook over de PLN Snapshots, (back-upbestanden van een model), die in BIMcloud kunnen worden ingesteld is Johan te spreken. “Bij een crash zijn we hierdoor bijna nooit tekenwerk kwijt. Overigens: Archicad crasht zelden. Dat was wel anders toen we nog met het 2D-ontwerpprogramma werkten.” Verder is het IFC-bestandsformaat een voorname speler als het gaat om de samenwerking met externe partijen. “Voor ons project De Hessel in Herselt, dat bijna is afgerond, en Agnetenpark maken we hier intensief gebruik van. We leveren IFC’s aan de ingenieurs en vragen ook weer IFC’s terug. Door op deze manier informatie uit te wisselen, zien we snel waar eventuele fouten zitten en verminderen we faalkosten.” Een mooi staaltje van OpenBIM.

Op basis van de KeyMember Editie is Atrium Architecten momenteel bezig een kantoortemplate te ontwikkelen. Johan: “Daarmee hebben we straks de beschikking over extra features en mogelijkheden die perfect op onze behoeften aansluiten. Ik ben ervan overtuigd dat dit ons serieuze winst zal opleveren, dat we meer projecten kunnen aannemen en dat we flink kunnen opschalen.” Als renderpakket gebruikt Atrium Architecten Enscape. Dat was meer een toevalstreffer dan een bewuste keuze, geeft Johan toe. “Een aantal jaren geleden kwam er bij ons een nieuwe collega in dienst die ervaring had met Cinema 4D. Wij wilden onze projecten ook gaan opwerken naar Cinema 4D en schaften een licentie aan. Enkele projecten later maakten we kennis met Twinmotion. Die software was redelijk gebruiksvriendelijk, maar er zaten een aantal hiaten in, wat af en toe voor frustraties zorgde. Een andere collega stuurde me naar aanleiding daarvan een link naar Enscape met de vraag of we dit programma niet eens moesten testen. Dat deden we en Enscape kwam als winnaar uit de bus.” Voor KeyMember-gebruikers is bij het afnemen van een tweejarig Enscape-abonnement het eerste jaar gratis.

Render ‘Agnetenpark’

De mogelijkheden op het gebied van samenwerken, ervaren wij als een groot voordeel

Naast Enscape gebruikt Atrium Architecten ook de gratis presentatietool BIMx. Hiermee kunnen gebruikers een 3D-model in een game-like setting aan opdrachtgevers en andere bouwprofessionals introduceren. “Wij zetten BIMx vooral in als een digitale plannenset”, vertelt Johan. “Gebruikers, zoals de architect, ingenieur of aannemer, kunnen hiermee naadloos switchen tussen 2D-plannen en het 3D-model. Ook kunnen er, in combinatie met BIMcloud, rechtstreeks vanuit het hypermodel, berichten worden gestuurd.” BIMx is eveneens een zeer praktisch hulpmiddel in de samenwerking met andere bouwpartijen, vindt Johan: “Als vroeger een collega naar de werf moest, had hij drie of vier mappen achter in zijn auto liggen. Het was een behoorlijk gesjouw en vaak moest hij nog een paar keer op en neer omdat hij niet de juiste map bij zich had. Nu steekt hij een IPad in zijn tas en heeft hij alle gegevens zo bij de hand, inclusief alle maatvoeringen.” Dankzij BIMx heeft Johan andere bouwpartijen kunnen overtuigen dat gedrukte plannen meestal niet nodig zijn. “Af en toe is een fysieke map nog wel gewenst, maar het afgelopen jaar heb ik er geen meer gemaakt. We kopen nu een derde tot de helft minder papier in dan vroeger. Én het is beter voor je rug”, lacht Johan.

Terugkijkend op de afgelopen negen jaar realiseert Johan zich pas echt de meerwaarde van Archicad en de KeyMember Editie. “Vanaf dag één dat we ermee zijn gestart ervaren we de baten en heeft Archicad voor groei gezorgd. Hoewel er altijd verbeterpunten zijn, is het een gigantisch verschil met het klassieke 2D-tekenen. In het bijzonder de mogelijkheden op het gebied van samenwerken, ervaren wij als een groot voordeel”, benadrukt Johan. “Hierdoor kunnen wij stukken efficiënter werken.”

Meer weten over de voordelen van Archicad voor jouw bureau?

In 20 minuten ben je helemaal op de hoogte.